Isarescu: ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru plata salariilor, pensiilor

Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:41
1344 citiri
Isarescu: ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru plata salariilor, pensiilor
Foto: CC0 Creative Commons

ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru functionarea sau aprovizionarea cu lichiditate a economiei, pentru plata salariilor si echilibrele pe piata valutara, a declarat marti, in Parlament, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru asigurarea echilibrelor Romaniei, pentru functionarea sau aprovizionarea cu lichiditate a economiei romanesti, ca sa merg pana departe, pentru plata salariilor, pensiilor si asa mai departe, pe acolo se alimenteaza economia Romaniei, pentru echilibrele pe piata valutara. Cotatiile, de exemplu la 3 luni, nu sunt artificiale, nu sunt false. Sunt legate de operatiuni pe piata valutara", a spus Isarescu.

El a subliniat ca ROBOR functioneaza sub diferite forme din 1995, iar legatura acestuia cu creditul de consum si creditul ipotecar s-a facut ulterior.

"Legatura ROBOR cu creditul de consum si creditul ipotecar al populatiei s-a facut ulterior. ROBOR sub diverse forme functioneaza din 1995. Si cand s-a facut a aparut o directiva europeana care a recomandat ca partea variabila a creditelor cu dobanda variabila sa se lege de o dobanda de piata. In anul de gratie 2010 s-a considerat ca acesta este cel mai bun proxim. A fost o decizie pe care noi n-am luat-o, asta nu inseamna ca noi nu o sprijinim... A fost o discutie cu Protectia Consumatorilor si a iesit Ordonanta 50 (privind contractele de credit pentru consumatori n.r) si cu articolul, parca, 36, care face aceasta legatura", a precizat guvernatorul.

El a explicat ca piata functioneaza cel putin opt ore pe zi si ca exista un "fixing", care dureaza un sfert de ora, la care operatorii se uita pentru a vedea un nivel corect al dobanzii.

"Piata functioneaza cel putin opt ore pe zi. Ca pe orice piata functionala exista un fixing. El dureaza doar un sfert de ora, de aia se si numeste fixing, asa, ca o oglinda. Operatorii, cei care sunt pe piata, vanzatorii, cumparatorii, se uita si cei care fac operatiuni pe piata valutara, se uita la acel fixing ca sa vada un nivel corect de dobanda. Putem spune ca nivelul fixing este corect pentru ca Romania este una dintre putinele 3 tari, sunt 3 tari in Europa in care fixingul se bazeaza pe cotatii ferme, inseamna ca fiecare banca coteaza si pe stanga si pe dreapta, deci este si vanzator si cumparator. Si daca vine alta si ii spune ai cotat 2,6%, da-mi bani la 2,6% e obligata sa-i dea in sfertul acela de ora. Probabilitatea sa existe o manipulare acolo este mica sau inexistenta. Dobanzile sunt intre 1,5 si 3,5%. In restul zilei, inainte de ora 11:00 si dupa ora 11:00 au loc tranzactii care se efectueaza de regula in jurul acestor niveluri care au fost la fixing. Lucrurile se pot verifica pentru ca avem date, este arhiva Bancii Nationale. Aici nu ne jucam. Noi nu vorbim cu vorbe, vorbim cu cifre", a subliniat Mugur Isarescu.

Acesta a precizat ca tranzactiile nu se fac la o singura dobanda, ci exista opt ROBOR, fiecare cu alt nivel de cotatie.

"Tranzactiile se fac la o singura dobanda? Nu. Exista opt ROBOR, nu unul. Pe o zi, pe doua zile, pe o saptamana, pe o luna, pe trei luni, pe sase luni, noua luni si 12 luni si fiecare are alt nivel de cotatie. La unele se fac operatiuni in ziua respectiva la altele nu. Asta nu inseamna ca sunt fictive. De exemplu la 3, 6 si 9 luni sunt cotatii care sunt folosite de cei care fac operatiuni pe piata valutara, de exemplu de acoperire de risc, si se ghideaza dupa acele niveluri. 80% dintre tranzactiile unei zile se fac la termene de la o zi, doua zile, o saptamana. De regula acestea sunt foarte fluctuante, depind de variatia lichiditatii in piata. De cine depinde variatia lichiditatii in piata? De operatiunile Trezoreriei statului. Cand statul incaseaza platile de impozite, taxe etc are loc absorbtie de lichiditate, dobanzile pe termen scurt se duc in sus. Asta se intampla acum (..) Dobanzile pe termen scurt azi sunt 3,5% si mai mult, cu 20, 30, 40 puncte de baza peste nivelul la 3 si 6 luni. Acum 3-4 saptamani, cand domnul senator Zamfir a iesit in public s-a uitat la media tranzactiilor si era 1,51%, 80% din operatiuni erau pe termen scurt, pentru ca atunci Trezoreria statului a facut plati, a dat bani pentru salarii, pensii. A spune ca aceste variatii sunt manipulari inseamna sa acuzi Trezoreria statului. Ori ele sunt absolut normale, le gasiti din 2010 in prezent", a mai spus seful BNR.

Potrivit acestuia, Banca Nationala intervine pe aceasta piata si poate sa faca operatiuni la dobanda de politica monetara, sa ia si sa introduca lichiditate in piata, sa regleze dobanzile, in functie de presiunile asupra monedei nationale.

"Intervine si Banca Nationala pe aceasta piata, intre 1,50% si 3,5%? Da. Poate sa faca operatiuni la dobanda de politica monetara de 2,50%, sa ia lichiditate din piata sau sa introduca lichiditate in piata, sa regleze nivelul dobanzii, in functie de presiunile asupra leului. Daca dupa excesul de lichiditate de la inceputul anului, a aparut acest mic atac asupra leului, bineinteles ca a trebuit sa absorbim ceva lichiditate din piata, ca nu putem sa ne batem numai cu rezerva, si chiar daca ar fi numai rezerva, noi nu vindem valuta pe nasturi, vindem pe lei, deci in momentul in care vindem valuta absorbim lichiditate si de aia se duc dobanzile in sus", a afirmat Mugur Isarescu.

Membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei au fost marti in Parlament, la audieri intr-o sedinta comuna a comisiilor economica si de buget-finante ale Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Isarescu despre ROBOR, #Isarescu ROBOR Parlament , #Guvernator BNR