In presa internationala continua sa apara comentarii negative legate de preluarea de la 1 ianuarie de catre Romania a presedintiei Consiliului UE. Din pacate, majoritatea exprima diverse temeri si mentioneaza coruptia drept o caracteristica fundamentala societatii romanesti.
Dupa ce presa franceza a dat tonul, exprimandu-si scepticismul cu privire la un posibil mandat de succes al Romaniei la presedintia Consiliului UE, opiniile negative au continuat si in randul publicatiilor de limba engleza, ele fiind din aceeasi gama.
"Romania a preluat marti, 1 ianuarie, presedintia rotativa a UE, pentru prima oara de la aderare, in urma cu 12 ani. Ea isi va indeplini rolul de coordonare a politicilor UE pe fondul frustrarilor ce caracterizeaza Comisia Europeana cu privire la coruptia de la Bucuresti si la erodarea statului de drept", noteaza EUObserver sub titlul "Coruptia de acasa umbreste presedintia UE a Romaniei".
De asemenea, articolul trece in revista problemele lui Liviu Dragnea in justitie si mentioneaza modificarile legislative controversate facute de puterea de la Bucuresti si care l-au facut pe vicepresedintele Frans Timmermans sa indemne Romania sa nu faca pasi inapoi, care sa puna in pericol progresele facute in ultimii 10 ani.
Citeste si: Financial Times: Liviu Dragnea, "sforarul condamnat" din tara care a preluat presedintia UE.
La randul sau, Express considera ca Liviu Dragnea este politicianul care reprezinta o adevarata "amenintare" pentru Bruxelles.... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 22:30
Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania nu e pregatita sa preia presedintia UE de la 1 ianuarie, Finlanda, tara care ne urmeaza in aceasta postura importanta, a precizat ca e gata sa ne ia locul, daca e necesar.
Premierul finlandez, Juha Sipila, a anuntat ca guvernul sau si-a aratat disponibilitatea in acest sens, in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la noi la 1 iulie 2019.
Totusi, Juha Sipila adauga ca tensiunile politice interne romanesti nu vor afecta calendarul pentru mandatul Finlandei din 2019.
Sipila a declarat, marti, agentiei finlandeze de stiri STT, ca Romania nu are intentia de a amana mandatul sau de sase luni la conducerea UE, care este programat sa inceapa la 1 ianuarie.
Dupa declaratiile presedintelui Iohannis de luni, guvernul finlandez si-a accelerat ritmul de pregatire si e gata in caz ca vine o solicitare de la Bucuresti pentru a-si devansa mandatul. Totusi, deocamdata, o astfel de cerere nu a sosit. Dimpotriva, guvernul roman a confirmat ca tara noastra isi va desfasura mandatul asa cum era planificat.
Dancila ii raspunde lui Iohannis: Sa se abtina. Suntem pregatiti pentru preluarea presedintiei Consiliului UE
Aceasta va fi prima presedintie a Romaniei de la aderarea la UE in 2007. Finlanda a detinut functia de doua ori inainte, in 1999 si 2006. Austria detine presedintia pana la sfarsitul acestui an.... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 20:23
Liderul PPE Manfred Weber, candidadul popularilor la presedintia Comisiei Europene, a sustinut, cu putin inainte de votul din plenul PE asupra Rezolutiei privind statul de drept in Romania, ca Grupul sau o sustine.
Weber a avut un discurs dur la adresa Guvernului de la Bucuresti.
"Guvernul roman trebuie sa schimbe urgent directia tarii, valorile UE nu sunt negociabile. Nu exista nicio discutie pe respectarea principiilor fundamentale. Romania e clar ca merge inapoi in lupta anticoruptie. Este presiune pe Justitie", a spus Weber, in conferinta in care a anuntat ca PPE va vota Rezolutia.
Acesta a catalogat drept inacceptabila interventia fortelor de ordine de la protestul din 10 august de la Bucuresti.
"Am vazut oameni batuti de politie, ceea ce este inacceptabil", a mai spus Weber.
Si faptul ca Romania urmeaza, in aceste conditii, sa preia presedintia Consiliului UE, a fost mentionat de liderul PPE.
"E greu de imaginat ca o tara cu atatea semne de intrebare privind statul de drept va prelua presedintia UE", a punctat Weber.
