Ponta prezinta in Parlament proiectul bugetului pentru 2014

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:49
1429 citiri
Ponta prezinta in Parlament proiectul bugetului pentru 2014

Premierul Victor Ponta va prezenta, marti, proiectul legii bugetului pe anul 2014 in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.

Dezbaterile privind proiectul Legii bugetului de stat si a proiectului Legii asigurarilor sociale vor incepe la ora 9,30, a anuntat luni Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

"Dezbaterea incepe maine dimineata (n.r. marti) la ora 9,30 cu prezentarea bugetului de stat si a principalilor indicatori din bugetul de stat de catre primul ministru. Dezbateri generale 98 minute, dupa care intram pe amendamente care din suma noastra, 10 secunde pentru fiecare deputat si senator, inseamna aproape 20 de ore de dezbatere cu o pauza maine intre 12,00-13,30 la solicitarea grupurilor PSD, PNL si PC pentru o intalnire cu primul ministru si cu membrii Guvernului a grupurilor reunite USL", a spus Zgonea.

Din cele 98 de minute, membrii PSD au alocate 40 minute, PNL - 25 minute, PDL - 12, PP-DD - 7, UDMR - 4 minute, minoritati nationale 3 minute, membrii PC - 5 minute si parlamentarii neafiliati au 2 minute.

Guvernului i se rezerva 50 de minute, pe care le utilizeaza la inceputul si la sfarsitul dezbaterilor.

"Cele mai importante prevederi ale bugetului se refera la faptul ca peste 5 milioane de pensionari (...) vor avea o crestere de 3,76%, poate ca nu suna impresionant, dar sa nu uitam ca au fost doi ani, 2010-2011, in care li s-a taiat din pensii. Nu doar ca am dat inapoi ceea ce li s-a taiat, dar si reusim in fiecare an sa adaugam ceva important. De asemenea avem in bugetul pe 2014 aproape 3 miliarde de lei, aproape 750 de milioane de euro, bani care vor merge catre profesori, catre diversi functionari publici, care au castigat procesele cu Guvernul Romaniei pentru taierile din 2010, in special insa spre profesori vor merge acesti bani", a spus Ponta.

In buget sunt prevazuti bani si pentru cresterea veniturilor medicilor rezidenti

"Avem banii prevazuti pentru cresterea semnificativa a veniturilor rezidentilor (...). De asemenea toti profesorii debutanti (...) vor avea si ei o crestere importanta. Se creste salariul minim, de la 800-850, dupa aceea 900 de lei, de la 1 iulie, avem banii pusi pentru proiectele importante Comarnic-Brasov, Autostrada Transilvania", a aratat premierul.

Nu a fost modificata nicio taxa

"Nicio taxa nu a fost modificata, cota unica ramane 16%, TVA-ul nu doar ca nu a fost crescut, dar ramane scazut pentru produsele de panificatie si incercam sa-l scadem pentru alte produse alimentare. Zona de conflict pe care a identificat-o presedintele se refera la o politica fiscala practicata in intreaga Europa, e vorba de 7 eurocenti pentru fiecare litru, e un element extern, nu are legatura cu noi. Datorita scaderii pretului barilului, efectul pentru cei care se duc sa puna benzina va fi aproape de zero. Exista o analiza pe plan mondial, legata de situatia din Iran, consumul la nivel mondial, previziunile sunt de scadere a pretului barilului, negociem cu companiile producatoare, incat impactul pentru cetateanul care are masina sa fie aproape de zero", a mai spus prim-ministrul.

Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat vineri proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2014, cu amendamente care vizeaza redistribuiri de sume, dar si majorari de bugete, sumele suplimentare fiind luate din bugetul de actiuni generale, gestionat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Amendamentele aprobate, care a vizeaza sume suplimentare pentru bugetele unor ordonatori principali de credite, totalizeaza 59,6 milioane lei, iar bugetul de actiuni generale al MFP a fost diminuat cu suma echivalenta, a precizat secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina.

Tot vineri Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat proiectul de lege al bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2014.

Bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii va fi, pentru 2014, de 51,887 miliarde de lei si acopera indexarea punctului de pensie cu 3,75%, la 790,7 lei, precum si acordarea unui indice de corectie de 1,07.

Bugetul asigurarilor de somaj este de 1,806 miliarde de lei. Sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale cuprinde venituri in suma de 311,3 milioane lei si cheltuieli in suma de 112,4 milioane lei, cu un excedent de 198,9 milioane lei.

Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, instituit prin Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, are venituri in suma de 265,9 milioane lei, iar cheltuielile sunt in suma de 43,6 milioane lei, cu un excedent de 222,3 milioane de lei.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 de lei.

#buget 2014, #dezbatere buget Camera Deputatilor , #Premier