Turbulentele scenei globale, multiplele crize europene au facut ca evolutii importante din lumea comertului global sa ramana intr-un plan secund.
Nemeritat, cred eu, in conditiile in care evolutiile politice si tendintele de regrupare a puterilor mai mari sau mai mici se oglindesc in negocierile comerciale, cele doua planuri determinandu-se in mod reciproc.
In decembrie, Organizatia Mondiala a Comertului - OMC - se pregateste de o noua conferinta ministeriala la Nairobi, Kenya, posibil pentru o ultima incercare de a evita esecul Rundei Doha de negocieri multilaterale.
Recent, un grup de 12 state sub leadership-ul SUA a finalizat negocierile Parteneriatului Trans-Pacific (TPP), participarea Australiei, Canadei, Japoniei, Vietnamului, pentru a aminti doar cativa dintre parteneri, dand o dimensiune relevanta acestor negocieri.
UE negociaza si ea cu SUA Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP) a carei runda curenta de negocieri, cea de-a 11-a, se desfasoara in ...citeste mai departe despre "Romania, pe harta noului Drum al Matasii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 07:38
Premierul Victor Ponta este de parere ca pentru portul Constanta trebuie gandita o strategie de dezvoltare, inclusiv printr-un parteneriat cu un alt port important din China sau din alta zona a Asiei, dar si cu porturi din vestul Europei.
"Prin stat se intelege MT si autoritatea locala. Comisia Europeana ne-a dat acest punct de vedere - impreuna trebuie sa aiba 50%. Noi acum avem 80% impreuna, ceea ce cu 20% Fondul Proprietatea care este, in general, si la alte companii un actionar destul de obstructionist si care nu ne ajuta foarte mult, dar nu ne-am miscat in vederea modernizarii si a eficientizarii portului Constanta. Povestea care se lansase prin 2011 - sa listam 5%, e o prostie. Cine vrea 5%? Dar minimum 15%, asa cum am facut la Romgaz si la Transelectrica, trebuie listat, trebuie sa ramana bani in companie pentru investitii. Trebuie sa ai un management performant, ca orice companie listata, pentru ca altfel nu te primesc", a spus Ponta, joi seara.
Potrivit acestuia, trebuie gasita o strategie de dezvoltare prin parteneriatul cu un mare port din China sau din alta zona a Asiei, cu Rotterdam sau Hamburg, cu Vest. Problema este ca fluxul principal de investitii si de marfuri este Asia, prin Constanta, spre aceasta zona a Europei. mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 08:50
Volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si China a inregistrat valoarea de 1,6 miliarde de dolari, in primele cinci luni ale anului, in crestere cu 26,2% fata de perioada similara din 2013, potrivit unui comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).
Statistica a fost publicata in contextul organizarii de catre CCIB, la Bucuresti, in data de 22 iulie, a Forumului de afaceri romano-chinez.
"Evenimentul de astazi /22 iulie 2014, n.r./ este un alt exemplu concret al excelentei colaborari pe care o avem cu partenerii nostri din provincia Shanxi, dupa ce anul acesta, in luna mai, am organizat un Forum de afaceri, aici, la Bucuresti, iar la inceputul lunii iunie, o delegatie de oameni de afaceri din aceasta provincie a vizitat pavilionul romanesc organizat de CCIB la Expozitia internationala de bunuri de larg consum de la Ningbo, ocazie ce a permis organizarea a trei runde de intalniri B2B cu firmele romanesti care au facut deplasarea in R. P. Chineza", a mentionat Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, intr-un mesaj transmis participantilor la eveniment.
Conform datelor oficiale, in intervalul ianuarie - mai 2014, volumul total al schimburilor comerciale romano-chineze a inregistrat valoarea de 1,6 miliarde de dolari, in crestere cu 26,2% fata de perioada similara a anului trecut.
Totodata, exporturile romanesti pe piata chineza s-au cifrat la 324,7 milioane dolari, mai mult cu 31,6% comparativ cu intervalul corespunzator... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 11:51
1Retailerul danez de mobilier si accesorii JYSK, cu afaceri la nivel global de 2,5 miliarde de euro, este interesat de colaborari cu producatori de mobila si saltele din Romania pentru magazinele din Europa Centrala si de Est.
"Expansiunea in alte tari si deschiderea de noi magazine au reprezentat intotdeauna o prioritate pentru JYSK. De aceea, gestionarea logisticii este deosebit de importanta. Centrul nostru de achizitii se ocupa cu meticulozitate sa gaseasca furnizori in toata lumea", a declarat intr-un comunicat Alex Bratu, country manager pentru JYSK Romania si Bulgaria.
JYSK are 14 magazine in Romania
In Romania JYSK opereaza in prezent 14 magazine si are in plan sa ajunga la o retea de 100 de unitati pe termen mediu.
"In cadrul JYSK Group estimam ca vom deschide aproximativ 120 de magazine noi in 2014. Planurile de expansiune pe termen mediu aprobate de JYSK Nordic sunt: 100 magazine in Romania si 35 in Bulgaria. Esential pentru noi este sa gasim locatii potrivite si conditii contractuale bune pentru zonele in care ne vom dezvolta. Suprafata medie a unui magazin JYSK Nordic este de 1.000 mp, iar magazinele din Romania sunt ceva mai mari. Bineinteles, una dintre prioritatile noastre este adaptarea la sistemul JYSK Nordic din toate punctele de vedere: layout magazine, sortimente si gama de produse, sistem informatic si sistem de management. Astfel, anul acesta toate magazinele din Romania vor trece printr-o perioada de remodelare", a aratat Bratu.... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 15:24
Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT. In ciuda optimismului general exprimat, autoritatile au semnat, pana in prezent, doar niste memorandumuri. Insusi premierul Ponta a declarat ca Guvernul va analiza, abia in ianuarie, ce proiecte vor fi luate in considerare.
