Portugalia s-a oferit sa gazduiasca 10.000 de refugiati de razboi ajunsi in Europa, dar nu gaseste suficienti doritori, in ciuda deschiderii manifestate de guvernul de la Lisabona.
"Este dificil sa gasim rapid refugiati care sa vina in Portugalia", a concluzionat si presedintele Marcelo Rebelo de Sousa, dupa ce a vizitat o tabara de refugiati deschisa in zona Evora din sudul tarii, informeaza Bloomberg.
Portugalia, care a fost afectata de o criza a datoriilor similara celei din Grecia, a reusit sa incheie cu bine programul bailout acordat de creditorii internationali. Insa, in ciuda unei evolutii economice incurajatoare, rata somajului este in continuare ridicata - 12,3%, fata de 4,3% in Germania, o destinatie aflata in mintea tuturor pribegilor veniti din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Peisaj economic neatractiv
"Nu este cea mai atragatoare destinatie, data fiind rata ridicata a somajului. Este mai usor pentru migranti sa se indrepte spre centrul Europei, unde piata este mult mai concentrata, decat sa vina in tari de la periferia continentului, asa cum este si Portugalia.
In centru, venitul pe cap de locuitor este mai ridicat", explica Rui Serra, economist-sef al Caixa Economica Montepio Geral din Lisabona.
Premierul portughez Antonio Costa blameaza problemele structurale, care se resimt in mai toata Europa, pentru peisajul economic neactractiv prezent in tarile de la periferia zonei euro.
"Problemele structurale au de a face cu lipsa de... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 17:03
Alegerile legislative de duminica din Portugalia au reprezentat primul scrutin de cand tara a iesit din programul de sprijin financiar de trei ani convenit cu FMI dupa declansarea crizei datoriilor in anul 2009.
Partidele de centru-dreapta care au scos Portugalia din criza au recastigat alegerile, in ciuda unor masuri nepopulare luate in anii de criza. Cum a fost posibil si ce putem invata de aici?
In anul 2011, cand coalitia de centru-dreapta a preluat guvernarea, Portugalia pierduse complet increderea pietelor financiare internationale si accesul la finantare externa pe termen lung.
Guvernul socialist anterior, condus de prim-ministrul Jose Socrates - intre timp, arestat preventiv pentru fapte de coruptie - "reusise" sa creasca nivelul datoriei publice de la 68% la 108%, in cei 6 ani aflati la guvernare (2005 - 2011).
In anii 2009 si 2010, Portugalia a inregistrat niveluri record ale deficitului public (9,3% in 2009 si 7,3% in 2010).
In timpul guvernarii Socrates, ...citeste mai departe despre "Portugalia, un exemplu pentru Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 08:29
Guvernul portughez a anuntat duminica seara ca va reduce unele pensii de urmas, o masura foarte contestata care ar trebui sa aduca la buget 100 milioane de euro anul viitor, transmite AFP.
Masura, care va contribui la reducerea deficitului public in aceasta tara aflata sub asistenta financiara, a fost adoptata in sedinta de guvern si va fi inscrisa in proiectul de buget pe 2014, a facut cunoscut vicepremierul Paulo Portas.
"Intr-o situatie de urgenta financiara, guvernul a optat pentru o masura de egalitate sociala", a subliniat el.
Numai 25.000 dintre cei 800.000 de beneficiari actuali vor fi vizati de reducerile care se vor aplica atunci cand cumulul celor doua pensii pentru limita de varsta depaseste 2.000 de euro, a dat asigurari demnitarul portughez.
Profitand de o pauza in sedinta extraordinara de guvern, desfasurata duminica, Portas s-a adresat populatiei pentru a linisti temerile beneficiarilor de pensii de urmas care se asteptau la taieri peste pragul de 600 de euro, dupa cum informase presa anterior.
Hotararea, criticata de sindicate si de opozitia de stanga, va compensa partial renuntarea la o contributie specifica pe veniturile pensionarilor care urma sa aduca incasari de 436 de milioane de euro anul viitor.
Portugalia a obtinut, la inceputul lunii octombrie, o noua evaluare pozitiva din partea creditorilor internationali in cadrul planului de ajutorare in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in mai 2011. Finantatorii au refuzat insa sa... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:58
Guvernul portughez a revizuit in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2014 si a mentinut tinta de deficit bugetar, deoarece tara se pregateste de iesirea din programul de asistenta financiara, transmite Bloomberg.
