BNS: Reducerea CAS, o aventura cu iz politic, care va accentua deficitul sistemului de pensii

Marti, 24 Iunie 2014, ora 16:45
2422 citiri
BNS: Reducerea CAS, o aventura cu iz politic, care va accentua deficitul sistemului de pensii

Reducerea CAS este o aventura cu iz politic, care va accentua si mai mult deficitul sistemului public de pensii, fiind posibil ca masura sa intre in vigoare si sa dispara dupa cateva luni, a declarat, marti, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul sindical a spus, intr-o conferinta de presa, ca masura de reducere a CAS este luata in beneficiul angajatorilor si in defavoarea angajatilor, ea neputand fi sustinuta financiar decat prin accentuarea deficitului sistemului public de pensii.

"Decizia de reducere a contributiilor la sistemul de asigurari sociale trebuie analizata atat din punctul de vedere al sarcinii fiscale asupra fortei de munca, cat si din punctul de vedere al sistemului public de pensii si al deficitului creat ca urmare a unei astfel de decizii. Sistemul public de pensii se confrunta cu deficite cronice inca din anul 2008, anul 2007 fiind ultimul in care bugetul de asigurari sociale a fost in echilibru. Scaderea numarului de contribuabili, pe fondul reducerii natalitatii, asociata cu imbatranirea populatiei, creaza ingrijorari majore pentru viitor", a spus Dumitru Costin.

Presedintele BNS a aratat ca, desi Romania are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale contributiilor la sistemul de securitate sociala (locul II dupa Ungaria), se situeaza printre ultimele pozitii in ceea ce priveste colectarea contributiilor ca procent din PIB.

"Romania are o cota de contributii de aproximativ 44 la suta si colecteaza 8,8 la suta ca procent din PIB. Prin comparatie, Bulgaria are o cota de contributii de 27,2 la suta si colecteaza 7,8 la suta. (...) Media europeana de colectare este 14 la suta", a mai spus liderul sindical.

Cel mai redus nivel al remunerarii salariale ca procent din PIB, inregistrat in 2013

Costin a atras atentia asupra faptului ca, in 2013, Romania a inregistrat cel mai redus nivel al remunerarii salariale ca procent din PIB, in conditiile in care nivelul contributiilor sociale este printre cele mai ridicate din Europa.

"Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale se va orienta tot spre factorul capital, pastrand in continuare caracteristicile unui sistem de dezvoltare fara viitor. (...) Incepand cu anul 2015, in fiecare an bugetul asigurarilor sociale va pierde, in medie, 6.918 milioane lei, pierdere de venituri ce va trebui compensata prin subventii de la bugetul de stat. Chiar daca la o prima vedere se poate argumenta ca reducerea CAS va insemna si o reducere a cheltuielilor la bugetul de stat cu personalul bugetar, trebuie tinut cont de faptul ca bugetul asigurarilor sociale va inregistra anual un deficit suplimentar de 1.572 milioane de euro. (...) In acest moment, aproximativ 24 la suta din veniturile totale anuale ale bugetului asigurarilor sociale sunt acoperite din subventii de la bugetul de stat", a mai aratat Dumitru Costin.

Din calculele facute de BNS rezulta ca, pentru a echilibra bugetul asigurarilor sociale, dupa reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, in conditiile in care se mentine sistemul de transfer a 4,5 puncte procentuale din contributia la bugetul de asigurari sociale catre Pilonul II de pensii, ar fi nevoie de cresterea numarului de contribuabili pana la 8.198.243, fata de 5.550.947 in 2013, sau de o crestere a salariului mediu la 3.627 de lei, fata de 2.231 in 2013.

"Niciuna dintre cele doua solutii nu este viabila. Atingerea nivelului de 8.198.243 de salariati este, practic, imposibil de realizat, in conditiile in care populatia activa, conform Comisiei Nationale de Prognoza, a fost estimata la nivelul de 8.710.000. Nici cresterea salariului intr-un procent semnificativ nu poate fi pusa in practica, in special pe termen scurt. Ca urmare, asa cum rezulta din calculele realizate, ar trebui utilizat un mix de masuri pentru cresterea salariului mediu si, concomitent, ar trebui aplicate masuri pentru cresterea ocuparii formale. Chiar si asa, este aproape imposibil de echilibrat sistemul public de pensii pe termen mediu si lung", a mai spus liderul sindical.

BNS considera necesara regandirea sistemului de impozitare

BNS considera ca economia realizata prin reducerea CAS ar trebui pastrata in interiorul fondului de salarii, prin majorarea salariilor brute si ca ar trebui inghetat calendarul de crestere a contributiilor transferate la Pilonul II de pensii. De asemenea, ar fi necesara regandirea sistemului de impozitare, inclusiv in ceea ce priveste persoanele care desfasoara activitati independente, precum si regandirea categoriilor de contribuabili, a veniturilor baza de impunere si a sistemului de contributii.

Proiectul de lege prin care Guvernul propune reducerea cu cinci la suta a cotelor platite de angajatori pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat a fost adoptat, marti, de Senat, in forma propusa de Executiv.

Prin proiect se prevede ca aceasta cota va scadea de la 20,8 la 15,8 la suta in conditii normale de munca, de la 25,8 la 20,8 la suta pentru conditii deosebite de munca si de la 30,8 la 25,8 la suta pentru conditii speciale de munca. Prevederile se aplica incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2014, se mai arata in proiect.

Guvernul a argumentat, in expunerea de motive, ca promovarea acestui proiect a fost determinata de existenta pe piata muncii a unei mari presiuni fiscale asociata nivelului ridicat al contributiilor de asigurari sociale care alimenteaza bugetul asigurarilor sociale de stat si care determina necesitatea diminuarii sarcinii fiscale suportate de angajator, dat fiind ca doua treimi din contributia datorata la bugetul asigurarilor sociale de stat reprezinta contributia angajatorului.

In documentul citat se mai mentioneaza ca Romania se confrunta cu o rata scazuta a participarii pe piata muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator determina o cerere redusa de forta de munca. Potrivit Executivului, cresterea fondurilor ramase la dispozitia angajatorului poate fi folosita pentru crearea de noi locuri de munca, contribuind astfel la cresterea bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale.

Impactul negativ generat de aceasta masura, mai precizeaza Executivul, ca fi compensat pe anul 2014 din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe constructii, fata de sumele proiectate in Legea bugetului de stat.

In anul 2015, impactul negativ va fi compensat prin cresterea veniturilor bugetare ca urmare a implementarii de catre ANAF a masurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare, cat si la plata, sustine Guvernul.

Proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal a primit luni raport favorabil, fara amendamente, din partea Comisiei pentru buget, finante. Senatul a adoptat acest proiect, cu 109 voturi "pentru" si o abtinere, in calitate de prima Camera sesizata.

#reducerea cas, #deficit sistem pensii, #contributii asigurari sociale , #Stiri Taxe si impozite