Premierul Chinei a vorbit, in discursul sustinut la Parlamentul Romaniei, despre parteneriatul romano-chinez, mentionand faptul ca cele doua economii sunt complementare.
"Romania si poporul roman au manifestat harnicia si intelepciunea manifestandu-se ca un tigru european si din Europa Centrala si cea de Est. China si Romania au economii cu avantaje complementare. China a devenit deja cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia. China alege Romania ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrala si de Est si pentru cooperarea cu UE", a declarat premierul chinez Li Keqiang.
Business24 prezinta proiectele mentionate de premierul chinez in discursul sau de la Palatul Parlamentului:
Parteneriatul in agricultura - "Anul viitor China va importa din Romania aproape 5.000 de vite si in urmatorii zece ani importul va creste, piata chineza are o crestere din ce in ce mai mare".
Parcuri economice - "Cele doua parti vor sa construiasca impreuna parcuri economice comune. Regimul de vize oferit de guvern si memorandumul de promovare a investitiilor ofera conditii... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:05
Ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, a declarat, vineri, ca China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, si-ar putea deschide o filiala in Capitala.
Acest lucru ar insemna un important avantaj pentru proiecte in asteptare de investitii chineze, cum ar fi Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti, a precizat Costea intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a afirmat Doru Costea.
Recomandarea ambasadorului pentru oamenii de afaceri romani care intentioneaza sa faca investitii in China este sa se orienteze spre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a mentionat Costea.
El a adaugat totusi ca romanii pot contribui mai mult cu partea de know-how, in vreme ce partea chineza ar trebui sa asigure resursele.... mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 13:09
Romanii pot afla informatii despre oportunitatile de afaceri pe piata chineza, cu ajutorul seminarului "China- Oportunitati de afaceri pentru firmele romanesti", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) in parteneriat cu EU SME Centre China si China IPR SME Helpdesk.
Seminarul, care porneste de la avantajele oferite de mediul investitional din tara noastra si de elementele rezultate din calitatea de membru al UE va sprijini astfel firmele romanesti care doresc sa acceseze piata chineza in gasirea partenerilor formati in economia libera chineza.
Evenimentul, care va avea loc in data de 28 februarie 2013, incepand cu ora 9:30, la sediul CCIR, va aborda teme precum: gasirea partenerilor de afaceri potriviti, proprietate intelectuala, e-commerce in China sau afacerile "verzi".
China, o oportunitate permanenta pentru cine stie sa profite mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:27
Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, se va afla, in perioada 27 - 29 mai, in Republica Populara Chineza, unde va avea o serie de intalniri cu oficiali guvernamentali si reprezentanti din conducerea unor mari grupuri economice si financiar-bancare chineze.
Potrivit unui comuniat al MInisterului Economiei, demnitarul roman va fi insotit de o delegatie formata din specialisti in domeniile comertului si relatiilor internationale, politicii industriale, energiei, petrolului si gazelor naturale, alaturi de reprezentanti ai unor importante companii romanesti din sfera energetica.
Actiunea raspunde invitatiei adresate de Ministerul chinez al Comertului de a discuta cu omologii romani, la Beijing, stadiul actual al cooperarii economice intre cele doua tari si modalitatile de dezvoltare viitoare.
Pe parcursul celor trei zile ale vizitei, ministrul Isar va avea intalniri cu ministrul adjunct al Comertului din R.P.Chineza, precum si cu ministrul adjunct al Administratiei Nationale pentru Energie.
Delegatia romana va avea, de asemenea, intalniri cu reprezentanti ai China Eximbank, China Development Bank, Sinosure, China Huadian, China Guangdong Nuclear Power Group, China Investment Corporation, China New Era Group Corporation, China Junlun Holding si Sinovel Wind Group si va participa la o masa rotunda de afaceri la care sunt asteptati reprezentanti ai companiilor chineze interesate in realizarea unor proiecte economice cu parteneri romani.
Discutiile... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 19:44
Presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, aflat in vizita la Beijing, a semnat, marti, Declaratia unui parteneriat strategic intre tara sa si China, relateaza Radio Polonia.
"Dupa semnarea declaratiei de azi cu presedintele Hu Jintao, Polonia s-a alaturat unui grup de sapte tari UE care au relatii cu China duse la nivelul unui parteneriat strategic", a declarat presedintele Komorowski la o conferinta de presa. "Este semnificativ, in sensul ca noi suntem perceputi ca o tara importanta in Uniunea Europeana, care, la randul ei, are o relatie speciala cu China", a adaugat Komorowski.
Presedintele polonez a mentionat ca "parteneriatul strategic" este un termen pe care partea chineza il foloseste pentru a indica "un nivel mai inalt al relatiilor atat in ceea ce priveste contactele politice, cat si ansamblul relatiilor interstatale" si va fi "foarte important" ca cele doua tari vor putea elabora acum un "continut concret" al acordului.
Premierul polonez a discutat si despre situatia din Coreea de Nord
Adjunctul ministrului de externe, Jerzy Pomianowski, a semnat, marti, la randul sau, un memorandum comun referitor la deschiderea unor centre culturale in cele doua tari.
Presedintele polonez le-a spus jurnalistilor ca a discutat cu omologul chinez si despre situatia din Coreea de Nord, dupa moartea lui Kim Jong Il, la 17 decembrie. "China a subliniat relatia ei speciala cu Phenianul si a exprimat convingerea ca toate lucrurile vor merge in directia cea buna", a... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 15:45