Reducerea si simplificarea obligatiilor la CAS ar putea asigura o diminuare anuala a "muncii la negru" de circa 10% si s-ar incasa suplimentar circa 3 miliarde lei, se arata in nota de fundamentare la proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 pentru Codul Fiscal, publicat, joi, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii cu 2 puncte procentuale, concomitent cu masura ca obligatiile privind contributiile sociale (CAS si CASS) sa fie exclusiv ale persoanelor fizice, are un impact nesemnificativ la nivel macroeconomic. Costul fortei de munca nu se majoreaza decat marginal in cazul unor contracte negociate anterior in valoare neta. Ca urmare, competitivitatea firmelor nu va fi afectata. Semnificativ este impactul asupra mediului de afaceri din perspectiva simplificarii administrative, ca urmare a reducerii numarului de contributii sociale si, mai ales, ca urmare a eliminarii unor obligatii ale angajatorului", informeaza MFP.
Potrivit sursei citate, impactul este mai pronuntat asupra intreprinderilor mici si mijlocii avand in vedere ca acestea au la dispozitie mult mai putine resurse materiale si de timp disponibile pentru a face fata obligatiilor impuse de reglementari.
Ministerul mai spune ca masurile fiscale propuse in domeniul impozitului pe venit au, de asemenea, un impact social semnificativ.
"In primul rand, veniturile si castigurile salariale nete se vor... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 09:54
Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa aduca modificari importante la Codul Muncii. Pe langa cresterea amenzilor, se introduc si modificari privind documentele de evidenta a salariatilor, a activitatii si prezenta acestora, modificari care au luat prin surprindere firmele.
Mai mult, OUG nr. 53/2017 a fost adoptata vineri de Executiv si a intrat in vigoare luni, ceea ce a creat situatii dificil de gestionat pentru companiile din Romania. In plus, ordonanta contine prevederi ambigue, insuficient detaliate, astfel ca punerea lor in practica a creat multe semne de intrebare.
O detaliere a modificarilor Codului Muncii si cateva posibile solutii pentru aplicarea noilor prevederi ofera consultantul fiscal Adrian Benta.
Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile
OUG nr. 53/2017 aduce noi obligatii privind respectarea legislatiei muncii, respectiv modifica Codul Muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificari ulterioare.
Modificarea foarte importanta consta in faptul ca, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca. Pana acum, exista un termen de 20 de zile in care se puteau face si transmite contractele si/sau modificarile aduse acestora prin act aditional.
De asemenea, se stabileste ca angajatorul este obligat sa inmaneze salariatului un exemplar din... mai mult
Joi, 10 August 2017, ora 09:53
Compania Romprest a ripostat miercuri la acuzatiile aduse de DIICOT, care sustine ca propietarul firmei de salubrizare Florian Walter si alte persoane din interiorul companiei sunt implicati in constituirea unui grup infractional care se ocupa cu evaziunea fiscala.
Romprest a precizat, intr-un comunicat de presa, ca datele prezentate de DIICOT distorsioneaza realitatea si a asigurat ca niciun reprezentant al firmei nu a comis infractiunile indicate de organul judiciar. DIICOT a efectuat miercuri mai multe perchezitii la sediul Romprest si locuintele suspectilor, existand suspiciuni de evaziune fiscala.
"Apreciem ca atat in mass-media, cat si in conferinta de presa organizata de DIICOT s-au prezentat date si informatii care distorsioneaza realitatea si exced celor aduse la cunostinta subscrisei de catre organele in drept. Procedandu-se astfel, consideram ca societatii Compania Romprest Service S.A. i se creeaza un grav prejudiciu de imagine cu consecinte deosebite pentru ...citeste mai departe despre "Romprest riposteaza: Ce spune despre acuzatiile de evaziune fiscala uriasa si munca la negru" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 18:36
Ministrul Muncii Rovana Plumb a precizat ca isi propune ca, pana in anul 2016, sa creasca numarul de salariati cu cel putin 400.000 de persoane.
