Angajatorii sunt nerabdatori sa recupereze pierderile pricinuite de perioada crizei si repornesc planurile de dezvoltare. Astfel, 30% dintre companiile din Romania si-au pastrat planurile de recrutare stabilite la inceputul anului, pastrand acelasi numar de pozitii noi pentru care vor face angajari in a doua parte a anului, arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Cele mai multe oferte de joburi planificate pentru urmatoarele doua luni vor fi in vanzari si promovare online (47%), precum si in productie (33%), segmente care au o contributie importanta la revenirea business-ului.
Pentru unii patroni, un angajat bun ramane un activ valoros
Impactul crizei Covid-19 s-a tradus, in perioada starii de urgenta, in afaceri mai mici cu pana la 25% pentru 27% dintre companiile participante la sondaj, in timp ce 20% si-au injumatatit practic veniturile. Totusi 23,3% dintre firmele chestionate au declarat ca activitatea lor s-a desfasurat in mod normal in perioada starii de urgenta, fara a fi redusa. Peste 40% dintre angajatori spun, insa, ca si-au pastrat intacta echipa - nu au facut concedieri (46,7%) si nici nu si-au trimis salariatii in somaj tehnic in aceasta perioada (40%), iar 23,3% chiar au facut noi angajari.
Dupa ce au trecut de faza de reactie rapida in gestionarea crizei sanitare, in care s-au concentrat prioritar asupra sigurantei angajatilor si a supravietuirii afacerii, aproape jumatate (47%) dintre angajatori afirma ca si-au... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 15:32
Evolutia unui indicator-cheie pentru economie, costul unitar al muncii a cunoscut in Romania o traiectorie tot mai ingrijoratoare pentru preturile de productie si pentru competitivitatea pe piata unica europeana.
De la doar +0,6% in 2015, indicatorul a luat-o pur si simplu razna, adica a ajuns in 2018 la 33,6% (date provizorii oferite Eurostat).
Pentru referinta si elocvent pentru faptul ca am iesit in decor cu cresterile salariale raportate la avansul consemnat de productivitatea muncii (cam asta ar fi, simplificat, semnificatia modificarilor in costul unitar al muncii) va prezentam si cifrele oficiale pentru colegele de bloc socialist care au aderat la UE.
Se va argumenta ca aveam salarii mici, ca partea care revine salariatilor in PIB era relativ redusa in raport cu uzantele europene etc.. Dar aceste argumente sunt valabile, intr-o masura mai mare sau mai mica si pentru celelalte state incluse in tabelul de mai sus, unde politicile economice duse in ultimii ani au fost mult mai retinute in politica de venituri.
Ori, noi nu doar ne-am pozitionat pe primul loc, dar ne-am propulsat pe calea majorarilor din sectorul bugetar si a salariului minim, la un nivel aproape dublu fata de colega de val de aderare Bulgaria si triplu fata de tarile din Europa Centrala cu regim de curs similar (tarile baltice baltice, situate inaintea acestui grup, au trecut deja la moneda unica).
Organizatia OECD, care grupeaza statele cu economii dezvoltate la nivel mondial, atrage... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 11:41
Romania este, probabil, una dintre cele mai vaduvite economii din Europa si chiar din lume in ceea ce priveste forta de munca, iar 20% din forta de munca valida din Romania locuieste in strainatate, a afirmat, joi, Cristian Nacu, senior country oficer pentru Romania si Republica Moldova al International Finance Corporation in deschiderea conferintei 'Romania, Incotro? Economia Romaniei'.
"De la criza incoace, economia Romaniei a reusit sa recupereze si chiar sa creasca spectaculos, avand o crestere record in UE. Speram ca si in anul acesta sa avem o crestere de patru, patru si ceva la suta. In continuare este mult peste mediile europene. Sigur, toti am avut ingrijorari, si le mai avem, in legatura cu ce a determinat aceasta crestere. Se stie ca este o crestere alimentata de consum, incurajata de cresteri salariale, nu intotdeauna corelate cu productivitatea, ceea ce are niste efecte destul de complexe. Ramane sa vedem cum va continua aceasta crestere. Peste toate acestea, se suprapune si un efect complex al fortei de munca, Romania fiind probabil una dintre cele mai vaduvite economii din Europa si chiar din lume in ceea ce priveste forta de munca", a spus Cristian Nacu.
