Bugetul de stat a pierdut incasari de peste 7 miliarde de lei in perioada 2010 - 2015, intrucat pretul de referinta al gazelor la care se calculeaza redeventele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008, dupa cum au relevat doua controale ale Curtii de Conturi, a declarat, miercuri Dorinel Unsarescu, consilier al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
ANRM a organizat miercuri o dezbatere publica pe tema actualizarii pretului de referinta la gazele naturale, in functie de care se calculeaza redeventele petroliere datorate bugetului de stat de catre companiile producatoare.
"Pretul de referinta pentru calcularea redeventelor nu a mai fost actualizat din 2008. Acest pret este, la ora actuala, de 495 de lei pe mia de metri cubi. Intre timp, piata a evoluat, au existat dereglementari in 2013 si 2017. In aceasta perioada, din pacate, ANRM nu a avut disponibilitatea sa ajusteze nivelul pretului de referinta, astfel incat si incasarile la bugetul de stat sa fie la nivelul pietei", a spus Unsarescu, in deschiderea sesiunii de dezbateri.
Potrivit acestuia, Curtea de Conturi a relevat, in urma a doua controale, ca acest lucru a dus la neincasarea la bugetul de stat a unei sume totale de 7 miliarde de lei in perioada 2010 - 2015, ca urmare a faptului ca pretul de calcul al redeventei a ramas la nivelul din 2008.
"Au fost doua rapoarte ale Curtii de Conturi. Primul a evaluat activitatea ANRM in perioada 2006 - 2010, care a stabilit ca,... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 13:29
1Banca Centrala a Rusiei a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute modificarea dobanzii de referinta de la 17% la 15%, intr-o incercare de a amortiza socul economic resimtit de prabusirea pietei petrolului si sanctiunile dictate de statele occidentale.
Reducerea vine dupa crestere cu 6,5 procente a dobanzii in luna decembrie a anului trecut, dar nu denota o revenire a economiei rusesti, daca este sa luam in calcul faptul ca in urma cu un an dobanda de referinta stabilita de Banca Centrala a Rusiei era la doar 5,5%, potrivit Wall Street Journal.
Economie in sevraj valutar
Doua mari evenimente au generat criza din Rusia: prabusirea pretului petrolului si sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite.
Cu o economie bazata in special pe exportul de petrol si gaze, Rusia s-a vazut nevoita sa-si revizuiasca calculele in privinta valutei obtinute de pe piata de energie, iar blocada economica instituita de UE in jurul statului rus pe tema crizei din Ucraina a afectat si mai mult situatia.
In mai putin de un an, rubla s-a depreciat cu peste 50% in fata dolarului american, iar trendul se mentine si in prezent, mai ales dupa anuntul de la finalul saptamanii trecute.
Pierderile generate de scaderea spectaculoasa a pretului petrolului sunt estimate la peste 180 de miliarde de dolari.
Premisa oficiala sub care reprezentantii Bancii Centrale au redus dobanda de referinta este reprezentata de stabilizarea pietelor financiare din zona euro si de pe alte... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 18:00
Petrolul s-a dovedit intotdeauna mai mult decat un simplu carburant. Pana si influenta sa de 3400 de miliarde de dolari in economie nu acopera vasta zona de interes a "aurului negru".
A jucat pe rand rolul de arma, de bun strategic, de povara, evolutii care in timp i-au definit si pretul in piata. Petrolul are rolul final de a defini o piata care dezvaluie indeajuns de multe despre obscurele interese economice si politice, pe cat reflecta si despre simplul raport intre cerere si oferta, dupa cum observa analistii Bloomberg.
Privire de ansamblu
In ciuda crizei economice si financiare care a ravasit mapamondul, barilul de petrol a depasit, in ultimii ani, orice record in privinta pretului de vanzare. Paradoxul a luat sfarsit la mijlocul lunii iunie a acestui an, moment in care barilul de petrol se vindea cu 107,73 dolari. Pe trendul descendent al pretului inregistrat de atunci si-au pus amprenta mai multi factori. In primul rand, consumul de carburant a provocat oscilatii puternice in graficele de vanzari ale lanturilor de benzinarii, dupa ce moda automobilelor electrice a prins radacini stabile in randul soferilor din diverse tari.