Urmareste aici, in format Live Text, rezultatul votului din plenul PE si reactiile de dupa ...citeste mai departe despre "Liderul PPE: E greu de imaginat ca o tara cu atatea semne de intrebare privind statul de drept va prelua presedintia UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 13:07
Disputele politice de acasa deservesc Romaniei, care va trebui sa exercite presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene intr-un context intern deloc prielnic. Este analiza pe care o face ambasadorul Germaniei la Bucuresti, care aminteste ca recentele atacuri la adresa minoritatii germane nu sunt deloc semnale pro-europene.
"In ce priveste Presedintia, toate fortele trebuie sa concure la un rezultat pozitiv. Cred ca disputele politice interne reprezinta un obstacol in calea acestei unitati, Guvernul trebuie sa apara in public foarte unit. De exemplu, atacurile impotriva unuia dintre cei mai stabili piloni ai acestei societati romanesti, minoritatea germana, nu au transmis nicidecum semnale proeuropene", a afirmat Cord Meier-Klodt, vineri, in cadrul unei conferinte gazduite de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Acesta a spus si ca, din experienta sa de un an si jumatate in tara noastra, poate sa confirme ca Romania "sta mult mai bine decat reputatia pe care o are in Germania si in restul Europei".
"De ce cred eu ca Romania are tocmai aceasta sansa? O data pentru ca o arata evolutia sa economica. Si acum, daca privim inainte spre Presedintia romana a Consiliului, sunt niste sanse pe care Romania le poate valorifica. La summitul de la Sibiu se va discuta despre viitorul Europei, despre reinventarea Europei. Si va trebui sa demonstram ca Europa reprezinta mai mult decat doar niste interese economice, ca este vorba de valori politice comune asumate", a... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 17:27
Bulgaria preia in ianuarie presedintia prin rotatie a Consiliului European. O tara atent monitorizata de UE trebuie sa asigure in vremuri de Brexit si probleme provocate de migratie coeziunea edificiului european.
Pentru Bulgaria, presedintia Consiliului European este o mare provocare. Negocierile de Brexit, dezbaterea privind o politica comuna pentru refugiati si migranti, pregatirea cadrului financiar incepand cu anul 2020 - acestea sunt doar trei din subiectele fierbinti aflate pe ordinea de zi. Ministra de resort Liliana Pavlova a prezentat atat in parlamentul bulgar, cat si in cel european programul presedintiei bulgare a UE.
O presedintie incununata de succes presupune consens politic, dialog si intelegere, a declarat ea. Pastrarea unitatii si stabilitatii UE sunt provocari majore pentru Sofia, dar exista pe langa acestea si alte prioritati, a declarat Pavlova.
Important este mai ales viitorul oamenilor tineri, aflat in directa legatura cu Brexit si cadrul de finantare a UE incepand din 2020. Perspectiva europeana pentru Balcanii de Vest, stabilitatea si siguranta in contextul afluxului de refugiati si imigranti, sistemul comun de aparare si cresterea economica, cu accent pe piata digitala europeana - aceasta este lista nedefinitivata a presedintiei bulgare a UE.
Brexit si migratie
Prioritatile bulgare au cunoscut insa repetate schimbari. Mai ales fiindca guvernul bulgar a trebuit sa-si armonizeze cu realitatea si cu institutiile europene telurile... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 23:25
Bulgaria preia in ianuarie in premiera presedintia UE.
Inalti demnitari ai Comisiei Europene viziteaza Sofia pentru a verifica stadiul pregatirilor. Ei vor cere grabirea eforturilor partii bulgare.
Bulgaria va prelua presedintia UE intr-un moment dificil pentru blocul comunitar: negocierile de Brexit, dezbaterea privind o politica comuna privind migratia si refugiatii, pregatirea cadrului financiar de dupa 2020 - si acestea sunt doar trei dintre problemele actuale.
Sofia este, insa, in urma cu pregatirile: din cauza Brexit, presedintia bulgara a UE a fost reprogramata cu sase luni mai devreme, iar alegerile de la inceputul anului au amanat cu alte sase luni debutul pregatirilor.