In calitate de sef al IFC Romania, acesta a subliniat ca pentru Banca Mondiala, Romania este o tara "oarecum atipica", o tara a contrastelor. Aproximativ un sfert din populatie traieste la limita saraciei, sub 5,5 dolari.
"Exista diferente mari intre nivelul de trai din zonele de dezvoltare ale... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 16:56
1 Mai reprezinta o ocazie buna sa ne facem o idee despre viitorul pietei muncii in Romania. Vom avea salarii mai mari? Vor fi mai putini someri? Competitivitatea tarii noastre va creste?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, Ziare.com a selectat cateva date reprezentative din prognoza de primavara publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Astfel, castigul salarial mediu brut este estimat sa ajunga de la 3.256 lei, cat a fost anul trecut, la 5.190 de lei, in 2021. Cresterea este sustinuta, fiind in general de 7-8 procente, an la an. Cu o exceptie notabila: 2018 fata de 2017, cand avansul a fost de peste 21%, dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat, masura coroborata cu alte schimbari fiscale.
Castigul salarial mediu brut - estimari CNP
2017: 3.256 lei/luna
2018: 4.162 lei/luna
2019: 4.507 lei/luna
2020: 4.841 lei/luna
2021: 5.190 lei/luna
Castigul salarial mediu net va avea o evolutie similara. Dupa o crestere de 11% de la 2017 la 2018, apoi avansul va fi de 7-8% pana in 2021.
Castigul salarial mediu net - estimari CNP
2017: 2.373 lei/luna
2018: 2.634 lei/luna
2019: 2.855 lei/luna
2020: 3.069 lei/luna
2021: 3.293 lei/luna
Observatie: In contextul schimbarilor fiscale, salariul "pe hartie" a crescut cu peste 21% in 2018 fata de 2017, iar cel "in mana" cu doar 11%.
In plus, se mareste discrepanta intre salariile brute acordate bugetarilor si celor care lucreaza la privat. Potrivit CNP, daca diferenta intre aceste... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 00:00
Tovarasul Simion Zeiger (ulterior Taigar) a fost un membru important al Partidului Comunist Roman.
Fost ilegalist si prieten apropiat cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, Simion Taigar a ocupat posturi de raspundere in aparatul de partid dar este important ca a fost si presedintele Comitetului de Stat pentru probleme de Munca si Salarii.
De ce este important pentru noi, dupa atatia ani, ca a fost in acea perioada cel mai important decident in probleme de munca si salarii? Pentru ca ne-a lasat o mostenire de care "beneficiem" si acum.
Simion Taigar preia o ideee a lui Karl Marx conform careia munca poate fi productiva si neproductiva si o simplifica incorect in munca producatoare de valori materiale si munca neproducatoare de valori materiale (vezi S.Taigar: "Veniturile populatiei si nivelul de trai in Republica Populara Romana" 1964).
Conform parerii sale, munca din productia materiala (minerit si industrie) era net superioara muncii neproducatoare de valori materiale (invatamant, ...citeste mai departe despre "Mostenirea tovarasului Simion Taigar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 12:00
Romania si-a adjudecat un foarte rar prim loc in cadrul UE la un indicator economic, si anume cresterea productivitatii muncii pe ultimii patru ani, potrivit datelor publicate recent de Eurostat.
Ea a devansat atat grupul BELL (Bulgaria si tarile baltice), cat si colegele din regiune cu curs de schimb flotant, Polonia, Ungaria si Cehia sau care au intrat in zona euro (Slovacia).
De retinut, intre 2004 si 2014, productivitatea muncii pe ora lucrata a crescut in toate statele membre, cu exceptia Greciei si Italiei, iar cele mai mari cresteri le-au marcat grupul BELL si Slovacia, dintre care doar Bulgaria se mai afla in prezent in afara zonei euro, care, desi are moneda indexata la nivelul fostei marci germane, este penalizata de nivelul mult prea redus al PIB/locuitor.