"Exista semnele unei redresari a activitatii economice", se arata in declaratia comuna a reprezentantilor UE, BCE si FMI, care au evaluat la Lisabona implementarea reformelor promise de Portugalia in schimbul asistentei financiare.
Executivul se asteapta la o crestere a Produsului Intern Brutal al Portugaliei de 0,8%, fata de 0,6% cat estima anterior. In acest an economia ar urma sa inregistreze un declin de 1,8%, mai putin decat estimarea precedenta, de 2,3%. Rata somajului va fi de 17,4% in 2013, fata de 18,2% cat se prognoza.
Premierul Pedro Passos Coelho trebuie sa reduca cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) in 2014, dupa ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a indeplini obiectivele stabilite in schimbul asistentei financiare.
Portugalia vrea sa revina deplin pe pietele financiare dupa iesirea din programul de asistenta financiara, in iunie 2014.
In trimestrul doi din 2013 economia portugheza a inregistrat prima crestere din 2010, datorita accelerarii exporturilor.
Guvernul si-a mentinut obiectivul de a inregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB in 2013 si de 4% in 2014. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.
Premierul Petro Passos Coelho se... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:23
Portugalia, impotmolita in criza, suscita interesul unui numar tot mai mare de pensionari europeni in cautarea unei vieti usoare, atrasi de scutiri fiscale generoase si preturi imobiliare in scadere puternica.
"Multi englezi, germani si scandinavi, in cautare de soare, traiesc deja in Portugalia, iar numarul francezilor este in crestere", a declarat Carlos Vinhas Pereira, presedintele Camerei de comert si industrie franco-portugheza.
Pentru a atrage mai multi straini, guvernul portughez a redus povara fiscala astfel ca de la inceputul acestui an toti pensionarii europeni din sectorul privat care se instaleaza pentru prima oara in Portugalia sunt scutiti de impozitele pe pensii percepute in tarile de origine.
"Masurile de austeritate aplicate de guvern pentru satisfacerea exigentelor troicii creditorilor au contribuit la reducerea cererii interne, de unde si ideea de a apela la strainatate pentru relansarea activitatilor", a spus Vinhas Pereira.
Facilitatile fiscale acordate strainilor nu au provocat nemultumire in tara unde autoritatile au declarat razboi fraudei fiscale si au majorat puternic impozitele percepute portughezilor pentru cresterea incasarilor bugetare.
Erwin Mohr, vicepresedinte al asociatiei proprietarilor straini din Portugalia, stabilit in Portimao (Algarve) acum 19 ani "pentru scapa de zapada din Germania", crede ca tara este pe cale sa devina Florida Europei, sau un paradis fiscal pentru noii pensionari.
"Un cuplu de pensionari germani... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 17:20
Transportul public si serviciile publice ar urma sa fie afectate joi de cea de a patra greva generala organizata in ultimii doi ani de principalele sindicate, care vor sa protesteze fata de politica de austeritate a Guvernului.
"Ne asteptam la o participare mare a muncitorilor", a declarat Armenio Carlos, secretarul general al Confederatiei Generale a Muncitorilor Portughezi (CGTP), principalul sindicat din Portugalia, care numara aproximativ 500.000 de membri, transmite AFP.
Cel de al doilea sindicat din Portugalia, Uniunea Generala a Muncitorilor (UGT), s-a alaturat si el miscarii de protest, la fel cum a facut si la greva generala din luna noiembrie 2011. Greva de joi va fi "un strigat de revolta pentru a marca o toleranta zero fata de politicile de austeritate ale Guvernului", a declarat presedintele UGT, Carlos Silva.
Incetarea lucrului va afecta in special transporturile. Trenurile, garniturile de metrou si chiar transportul fluvial vor fi oprite, ceea ce ar urma sa provoace ambuteiaje serioase in capitala Lisabona. De asemenea, administratia publica, spitalele si scolile vor functiona si ele la ralanti. Sindicatele au programate marsuri de protest in principalele orase din Portugalia incepand cu ora 13.30 GMT.
In schimbul unui program de asistenta in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011, Guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho a demarat reduceri de salarii in sectorul public si majorari de taxe, care au agravat si mai mult... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:09
Guvernul portughez a anuntat duminica seara c-a ajuns la un acord cu creditorii sai privind noul sau program de austeritate, pus in practica pentru a respecta obiectivele sale bugetare dupa respingerea de catre Curtea Constitutionala a mai multor masuri de austeritate, relateaza AFP.
