Criza economica si provocarea pe care o reprezinta o populatie in curs de imbatranire au aratat vulnerabilitatea schemelor de pensii publice si private, au considerat deputatii europeni intr-o rezolutie votata marti, la Strasbourg.
Ei au cerut statelor membre ale Uniunii Europene sa introduca sau sa mentina scheme de pensii diversificate si au subliniat rolul pensiilor publice in asigurarea unor standarde decente de viata pentru toti, solicitand statelor membre sa asigure aceste standarde.
"O treime din populatia UE are peste 55 de ani. Sustenabilitatea schemelor de pensii este amenintata de imbatranirea demografica si finantele publice tensionate. Prevederile privind pensiile sunt responsabilitatea statelor membre, dar coordonarea la nivelul UE este necesara mai ales in contextul programelor de reforma si stabilitate", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL).
In raspunsul la Carta alba a Comisiei publicata in februarie 2012, deputatii europeni au cerut statelor membre sa introduca sau sa mentina sisteme de pensii cu mai multi piloni, reprezentand o combinatie de pensii publice in pilonul unu, pensii complementare rezultate din acorduri colective, companii, sau legislatie nationala in pilonul doi si economii private in pilonul trei.
Pensiile publice, cea mai importanta sursa de venit pentru pensionarii europeni
Parlamentarii europeni au subliniat ca aceasta criza a evidentiat vulnerabilitatea atat a sistemului public de pensii, cat si a celui privat.... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 10:30
In conditiile in care Europa si SUA sunt in curs de implementare a unor programe dure de austeritate, pensionarii ar putea fi cea mai afectata categorie de populatie. In ce masura vor avea acestia de suferit depinde si de nivelul actual de "bogatie" al batranilor lumii.Un studiu recent publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) calculeaza nivelul pensiilor in 54 de tari, cifrele fiind ajustate in functie de varsta de pensionare, speranta de viata si castigul mediu, conform CNBC.
Mai exact, OECD a calculat suma efectiva pe care un pensionar o primeste de la stat pe toata durata vietii. Spre exemplu, in statele membre OECD, durata medie in care o persoana beneficiaza de pensie este de sapte ani. Asadar, daca un pensionar primeste 40.000 de dolari pe an, inseamna ca acesta beneficiaza de o suma totala de 280.000 de dolari.
SUA
Un barbat american primeste in medie o suma de 253.890 de dolari de la stat, din momentul pensionarii pana cand se stinge din viata. O femeie beneficiaza de 290.000 de dolari. Varsta de pensionare in SUA este de 65 de ani, iar speranta de viata este de 83,9 ani. Statul cheltuieste 6% din PIB pentru plata pensiilor.
China
O batrana din China primeste dupa pensionare 69.720 de dolari, iar un batran 66.360 de dolari. In aceasta tara, barbatii se pensioneaza la 60 de ani, iar femeile la 55 de ani. Speranta de viata este de 80,7 ani. Statul aloca doar 2% din PIB bugetului de pensii.
Japonia
Bugetul de pensii este de 9,8% din... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 12:57