Avem, astfel, atat explicatia situatiei dificile in care se gaseste Grecia (impreuna cu tot flancul sudic al Uniunii), cat si ...citeste mai departe despre "Paradox: Cum pot salariatii romani sa fie si campionii si ultimii in top in UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 08:12
Romania a revenit anul trecut exact la aceeasi productivitate pe ora lucrata ca in 2008, dupa ce a traversat un moment de minim in 2010.
Datele Eurostat arata un nivel al productivitatii in tara noastra de doar 17,4% din media UE 28 si de numai 15% fata de media zonei euro.
Altfel spus, pentru a ajunge la productivitatea medie europeana ar trebui sa ne majoram productivitatea muncii cam de sase ori, iar pentru a accesa in aceiasi termeni zona euro de sapte ori.
Explicatia diferentei considerabile dintre performanta de productivitate si nivelul de 54% PIB/locuitor fata de media UE, care arata cu mult mai bine la o privire sumara, provine din nivelul mult mai mic al preturilor practicate la noi si din numarul ...citeste mai departe despre "Productivitatea muncii in Romania, de sase ori sub media UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 12:22
Romania ocupa in prezent ultimul loc din Europa cu privire la nivelul salariului minim, dupa ce acesta a fost marit in Bulgaria cu 7%, incepand cu 1 ianuarie 2013. In functie de cursul euro, Romania se afla acum la egalitate sau dupa Bulgaria.
Desi guvernul a avizat cresterea salariului minim in doua etape, astfel incat salariul sa ajunga la 800 de lei de la 1 iulie, analistii atrag atentia ca masura nu va avea efectul dorit daca nu va fi corelata cu o crestere a productivitatii.
Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale: Noi taxe pentru companii si cresterea salariului minim
Cu toate ca exista perspective conform carora salariul minim ar trebui considerat o masura sociala, tara noastra ar trebui sa urmeze insa ideea productivitatii, afirma analistul economic Mircea Cosea pentru Business24, tinand cont de faptul ca "Romania are mari pierderi de productivitate, desi ea a crescut foarte lent in ultimii ani".
Astfel, conform statisticilor Eurostat, dupa ce productivitatea Romaniei a scazut in 2009 si 2010 cu 4,7% si respectiv cu 0,9%, ea a inceput sa isi revina, dar intr-o masura redusa. In 2011 ea a crescut cu 2,9%, pe cand pentru 2012 se prognozeaza practic o stagnare, cu o crestere de doar 0,3%, iar in 2013 se asteapta o evolutie pozitiva de 1%.
In aceste conditii, productivitatea Romaniei, calculata la numarul de salariati, s-a plasat sub pragul de 50% fata de media Uniunii Europene, iar daca se calculeaza in raport cu numarul de ore lucrate, tara... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 07:27
Diferentialul dintre productivitatea muncii in Romania si zona euro este un factor important care poate intarzia adoptarea monedei unice, deoarece dupa intrarea in Uniunea Monetara ajustarea economica se face prin intermediul salariilor si somajului, a declarat Nicolae Danila, membru al CA al BNR, citat de NewsIn."Diferentialul dintre productivitatea muncii in Romania si zona euro este un factor important care poate intarzia adoptarea monedei unice.
Dupa intrarea in Uniunea Economica si Monetara ajustarea economica se face prin intermediul salariilor si somajului, nu prin cursul de schimb sau rata dobanzii.
De aceea, economia Romaniei trebuie sa aiba un nivel comparabil al productivitatii muncii si al flexibilitatii structurii de productie, pentru ca ajustarile (ciclice si/sau determinate de crize) sa se poata face fara costuri mari", potrivit unei prezentari sustinute de Nicolae Danila la Universitatea Ovidius din Constanta.
Potrivit lui Nicolae Danila, recuperarea diferentei de dezvoltare intre Romania si zona euro nu poate fi obtinuta decat printr-o crestere economica fara dezechilibre macroeconomice, care sa aiba un ritm mai alert decat cel al zonei euro.
"Altfel spus, productivitatea capitalurilor uman si financiar din Romania trebuie sa fie mai mare decat cea din zona euro", sustine Nicolae Danila.
Acesta sustine ca, inainte de criza economica, Romania inregistra o dinamica a productivitatii muncii mai mare decat cea din zona euro.
Aceasta era o buna premisa pentru... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 18:01