Acordul permite incheierea intr-o maniera pozitiva a celei de-a saptea evaluari a conturilor Portugaliei de catre "troica" /UE-FMI-BCE/, ce reprezinta furnizorii sai de fonduri. El deschide calea eliberarii unei transe de ajutor de 2 miliarde de euro in cadrul planului de salvare de 78 de miliarde de euro de care Lisabona beneficiaza incepand din 2011. Dupa acest acord, Portugalia spera ca partenerii sai europeni isi vor confirma in curand acordul de principiu pentru o prelungire a termenelor de rambursare a imprumuturilor care i-au fost acordate.
Consiliul de ministri s-a intrunit pentru a lua cunostinta de incheierea celei de-a saptea evaluari si pentru a confirma conditiile necesare pentru incheierea sa", se afirma intr-un scurt comunicat al guvernului portughez publicat la incheierea unui consiliu de ministri, reunit in sedinta extraordinara.
Ministrul portughez de finante, Vitor Gaspar, le va prezenta rezultatele celei de-a saptea evaluari colegilor sai din zona euro care se reunesc luni la Bruxelles, se precizeaza in comunicat.
Inceputa la sfarsitul lunii februarie, cea de-a saptea evaluare a "troicii" s-a dovedit net mai lunga si mai dificila decat precedentele, indeosebi... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 09:01
Respectarea tintei deficitului bugetar de catre Portugalia ar putea sa nu mai fie cea mai buna strategie, daca declinul economic va depasi asteptarile, potrivit raportului publicat joi de FMI, dupa vizita de evaluare efectuata in februarie, transmite Reuters.
Raportul nu cere reducerea tintei pentru deficit, de 4,5% din PIB, stabilita in programul de finantare convenit de Portugalia cu UE si FMI, dar semnaleaza ingrijorarea legata de scaderea cererii pe piata mondiala si de impactul masurilor de austeritate asupra economiei.
FMI precizeaza totusi ca tinta stabilita pentru acest an poate fi indeplinita.
Creditorii din UE ai Portugaliei au sustinut pana acum ca respectarea stricta a obiectivelor convenite si reformele reprezinta solutiile pentru problemele economice ale tarii.
In raport se arata ca valoarea programului de sustinere, de 78 de miliarde de euro, este suficienta, iar Portugalia va fi capabila sa revina pe piata de obligatiuni la sfarsitul lui 2013.
Unii investitori se tem ca Portugalia va urma drumul Greciei si va avea nevoie de un nou ajutor.
FMI considera ca principalul risc este ca recesiunea sa depaseasca asteptarile, partial din cauza problemelor economice din zona euro, principala piata externa a tarii.
In acest caz, seful misiunii FMI in Portugalia, Abebe Selassie, considera ca urmarirea stricta a tintei de deficitului bugetar nu ar fi cea mai buna solutie.
Totusi, el a avertizat ca Portugalia nu-si permite sa rateze vreo tinta din... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 21:04
Grecia pare a rasufla usurata dupa ultimul plan de salvare aprobat de Troica europeana, insa marea temere a UE ramane Portugalia.
Pe termen lung, nu doar Grecia ramane un motiv de ingrijorare financiara pe termen lung, ci Portugalia este pe cale de a deveni a doua mare problema a Europei.
Iata de ce sunt analistii ingrijorati, potrivit unei analize realizate de revista Time.
Ratele dobanzilor in Portugalia nu au scazut
Din cauza crizei elene, randamentele obligatiunilor au crescut la niveluri periculoase in mai multe tari cu probleme financiare, Dupa ce statul elen a fost salvat, randamentele au scazut in cele mai multe dintre ele. In italia, randamentele obligatiunilor cu scadenta la 10 ani au scazut de la 7,2% la 5%. In Spania, de la 6,7% la 5,4%, iar in Irlanda de la 9,7% la 6,9 %.
Exceptie notabila a facut Portugalia, unde randamentele obligatiunilor au ramas peste 12%.
Datoria totala a Portugaliei este mai mare decat cea a Greciei, Daca in Grecia, datoria masiva a tarii este in mare parte rezultatul imprumuturilor contractate de Guvern, mai degraba decat de sectorul privat, in Portugalia, Spania si Irlanda, datoriile au fost facute de sectorul privat.
Drept urmare, in timp ce datoria publica din Portugalia este mai mica decat cea a Greciei, in raport cu PIB-ul, datoriilor totale, inclusiv cele din sectorul privat, sunt mai mari.
Economia Portugaliei este in scadere
Economia Portugaliei a fost slabita inca de cand a inceput criza financiara... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 18:32