De asemenea, Plumb a sustinut, duminica, la Pro TV, ca vrea sa scoata pana la un milion de muncitori din zona neagra si gri a economiei.
Ea a spus ca aceste obiective fac parte din programul de guvernare. "Asa ne-am angajat", a asigurat ministrul Muncii.
Peste 9.000 de oferte de locuri de munca ...citeste mai departe despre "Plan ambitios al ministrului Muncii - ce se intampla cu locurile de munca pana in 2016" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 17:35
Zeci de barbati, inclusiv un roman, tropaie de frig si asteapta intr-o piata, in sud-vestul Madridului, sa primeasca o oferta de munca la negru, cu ziua, o practica tot mai extinsa intr-o Spanie in criza, in care economia subterana reprezinta un sfert din PIB, relateaza, intr-un reportaj, AFP.
"Multi dintre noi aveam contracte la firme bune, dar acum asta e ceea ce ne-a mai ramas", se lamenteaza un peruan, Carlos Gonzalez, in varsta de 35 de ani, care a venit in 2004 in Spania, unde a muncit in constructii pana in 2008, cand piata imobiliara s-a prabusit, aruncand sectorul in marasm.
Carlos vine zilnic, la ora sase dimineata, in Piata Eliptica, punctul de intalnire al zidarilor, electricienilor sau instalatorilor care spera sa gaseasca ceva de lucru.
"Te iau si te platesc cu ziua, nu exista un contract fix", declara un faiantar roman, Viorel Draghici, in varsta de 40 de ani, care afirma ca a efectuat recent lucrari de renovare in valoare de 1.000 de euro si ca a fost platit cu 50 de euro pe zi, "la negru", timp de patru zile, fara contributii la sistemul de securitate sociala si ajutorul de somaj.
Romanul a fost norocos, deoarece, "in general, te platesc cu 25-30 de euro pe zi", deplange un marocan, Gani Saroj, in varsta de 40 de ani, de langa un barbat care vinde muncitorilor, cu 50 de eurocenti, pahare cu cafea calda.
O camioneta se opreste, iar candidatii se apropie. Negocierea dureaza cateva secunde. Doi barbati urca in vehicul.
Ceilalti asteapta in... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 15:35
Peste 1.700 de dosare penale au fost inregistrate, in perioada mai-octombrie, in urma actiunilor de prevenire a muncii la negru, anunta IGPR, conform NewsIn.
1.008 dosare au fost solutionate, in alte 836 s-a dispus inceperea urmaririi penale, iar in 172 au fost propuse alte solutii.
In dosarele penale in care s-a dispus inceperea urmaririi penale, s-au constatat 1.099 de infractiuni, dintre care 123 prevazute in Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) modificata si completata prin Legea nr. 40/2011("primirea la munca a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca").
Au fost sesizate si 976 alte infractiuni specifice legislatiei ce reglementeaza utilizarea fortei de munca, precizeaza Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).
In urma actiunilor comune desfasurate cu structurile teritoriale ale Inspectiei Muncii, au fost aplicate 67.424 de sanctiuni contraventionale, 4.191 dintre acestea fiind sanctiuni pentru munca fara forme legale de angajare.
Totodata, 32.813 de angajatori au fost sanctionati pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, dintre care 4.203, pentru utilizarea fortei de munca fara forme legale. mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 11:45
Dupa intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, in luna mai, au fost inregistrate 730.000 de noi contracte de munca, conform NewsIn."Noi stiam de la inceput ca, imediat dupa intrarea in vigoare a noului cod, angajatorii vor incerca sa scoata la suprafata munca la negru, dar evident ca ne asteptam ca, tot dupa 1 mai, anumite contracte sa fie inchise", a mai spus Lazaroiu.
Potrivit demnitarului, ultimul control efectuat recent de Inspectia Muncii a vizat contractele incheiate pana la 8 iulie.
"Dintre cele 627.579 de contracte inregistrate pana la acea data, 15% dintre acestea, adica 94.000, au fost inchise.
