Despre "arsenalul" de gadgeturi al unui manager, cu John Cusa

Sambata, 03 August 2013, ora 00:00
2631 citiri
Despre "arsenalul" de gadgeturi al unui manager, cu John Cusa
Foto: Business Magazin

John Cusa, country-managerul ASBIS Romania, are mereu un "arsenal" de gadgeturi care sa-l ajute in organizarea activitatii si a timpului, si pentru ca stie ca orice manager are nevoie de astfel de dispozitive, s-a asigurat ca si Prestigio, brandul de gadgeturi al ASBIS, le ofera clientilor tot ce au nevoie zi de zi.

"Pot sa va spun care este 'arsenalul' meu. Am un smartphone dual sim, o tableta PC, un GPS pentru calatorii si, de curand, am adaugat si o camera video auto. Foarte de ajutor sunt castile cu BlueTooth pentru conversatii hands free in birou sau in afara", spune acesta, intr-un interviu acordat Business24.

In acest context, compania sa a inceput sa adauge, inca din 2012, dispozitive si accesorii ce ar putea candida cu usurinta la concurenta pentru marii jucatori de pe piata, precum Samsung sau Apple.

"Gagdeturile, si in special smartphone-urile au inregistrat vanzari ridicate chiar si in aceste conditii economice dificile. Intr-un fel, tabletele sunt un rezultat al acestei crize, reprezentand un produs derivat dintr-un calculator portabil dar si care are un pret corect pentru "serviciile" pe care le ofera", adauga acesta.

Potrivit managerului, romanii sunt foarte bine informati, aleg in cunostinta de cauza si sunt dispusi sa investeasca, pentru a avea acces la cele mai noi tehnologii de pe piata.

"Au invatat ca aceste gadgeturi le pot usura activitatea zilnica si au inceput sa le foloseasca atat in viata profesionala cat si in cea personala", puncteaza John Cusa, unul dintre cei mai cunoscuti profesionisti din industria IT&C locala.

Spuneti-ne mai multe despre Prestigio. La ce nivel se afla piata din Romania pentru Prestigio, raportat la situatia internationala?

La nivel international Prestigio castiga din ce in ce mai mult teren. De la inceputul anului pana in prezent Prestigio a vandut peste 1.000.000 de tablete PC, suntem numarul unul in multe din tarile din regiune, si prezenti constant in top 3 si in aproape toate tarile din Europa de Est, cum ar fi Serbia, Polonia, Bulgaria, Croatia sau Cehia.

In Romania crestem constant cota de piata pe majoritatea categoriilor de produse din portofoliu si ne-am propus sa incheiem anul cu o cota de piata medie intre 12-15%.

Cat investesc romanii in gadgeturi, in 2013?

Gagdeturile, si in special smartphone-urile au inregistrat vanzari ridicate chiar si in aceste conditii economice dificile. Intr-un fel, tabletele sunt un rezultat al acestei crize, reprezentand un produs derivat dintr-un calculator portabil dar si care are un pret corect pentru "serviciile" pe care le ofera.

Romanii sunt foarte bine informati, aleg in cunostinta de cauza si sunt dispusi sa investeasca pentru a avea acces la cele mai noi tehnologii de pe piata. Au invatat ca aceste gadgeturi le pot usura activitatea zilnica si au inceput sa le foloseasca atat in viata profesionala cat si in cea personala.

Ati vandut de la inceputul anului 1.000.000 de tablete la nivel global. Ce a generat aceasta crestere in vanzari?

Cu siguranta, este un rezultat foarte important pentru Prestigio. Dar vorbim despre o crestere venita firesc ca urmare a investitiilor realizate.

De la inceputul anului trecut, Prestigio a deschis o reprezentanta in China. Aceasta echipa include cea mai mare parte din inginerii din divizia de research and development (R&D), echipa comerciala care tine legatura cu principalii furnizori de componente si fabricile de productie, echipa de quality assurance al carei scop este acela de a se asigura ca produsele Prestigio se gasesc la cel mai inalt nivel din punct de vedere al calitatii productiei.

Pe langa acestia, recent ASBIS a atasat o echipa de specialisti in design industrial care sunt responsabili cu designul si functionalitatile produselor lansate de ASBIS sub brandul Prestigio.

Designul, accesoriile care insotesc produsul si care vin incluse in "cutia standard" pentru aproape toata gama de produse Prestigio sunt elementele care diferentiaza Prestigio de ceilalti producatori de tablete PC.

