Daniel Constantin: Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in sectorul agricol din Romania

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 14:56
1733 citiri
Daniel Constantin: Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in sectorul agricol din Romania

Romania a inregistrat in ultima perioada o crestere a vizibilitatii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri, dar si de statutul de membru al Uniunii Europene, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare. R.P. Chineza ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import)", a spus Constantin.

Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in Romania 10.441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, la 30 iunie 2012, ultimele date disponibile, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de circa 410,7 milioane dolari, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.

Potrivit seful MADR, reusita evenimentului de la Bucuresti depinde "de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte".

"Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la realizarea de parteneriate concrete. Salut prezenta a peste 250 de participanti, oaspeti de inalt rang si companii cu renume in domeniul lor de activitate, actori necesari in concretizarea cresterii schimburilor comerciale si accesarii proiectelor de investitii. Reprezentantii R.P Chineze, in numar de 40, confirma importanta acordata intalnirii noastre si determinarea acestora in identificarea partenerilor de afaceri din Europa Centrala si de Est", a spus Daniel Constantin in deschiderea workshopului destinat agriculturii.

Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est este organizat de catre Guvernul Romaniei, in marja reuniunii sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est-China.

La Forum, pe langa oficialitati guvernamentale din 17 tari, participa peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 romani si peste 400 din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria).

Forumul de la Bucuresti este al treilea Forum Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, dupa cel organizat la Budapesta in 2011 si cel de la Varsovia in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii chineze, #sector agricol Romania, #mediu afaceri Romania , #Ministri