Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, structura si componenta noului Executiv, pentru care cere, luni, votul Parlamentului. Insa pana sa primeasca unda verde de la alesi, ministrii propusi vor trebui sa treaca prin audierile comisiilor parlamentare.
Noul Guvern Ponta 4 este unul mult mai suplu. Numeroase ministere au fost comasate, iar numarul de vicepremieri a fost redus de la trei la unul, pozitie care ii revine lui Gabriel Oprea, seful UNPR.
Din formula guvernamentala au disparut ministrii UDMR, formatiune care a decis retragerea de la guvernare, si au aparut reprezentantii PLR, condusi de Calin Popescu Tariceanu, partid neinregistrat oficial.
16:14 - La comisia Romanilor din Strainatate a fost demarata o ancheta pentru ca nu e clar cati parlamentari erau in sala. Se pare ca de la vot ar fi lipsit cativa social-democrati, adica exact oamenii care pe care Ponta se baza ca Anghel sa primeasca aviz pozitiv fara probleme, informeaza Digi 24.
16:13 - Social-democratii sustin, insa, ca "este o atentionare la adresa ministrului Anghel" si ca votul care conteaza este obtinut in Parlament, nu in comisii.
16:00 - Eugen Tomac i-a cerut premierului Victor Ponta sa vina cu o noua propunere, pentru ca acum a trimis un "ministru total nepregatit" si sa continue cu aceeasi propunere ar insemna "o sfidare fara margini".
15:54 - Ultimul ministru propus de Ponta pentru portofoliul Relatiei cu Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel (PSD), a starnit polemici... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 13:45
Premierul Victor Ponta a negat marti zvonurile privind o remaniere guvernamentala, subliniind ca in cazul in care are nemultumiri fata de un membru al Cabinetului, nu se exprima in public.
"Astea-s niste stiri bombe (...). Eu ma amuz cand vad ca un post de televiziune se apuca si da, asa (...), pe cine cred ei ca o sa remaniez eu, dupa care toata lumea se ia dupa ei. Nu, n-am vorbit de nicio remaniere. Nu vreau sa remaniez pe nimeni. Mie nu mi se pare ca este o chestie cu care te joci asa, seara, pe la televizor.
Fiecare ministru are, din punctul meu de vedere, niste atributii, niste obiective concrete de indeplinit. Eu nu schimb ministri ca nu am dormit bine noaptea sau nu m-am odihnit in vacanta de Paste. (...) Este pur si simplu o poveste", a afirmat Ponta intr-o interventie telefonica la Romania TV.
El a adaugat ca daca s-ar pune problema unei remanieri, acest lucru ar fi discutat in primul rand in coalitie.
"Nu m-ati auzit niciodata exprimandu-mi in public vreo critica sau vreo suparare la adresa unui ministru. In particular o fac foarte des, de cate ori am un repros de facut, o nemultumire, sigur ca o fac, dar niciodata in public. Asa incat nu o sa ma auziti nici de acum incolo spunand care ministru imi place mai mult sau mai putin.
Fiecare are o fisa a postului, are niste obiective concrete si daca va fi la un moment dat vreunul dintre ei, dintr-un motiv sau altul, de remaniat, voi discuta in primul rand in coalitie, dupa care ii propun... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 10:08
Anul 2013 se anunta a fi un an dificil pentru Guvernul Ponta, cel putin din punct de vedere economic.
Pe langa provocarile unui mandat in conditii de criza si austeritate, executivul trebuie sa indeplineasca o serie de promisiuni facute in campanie, cum ar fi absorbtia fondurilor europene pana la un nivel de 50%, privatizarea companiilor de stat sau redresarea financiara a companiei Hidroelectrica.
Absorbtia fondurilor europene de 50% in acest an pare o utopie, avand in vedere ca pana acum nu s-au absorbit nici macar 10% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Anul trecut, Romania a luat de la UE doar 1,867 milioane de euro, aproape jumatate din tinta de 20% anuntata de fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban. Acum, Eugen Teodorovici, cel care l-a inlocuit pe Orban, sustine ca pana la finalul acestui an va absorbi 50% din banii pusi la dispozitie de UE.
Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013
O alta provocare cel putin la fel de dificila este scoaterea din insolventa a Hidroelectrica. Insusi premierul Ponta dadea asigurari, in luna noiembrie, ca iesirea din insolventa se afla in fata finala a procedurilor si ca "va iesi din insolventa curatata de acele contracte bilaterale care au adus-o in faliment sau aproape de faliment, care au dus-o pe pierdere", declara Ponta.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va publica prospectul de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica in... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 07:10
Membrii noului Cabinet au depus juramantul vineri seara, la Palatul Cotroceni, in fata Presedintelui Traian Basescu. La ceremonie au mai participat Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, Presedintelui Senatului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, dar si membrii CCR.
Anterior, in Monitorul Oficial au fost publicate Hotarararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului si Decretul pentru numirea Guvernului.
Cu aceasta ocazie, Presedintele Romaniei le-a spus noilor ministri ca sunt "obligati, condamnati" sa aiba succes, iar daca acest lucru se va intampla, "va avea succes Romania si cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra."
"Aveti premise sa trageti, sa tractati Romania catre crestere economica", a mai adaugat Basescu.
Traian Basescu a semnat, vineri, decretul pentru numirea Guvernului, in urmatoarea componenta:
Victor-Viorel Ponta - prim-ministru;
Nicolae-Liviu Dragnea - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
Daniel Chitoiu - viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice;
Gabriel Oprea - viceprim-ministru;
Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Titus Corlatean - ministrul Afacerilor Externe;
Radu Stroe - ministrul Afacerilor Interne;
Mircea Dusa - ministrul Apararii Nationale;
Mona-Maria Pivniceru -... mai mult
Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 09:28
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca dupa sedinta de plen a Camerei in cazul Stan, se vor reuni Birourile Permanente si vor stabili audierile ministrilor, iar dupa audieri, in jurul orelor 15:00-16:00, va avea loc plenul Parlamentului.
Birourile Permanente reunite au decis ca audierile ministrilor propusi in comisiile parlamentare sa inceapa la ora 12.30, iar ora 14.00 sa fie plenul reunit pentru investirea Guvernului.
Maria Grapini, avizata de comisiile parlamentare pentru portofoliul IMM-urilor
Maria Grapini a primit avizul comisiilor parlamentare pentru a prelua conducerea Ministerului pentru IMM, Mediul de afaceri si Turism.
Ea a primit avizul Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare, al Comisiei pentru Industrii si Servicii de la Camera Deputatilor si cel al Comisiei Econonomice, Industrii si Servicii si al Comisiei pentru privatizare si Administrarea Mediului de Afaceri de la Senat.
Vosganian, aviz favorabil pentru Ministerul Economiei
Varujan Vosganian a primit aviz favorabil pentru preluarea functiei de ministru al Economiei, cu 57 de voturi "pentru", 11 "impotriva" si o abtinere, din partea comisiilor de specialitate reunite din Senat si Camera Deputatilor.
Vosganian a mai ocupat functia de ministru in zona economica in Guvernul Tariceanu. Din decembrie 2006 si pana in aprilie 2007, el a detinut portofoliul Economiei si Comertului, iar in urma restructurarii guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei si... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 14:00
In structura Guvernului anuntata de Ponta, miercuri, a aparut o schimbare de ultim moment. Trei ministri vor deveni delegati si nu vor mai avea portofolii.
Constantin Nita de la Energie, Lucia Varga de la Ape si Paduri si Maria Grapini de la IMM-uri au devenit ministri delegati si nu vor mai avea portofolii pline, anunta RTV.
In urma acestei schimbari, vor fi noua ministri delegati si 17 ministere depline. mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:33
Premierul Victor Ponta a prezentat, miercuri, lista propunerilor de ministri cu care se va prezenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de investitura. O lista lunga cu multe nume vechi, cu nume noi si cu nume controversate.