Pentru a vedea motivele pentru care acestea au fost inchise, am luat un esantion reprezentativ, de aproximativ 27.000 dintre acestea. Am constat ca principala cauza pentru care 30 la suta dintre contracte au fost inchise se referea la trecerea de la contractul de munca la registul zilierilor", a explicat Sebastian Lazaroiu.
Ministrul Muncii a mai spus ca Legea zilierilor prevede doua conditii necesare pentru ca o persoana sa fie incadrata ca zilier, si anume ca aceasta sa fie necalificata si sa presteze munca ocazionala cel mult 90 de zile. "Nu vrem sa acuzam sau sa fim suspiciosi, insa vom monitoriza aceste situatii, pentru a vedea daca ele sunt justificate sau nu", a subliniat Lazaroiu.
Acelasi control efectuat de Inspectia Muncii a relevat ca un alt motiv pentru care o parte dintre contracte au incetat este legat de agentii de munca temporari, care recruteaza personal... mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 15:38
Numarul romanilor care lucreaza integral sau partial la negru este de circa 3,4 milioane, conform profesorului universitar Liviu Voinea.In sectorul informal, care cuprinde intreprinderile neinregistrate sau angajatii fara contracte de munca, lucreaza circa 1,2 milioane persoane, releva studiul "Economia informala si impactul ei asupra pietei muncii".
Categoria ocuparii informale, cu persoane ocupate pe cont propriu in agricultura sau in gospodarii individuale si care nu platesc taxe si nu realizeaza schimburi fiscale, activeaza circa 2,9 milioane de oameni, ceea ce reprezinta 31,5% din totalul populatiei ocupate.
"Excluzand persoanele prezente in cele doua categorii, totalul persoanelor active in economia informala este de 3,4 milioane", a precizat profesorul Liviu Voinea.
Circa trei sferturi dintre salariatii din sectorul informal au afirmat ca au contracte de munca pe perioada nedeterminata, insa nu au putut prezenta nicio dovada in acest sens. In ceea ce priveste salariul, doar 12,4% stiu ca suma trecuta in cartea de munca este mai mica decat cea reala.
Studiul releva si ca o cincime dintre angajatii in sectorul informal lucreaza in birouri, fabrici, uzine, magazine, depozite, hoteluri, restaurante, banci, institutii etc, astfel ca "o interventie ferma din partea institutiilor de control ar putea reduce sectorul informal cu cel putin 20%".
Citeste continuarea pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 09:55
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Ministerul Muncii, ca dupa doua zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost incheiate 42.000 de contracte de munca, ceea ce inseamna ca "42.000 de oameni au o garantie in plus la sanatate, la somaj, la pensie si un salariu conform legilor".Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a spus ca in 2 si 3 mai au fost facute 652 de controale la angajatori, pentru depistarea si eliminarea muncii la negru, in urma carora au fost inregistrate 42.000 de contracte de munca.
"Daca, in general, intr-o zi se inregistrau 10-12 contracte, astazi, in doar doua zile s-au inregistrat 42.000 de contracte de munca, fapt ce subliniaza eficienta Codului Muncii si a faptului ca aceste controale pe care le-am dispus intr-o maniera centralizata, cu participarea Politiei, Jandarmeriei, Garzii Financiare si a Inspectiei Muncii isi arata roadele", a precizat Emil Boc, la iesirea din sediul Ministerului Muncii.
El a precizat ca prin incheierea acestor contracte de munca "42.000 de oameni au o garantie in plus la sanatate, la somaj, la pensie si, evident, un salariu conform legilor acesei tari".
Emil Boc a adaugat ca aceste controale vor continua si ca le-a transmis tuturor inspectorilor de munca din tara ca obiectivul principal este sa fie incheiate cat mai multe contacte de munca si, in subsidiar, aplicarea sanctiunilor contraventionale sau, daca este cazul, penale.
Ministrul interimar al Muncii a adaugat ca in cele doua zile de... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 16:04