Ne vindem tara chinezilor?

Marti, 16 August 2011, ora 15:06
1687 citiri
Ne vindem tara chinezilor?

Pe fundalul unui Occident inglodat in datorii si fara dorinta de a face noi investitii, Romania s-a reorientat spre una din putinele tari cu o economie in crestere spectaculoasa, dar si cu dare de mana: China.

Oficialii romani, in frunte cu premierul Emil Boc, au discutat cu omologii chinezi, dar si cu membrii comunitatii de afaceri din aceasta tara, in ultimele zile, despre potentiale investitii ale Chinei in Romania, prin cadrul unor parteneriate public-private si nu numai.

De la energie la infrastructura si chiar turism, chinezii ar putea deveni investitori majori in toate aspectele economice esentiale ale Romaniei.

Ar putea reprezenta acest lucru o regandire a politicii economice a Romaniei, in cazul in care, in primul semestru, s-a inregistrat o crestere de doar 0,3 la suta (serie ajustata sezonier), iar, in unele din principalele piete de desfacere pentru noi, cum ar fi cea mai puternica economie europeana, Germania, s-a inregistrat o stagnare, in aceeasi perioada?

"Orice diversificare, mai ales in investitii, este salutara. In al doilea rand, chinezii sunt seriosi si cu multi bani in monentul de fata, asa ca nu poate sa fie decat bine", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Ilie Serbanescu.

"Ce se va concretiza, asta ramane de vazut. In orice caz, am impresia ca s-a depasit o neintelegere care exista.

Daca s-au testat, chiar daca nu la detaliu, asemenea proiecte, inseamna ca nu mai exista reticenta ca trecem la comunism daca folosim bani chinezi. Acum un an, se vorbea sa nu luam bani din China, pentru ca ne-ar pune conditii de precautie. Acum, daca am intors-o, e foarte bine, dupa parerea mea", a adaugat Serbanescu.

Citeste mai mult pe Ziare.com.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#china, #economie, #crestere economica , #stiri Ilie Serbanescu