Banca Mondiala: Firmele din Romania pierd anual 200 de ore pentru platile fiscale

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 16:10
1335 citiri
Banca Mondiala: Firmele din Romania pierd anual 200 de ore pentru platile fiscale

O firma din Romania face in fiecare an 39 de plati catre stat in contul taxelor si contributiilor, de 3 ori mai multe fata de media UE, pentru care pierde 200 de ore, iar cea mai mare parte din povara fiscala este distribuita pe munca, conform unui raport publicat de Banca Mondiala (BM).

Astfel, Romania se afla pe pozitia 134 in clasamentul "Paying Taxes 2014", raport realizat de Banca Mondiala si compania de consultanta si audit PwC, o urcare de 2 locuri fata de pozitia 136 ocupata anul trecut. In acest sens, Romania e devansat de Bulgaria (locul 81), Republica Moldova (95), Botswana (47), Afganistan (98), Bangladesh (100) sau Bhutan (104).

Raportul analizeaza usurinta platii taxelor 1n 189 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit; timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse; si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.

Romania si-a imbunatatit pozitia in clasament prin reducerea numarului de ore pentru conformarea cu legislatia fiscala la 200 pe an, potrivit unui comunicat transmis miercuri de PwC.

Acest lucru face din Romania a treia cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al timpului necesar conformarii cu legislatia fiscala, dupa Estonia si Lituania, dar inaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 de ore), Ungariei (277 de ore), Poloniei (286 de ore), Cehiei (413 ore) si Bulgariei (454 de ore).

"Cu toate acestea, situatia Romaniei este ingreunata de slaba utilizare a posibilitatilor de plata online, ceea ce face din Romania in continuare tara cu cel mai mare numar de plati de taxe intr-un an din Europa Centrala si de Est - 39. Chiar daca acest indicator s-a imbunatatit in ultimul an, fara o reducere in continuare a numarului de plati nu vom putea imbunatati substantial pozitia in clasamentul Paying Taxes", a declarat in comunicat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de taxe si consultanta juridica din cadrul PwC Romania.

La nivelul UE, numarul mediu de plati fiscale este de 13,1, de trei ori mai putine decat in Romania, iar numarul mediu de ore necesare pentru conformare este de 179.

Rata totala de taxare a profitului companiilor din Romania este de 42,9%, potrivit studiului BM/PwC, fata de 41,1% la nivelul UE. Aceasta rata este compusa in cea mai mare parte din taxe si contributii asupra muncii, care reprezinta 31,5 puncte procentuale din total. Impozitarea profitului reprezinta numai 10,3 puncte procentuale din povara fiscala.

Spre deosebire de Romania, povara fiscala este distribuita diferit in Germania, cea mai mare economie europeana, unde taxele si contributiile aferente muncii genereaza 21,8 puncte din rata totala de taxare de 49,4%, iar impozitul pe profit reprezinta 23 de puncte.

Rata totala de taxare reprezinta volumul total de taxe si contributii obligatorii suportate de firme: taxa pe profit, contributii si taxe pe munca care revin angajatorului (inclusiv la fonduri private de pensii), taxe pe proprietate sau pe transport si taxe locale. Indicatorul nu include elemente precum taxa pe venitul personal sau TVA, retinute de firme de la angajati si clienti si transferate catre stat. Acestea sunt insa luate in calcul atunci cand se vorbeste despre impactul asupra altor resurse ale firmei, respectiv timpul necesar pentru conformare.

#banca mondiala, #Banca Mondiala Romania, #romania povara fiscala, #romania plati fiscale , #Stiri Taxe si impozite