In acelasi timp, tehnicile de extractie au avansat facand posibila reducerea cheltuielilor pentru companiile petroliere la un nivel nemaintalnit. Nu in ultimul rand, reducerea ritmului de crestere economica inregistrat in zona euro sau in China, unde importurile de petrol s-au redus in ultimul an, au facut ca pretul barilului de... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:25
Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti un curs oficial de 4,3433 lei/euro, cu 0,21 de procente mai mult decat luni.
In ziua precedenta, leul inchisese sedinta de tranzactionare la nivelul de 4,3375/euro.
In schimb, moneda nationala si-a pastrat tendinta de apreciere fata de dolarul american. Marti, BNR a anuntat un curs oficial de 3,2919 lei/dolar, cu 0,31 la suta mai putin decat luni.
Francul elvetian si-a continuat fluctuatiile minore din ultima perioada, urcand usor, de la 3,5950 lei/unitate la 3,6044 lei/unitate.
De asemenea, pretul aurului a inregistrat o majorare nesemnificativa, de la nivelul de 182,5453 lei/gram la 183,9433 lei/gram. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 13:58
OMV Petrom (SNP), principalul producator de petrol din Romania, a renuntat in aceasta saptamana la publicarea informatiilor privind modificarea preturilor de referinta la carburanti, potrivit Mediafax. Compania prezenta informatiile pe pagina sa de Internet. In schimb, OMV Petrom a introdus preturile la pompa pentru fiecare benzinarie a companiei.
Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii companiei nu au dorit sa prezinte motivele pentru care s-a renuntat la publicarea preturilor de referinta.
"Pentru a oferi clientilor Petrom o mai mare transparenta a preturilor si usurinta in utilizare, compania a introdus o aplicatie dedicata care afiseaza preturile carburantilor in statiile de distributie Petrom.
Pe langa pretul carburantilor, aplicatia ofera informatii despre intreaga gama de produse si servicii disponibile in statiile de distributie Petrom", arata compania, intr-o declaratie de presa.
Preturile din benzinariile OMV Petrom pot varia cu maximum +/-5% fata de cele de referinta, in functie de zona geografica sau de amplasamentul statiilor. mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 23:07
Dolarul american s-a depreciat in raport cu celelalte monede majore din lume, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele 15 luni, determinand multi analisti sa anunte detronarea sa de pe pozitia de moneda de referinta.In ultimele luni, prioritatea investitorilor a fost sa vanda dolari si sa cumpere aur, insa ar putea, foarte bine, sa fie mai curajosi si sa "inoate" impotriva curentului, cred analistii de la Times. Valoarea dolarului a scazut cu aproape 14 procente, in acest an, in timp ce aurul a ajuns la un nivel record de 1,153 de dolari per uncie, pe masura ce inflatia din Statele Unite a fost mai mare decat estimarile. De altfel, aurul este considerat "plasa de siguranta" in cazul unor probleme economice si o alternativa "sanatoasa" in momentul cand monedele principale incep sa-si piarda valoarea. De asemenea, stirea ca miliardarul John Paulson, manager al unui fond hedge, lanseaza un fond pentru aur, investind 250 de milioane de dolari din averea proprie, a ajutat la revenirea in forta a aurului. Pe de alta parte, alti economisti sunt de parere ca actionarea in sens contrar trendului, adica vanzarea aurului si cumpararea dolarilor, ar putea fi o strategie cel putin la fel de buna. "Parerea generala pare a fi ca dolarul va continua sa scada si in urmatorii ani si ca ar trebui sa facem tot ce este posibil pentru a va proteja. Insa, ati putea avea la fel de mult succes mergand in sens contrar", a spus Richard Buxton, de la fondul de investitii Schroders. De... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 00:12