In acest context, este de inteles ingrijorarea Comisiei Europene. Este deci de asteptat ca reprezentantii Comisiei, aflati la Sofia joi si vineri, sa ceara grabirea pregatirilor si sporirea relevantei acestora in interes european.
Nu este exclusa nici mustrarea in culise a premierului Boiko Borissov si a guvernului sau, pentru ca discutia din Bulgaria pe marginea presedintiei UE se poarta inca pe teme de rangul doi.
Astfel scrie Daniel Kaddik, sef de proiect al Fundatiei Friedrich Naumann pentru pace in sud-estul Europei: "Coruptie, management deficitar, brain drain, cea mai saraca tara din Europa. Acestea sunt primele lucruri care sunt mentionate in legatura cu Bulgaria.
Tara are acum o mare oportunitate de a schimba aceasta perceptie, este vorba de preluarea presedintiei UE.... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 23:00
Romania va detine presedintia Uniunii Europene in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, dupa ce Marea Britanie a renuntat oficial sa mai asigure presedintia semestriala a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, in urma referendumului de parasire a Uniunii.
Astfel, decizia privind devansarea cu sase luni a tuturor presedintiilor a fost adoptata marti de Consiliu si stabileste ordinea preluarii presedintiei pana in 2030, potrivit unui comunicat al Celor 28.
Procesul de devansare a presedintiilor va incepe la 1 iulie 2017, a mentionat sursa citata. Astfel, in locul Marii Britanii, care urma sa asigure presedintia UE in a doua jumatate a anului 2017, presedintia UE va fi asigurata de Estonia.
In primul semestru al anului 2017, presedintia UE va fi asigurata de Malta. In 2018, Bulgaria va asigura presedintia UE in prima jumatate a anului, iar Austria in cea de-a doua. Practic, Romania va prelua presedintia UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, si o ...citeste mai departe despre "Efectele votului pentru Brexit: Cand va prelua Romania presedintia UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 16:29
Grecia a preluat miercuri presedintia semestriala a UE, o provocare in plina epurare economica si pe fondul alegerilor europene din mai, care risca sa serveasca drept defulare in toata Uniunea Europeana, dupa sase ani de criza.
"Nu cred ca aceasta presedintie poate fi la fel de calma ca celalalte", a apreciat Zsolt Darvas, economist la institutul Bruegel, la Bruxelles. "Va fi foarte dificil pentru Grecia, din cauza propriilor probleme (...) si a presiunii exercitate asupra calendarului de alegerile pentru Parlamentul European", anticipeaza el.
Euroscepticii din toate taberele, impulsionati de problemele sociale provocate de criza, ar urma sa inregistreze progrese la alegerile prevazute pentru 22 si 25 mai in UE.
Astfel, un sondaj IFOP plasa, in octombrie, FN pe primul loc in intentiile de vot in Franta.
In Grecia, Syriza, partidul stangii radicale care vrea sa obtina din partea creditorilor tarii (BCE, UE si FMI) o "reducere semnificativa" a datoriei tarii - cu riscul de a ...citeste mai departe despre "Grecia a preluat presedintia UE - Ce provocari interne si externe are de infruntat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 22:05
Belgia a predat oficial, joi, presedintia semestriala a UE Ungariei, in cadrul unei ceremonii care a avut loc in Parlamentul de la Budapesta, relateaza Mediafax.Premierul belgian Yves Leterme a predat steagul presedintiei omologului sau ungar, Viktor Orban.
Leterme a afirmat ca UE a devenit mai dinamica in ultima perioada si ca Ungaria poate consolida aceasta tendinta in urmatoarele sase luni ale presedintiei sale.
De-a lungul istoriei sale, Ungaria si-a demonstrat in mod repetat orientarea puternica spre libertate, a afirmat Leterme.
Acest lucru ofera motive de optimism la predarea presedintiei, a adaugat el.
Luand cuvantul in cadrul ceremoniei, Viktor Orban a declarat ca 2011 este vazut de Budapesta ca un an care va aduce revigorarea Ungariei, iar presedintia ungara va putea contribui la revigorarea Europei.
La ceremonia care a durat o ora au participat presedintele Pal Schmitt, presedintele Parlamentului Laszlo Kover, reprezentanti UE, membri ai Guvernului si diplomati. mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 00:04