Cum a ajuns statul sa favorizeze incompetenta in ultimii 5 ani

Joi, 06 Mai 2021, ora 16:39
581 citiri
Cum a ajuns statul sa favorizeze incompetenta in ultimii 5 ani
Foto: Pixabay.com

Statul roman a ajuns sa favorizeze incompetenta in ultimii 5 ani, prin majorarea salariului minim, punand astfel presiune pe companiile private din Romania care au suportat cu greu cresterile din pix.

In felul acesta statul a sanctionat muncitorii calificati, cu salarii mai mari, pe care i-a defavorizat in detrimental celor cu salariul minim, potrivit analistilor.

Acum, premierul Florin Citu spune ca se va consulta cu sectorul privat inainte de a mai face vreo miscare pe subiectul salariului minim.

"In ceea ce priveste salariul minim, aici trebuie sa avem discutii, atat cu cei care platesc salariul minim, cu antreprenorii, deci, cu patronatele, dar si, bineinteles, cu sindicatele. Este o discutie tripartita si vom vedea care este evolutia salariului minim. In ceea ce priveste evolutia in ultimii ani, Romania a avut o dinamica mai mare a salariului minim, a cresterii salariului minim in ultimii ani, vom vedea ce se va intampla. Stiti foarte bine ca aceasta decizie se va lua dupa o discutie tripartita, nu putem sa o luam dupa ce spune o persoana sau alta", a declarat Citu.

Salariul minim a evoluat mult mai repede decat salariul mediu, astfel creand o discrepanta a rasplatei pe munca.

Recompensam salariatii lenesi si necalificati

"In 2008, salariu minim pe economie reprezentat 27% din salariul mediu. Salariul mediu reflecta capacitatea firmelor, in medie, de a plati munca. Acum cat este salariul minim pe economie ca pondere din salariul mediu? 44%. Si am ajuns sa avem un paradox, adica avem cel mai mic salariu minim pe economie ca valoare absoluta cuplat cu cea mai mare pondere a salariului minim in salariul mediu", a declarat analistul financiar Iancu Guda.

Potrivit lui, asta inseamna ca firmele nu au putut sa inghita sau sa absoarba aceste cresteri inopinante, din scurt, ale salariului minim si media nu a crescut proportional cu minimul, asa ca au fost doua efecte negative.

"Asta inseamna ca grila de salarizare nu s-a resetat, iar asta inseamna, implicit, ca salariatii cu experienta si salarii mai mari au fost demotivati prin comparatie cu cei cu salarii minime, iar diferenta dintre ei a scazut. In al doilea rand inseamna cresterea muncii si plata la negru. In acelasi timp, tu vii si incepand cu ianuarie 2016 scazi impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Media impozitului pe dividende in Europa este 23,5 la suta", a mai spus Guda, la Digi 24.

Analistul afirma ca suntem tara cu cele mai mici taxe pe capital, adica pe cei bogati, da ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns statul sa favorizeze incompetenta in ultimii 5 ani" pe Ziare.com

#salariul minim, #recompensam incompetenta, #sporuri stat , #Stiri Macroeconomie