Cresterea exponentiala a volumului de tablete Prestigio vandute este determinata si de faptul ca unul din elementelele pe care ne bazam este satisfactia clientilor, oglindita de faptul ca multe din tabletele noastre, achizitionate de catre clienti sunt facute la recomandarea utilizatorilor de produse Prestigio, fie ca e vorba de tablete, hdd externe, etc.

Ce cifra de afaceri ati avut in 2012? Cat estimati pentru 2013?

In acest an am adaugat categorii noi de produse, am marit gama de smartphone-uri dual sim lansate in decembrie 2012 si vom lansa in aceasta toamna si o gama noua de accesorii. Avem astfel toate elementele pentru a atinge cota de piata de 12-15%, pe care ne-am propus-o la inceput de an.

Referindu-ne la publicul tinta, vorbim de un public cu o varsta de 25+, interesat de tehnologie, educat, bine informat, atent la design si detalii, care doreste un produs cu un raport excelent calitate-pret.

Ce aduce Prestigio in plus, pe piata, raportat la marii producatori (Apple sau Samsung)?

Prestigio nu si-a propus sa concureze direct Apple sau Samsung, dar urmareste cu atentie activitatea liderilor de piata si si-a propus sa tina pasul cu produsele lansate de acestia. Si avem produse extrem de competitive care ofera in unele cazuri experiente de utilizare cel putin identice.

Oferim o multime de aplicatii gratuite preinstalate pe dispozitivele noastre prin intermediul "Prestigio Plaza" - precum si o gama interesanta de accesorii, astfel incat sa fim cat mai aproape de standardele impuse de brandurile consacrate.

De asemenea, dispozitivele au incorporate cele mai noi sisteme de operare sau actualizari pentru cele aflate deja pe piata.

Prestigio are incheiate parteneriate strategice cu liderii pietei - cum ar fi Intel, impreuna cu care lansam foarte curand o serie de telefoane inteligente.

Ce planuri aveti, in urmatoarea perioada, pentru Prestigio?

Ne-am propus ca pe piata din Romania sa fim in top 3 producatori de tablete PC si smartphone-uri. Un alt segment aflat in plina dezvoltare este cel al camerelor auto unde ne-am propus sa castigam cat mai mult teren.

Si nu vorbim doar de simple camere auto digitale, ci de "action camera" care pot fi folosite pentru o multime de activitati outdoor.

Avem in portofoliu si produse unice, cum ar fi tableta PC cu GPS si tuner TV, care ne vor ajuta sa crestem si sa devenim unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala.

Cat ati investit pentru noutatile pe care le veti aduce in portofoliul dumneavoastra?

Mult. Vorbim de niste investitii importante, dar mai ales constante pentru ca Asbis a intrat extrem de decis pe acest segment de business pe care performeaza foarte bine. Nu putem da cifre exacte in acest moment, dar, pot sa va asigur ca este un aspect foarte important pentru business-ul nostru.

Ne dorim sa avem o crestere sanatoasa si continua si acest lucru nu se poate realiza decat cu investitii majore care sa ne permita sa asiguram tot timpul stoc constant, cele mai bune preturi si produse de cea mai buna calitate.

Din ce este alcatuit "arsenalul" de gadgeturi absolut necesar pentru un manager care isi doreste sa fie foarte bine organizat si mereu sa aiba informatii la indemana?

Pot sa va spun care este "arsenalul" meu. Am un smartphone dual sim, o tableta PC, un GPS pentru calatorii si, de curand, am adaugat si o camera video auto. Foarte de ajutor sunt castile cu BlueTooth pentru conversatii hands free in birou sau in afara.

Care sunt elementele care influenteaza decizia unui manager care vrea sa achizitioneze un dispozitiv de tip smartphone, tableta etc?

Designul este foarte important. Cateodata, este elementul decisiv care face diferenta in alegerea unui gadget in conditii apropiate de pret. Si aici vorbim nu numai de manageri cat si de publicul larg, in special entuziastii si profesionistii.

Care este gadgetul de care nu va puteti dezlipi niciodata?

Cu siguranta, smartphone-ul, si nu, nu renunt la el... decat in vacanta. Dar nu total.

#John Cusa gadget, #gadget Prestigio, #gadgeturi manager , #Gadgeturi IT