Guvernul este structurat in 20 de ministere, plus sase ministri delegati, in corespondenta cu structura Comisiei Europene, potrivit lui Ponta. Iata cine sunt oamenii in mainile carora sta economia Romaniei:
Ministerul de Finante - Daniel Chitoiu
Daniel Chitoiu, in varsta de 45 de ani, este actualul ministru al Economiei si Mediului de Afaceri. Chitoiu a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada Guvernului Tariceanu si a fost unul din coautorii Programului de Guvernare al Aliantei DA pentru alegerile prezidentiale din 2004, care a impus cota unica de impozitare de 16%.
Stafeta ministerului va fi predata de Florin Georgescu, mana dreapta a guvernatorului BNR, care timp de sase luni, cat a stat la conducerea ministerului, si-a demonstrat din plin competentele economice.
"Domnul Florin Georgescu nu e de inlocuit. Este un unicat, este o persoana extrem de bine pregatita, cu talent de fiscalist, iar plecarea lui nu poate fi inlocuita de nimeni. Mihai Tanasescu l-ar fi putut inlocui, dar si el e in alta parte. Cat a fost ministru de Finante, a realizat un lucru pe care putini l-ar fi putut realiza: a mentinut un echilibru bugetar aproape fara bani. A fost omul care a reusit sa il controleze pe domnul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:45
Viitorul guvern are in fata mai multe decizii extrem de complicate. Sa continue privatizarile companiilor de stat? Care sa fie abordarea in domeniul concesionarii resurselor minerale ale tarii?
Noua putere politica a criticat constant initiativele in materie de privatizare ale companiilor de stat, inscrise si in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI).
Privatizarea ratata a Cupru Min Deva a adus o valenta speciala. Mai mult decat oricand in Romania, privatizarea Cupru Min a nascut dezbateri aprinse asupra unei teme fundamentale: este oportun ca Romania sa privatizeze companii din industrii esentiale, pentru a nu le numi strategice, ale economiei? Vrand-nevrand, tema Cupru Min a lansat o adevarata dezbatere publica pe tema administrarii resurselor minerale ale Romaniei.
Nu este vorba numai despre cupru, ci si despre aurul de la Rosia Montana, despre exploatarea gazelor de sist de catre compania americana Chevron, dar si despre vanzarea unor pachete, fie ele si minoritare, la companiile energetice detinute de stat. Fara indoiala, tema este un "cartof fierbinte" in mana noii puteri politice.
Cupru Min naste dileme
Privatizarea Cupru Min a nascut doua tabere cu pareri diametral opuse. Una a celor care sustin ca exploatarea activelor statului trebuie facuta "prin noi insine", cu administrare si cu capital romanesc, eventual de stat. Cealalta tabara considera ca privatizarea are virtuti absolut necesare economiei romanesti accentuand pe... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 07:59
Guvernul Ponta a venit, luni, in Parlament, pentru a cere votul de investitura. Procedurile au decurs fara probleme, noul Executiv obtinand 284 de voturi, din cele 231 cat avea nevoie. In aceasta seara, la Cotroceni, cel de-al 8-lea guvern din ultimii patru ani va depune juramantul.
Toti ministrii desemnati au primit avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar Business24 a selectat principalele declaratii si argumente ale viitorilor ministri.
Victor Ponta a spus ca noul Guvern al Romaniei isi propune o schimbare radicala in modul de guvernare, de atitudine, de prioritati si de oameni.
"Poate exista dialog cu Guvernul Romaniei, o abordare normala a relatiei cu opozitia si societatea civila, putem sa avem mai multa deschidere si suntem mult mai disponibili sa ascultam vocea opiniei publice si a mass-media", a declarat Victor Ponta.
Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu
Pe parcursul audierilor, Georgescu a afirmat ca atragerea fondurilor europene ramane prioritatea zero, fiind sursa cea mai ieftina si cea mai accesibila de finantare.
"E un capital care sta acolo la Bruxelles si ne asteapta", a spus el.
Ministrul desemnat a afirmat ca pentru relansarea durabila a cresterii economice Guvernul Ponta isi propune un mix eficient al politicilor de stimulare a economiei si obiectivul asigurarii unei stabilitati economice si financiare a tarii.
Totodata, noul Guvern va viza o ajustare ordonata in relatia cu organismele... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 18:15