Uniunea bancara: Avantaje si dezavantaje pentru Romania

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 17:25
3879 citiri
Uniunea bancara: Avantaje si dezavantaje pentru Romania

Principalul avantaj pentru Romania, daca uniunea bancara se va infiinta, este includerea statului roman intr-o zona reglementata. Pe de alta parte, afectarea suveranitatii BNR este un dezavantaj major, care ar putea avea consecinte economice grave.

Uniunea bancara este, probabil, unul dintre cele mai ambitioase proiecte gandite de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).

Profesorul de economie Mircea Cosea spune ca Romania ar avea doua avantaje principale, daca uniunea bancara va fi implementata. "In primul rand, am intra intr-o zona reglementata, care ar putea avea influente pozitive asupra functionarii pietei bancare romanesti. De asemenea, am putea fi partasi la cunoasterea si interpretarea deciziilor care se iau in cadrul acestei uniuni bancare".

Profesorul atrage insa atentia, ca statul roman trebuie sa faca o analiza foarte atenta inainte de a lua o decizie referitoare la uniunea bancara, pentru ca aceasta implica si anumite dezavantaje, "care nu pot fi acoperite de garantia pe care ne-o da Traian Basescu".

In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian Basescu a spus ca Mecanismul European de Stabilitate si realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania, intrucat "MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state".

Traian Basescu: Realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania

Basescu si-a mentinut opinia si in timpul vizitei la Bruxelles, unde a avut intrevederi cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Presedintele Romaniei i-a asigurat pe liderii europeni, ca Romania va fi parte a uniunii.

Concluziile discutiilor dintre Traian Basescu si liderii UE: Care sunt perspectivele Romaniei

Consecinta uniunii bancare: Politica monetara BNR va avea de suferit

Aproximativ 80% din sectorul bancar din Romania este reprezentat de banci cu capital strain, iar cateva dintre acestea au statut de filiala, adica se supun politicii monetare stabilite de BNR.

"Daca se impune uniunea bancara, BNR isi va pierde acest statut, cel de a reglementa politica interna in plan bancar, si am fi la cheremul schimbarilor care au loc in toate capitalele si in toate bancile care sunt reprezentate in Romania", atrage atentia Mircea Cosea.

Acesta subliniaza faptul ca pierderea suveranitatii Bancii Nationale a Romaniei ar putea atrage consecinte grave. "In Romania, in conditiile actuale, politica BNR este un element de echilibru. Banca centrala a fost unul dintre factorii care au mentinut linia de plutire. Daca banca isi va pierde acest drept, ne putem astepta la vremuri mai grele", precizeaza profesorul de economie.

BNR sustine uniunea bancara

O uniune bancara poate fi necesara, deoarece ar putea contribui la intarirea sistemului bancar european, considera consilierul BNR, Adrian Vasilescu. In opinia sa, un sistem european mai puternic ar fi benefic pentru Romania. "Proiectul mi se pare bun, dar ramane de vazut daca va avea sanse sa fie adoptat", a spus Adrian Vasilescu.

Romania ar trebui sa ia exemplu de la Suedia si Polonia

Statul roman ar trebuie sa ia exemplu de la Suedia si Polonia, doua tari care nu fac parte din zona euro si ai caror ministri de Finante au anuntat, deja, ca se opun proiectului gandit de oficialii europeni, crede Mircea Cosea. Principala nemultumire a celor doi ministri este ca s-ar putea ajunge la o situatie de concurenta neloiala, din partea marilor banci.

"Trebuie negociat locul pe care il ocupam in uniunea bancara si ar trebuie sa luam model de la polonezi, care s-au opus participarii la uniune fara drept de vot. Cred ca ar trebui sa negociem ca aceasta uniunea bacara sa fie corelata intr-o maniera avantajoasa pentru tarile subdezvoltate, cum suntem noi, cu tratatul de guvernanta fiscala. Luarea unei decizii in aceasta privinta nu poate fi facuta fare trecerea prin Parlament", a conchis Mircea Cosea.

Premierul Romaniei s-a declarat retinut in ceea ce priveste uniunea bancara, precizand ca nu a abordat subiectul cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in timpul discutiilor de la Bruxelles, purtate luni seara.

"Nu am discutat cu Barroso despre aceasta uniune bancara. Basescu si-a dat cu parerea. Guvernul, in consultare cu Parlamentul Romaniei si cu Banca Nationala, va avea o pozitie oficiala. Cum putem sa fim prezenti intr-o uniune bancara, in care nu avem dreptul sa ne spunem parerea? Este un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani", a declarat Ponta.

Ponta, despre uniunea bancara: Ca sa fie parte, Romania trebuie sa fie la masa

Ministrii de Finante ai Suediei si Poloniei au atras atentia ca uniunea bancara ar putea dezavantaja bancile cu capital local. In statele din Europa Centrala si de Est 65% din sectorul bancar este detinut de institutii de credit din Austria, Germania, Franta si Italia.

Din aceasta cauza, aplicarea unei uniuni bancare ar putea conduce la o situatie de concurenta incorecta a marilor banci fata de cele cu capital local.

Ministrul suedez de Finante, Anders Borg, considera ca supervizarea bancilor este "total inacceptabila". Nici omologul sau polonez, Jacek Rostowski, nu este de acord cu proiectul propus de Comisia Europeana.

Ambii ministri au atras atentia ca statele care nu sunt din zona euro nu se vor putea impotrivi deciziilor pe care le-ar putea adopta BCE.

"In momentul actual, propunerea inaintata de Comisie nu ne intereseaza absolut deloc. Nu putem participa la o institutie unde nu avem drept de vot si sa ii respectam deciziile. Nici nu se pune problema", a spus Rostowski.

La randul sau, ministrul suedez de Finante respinge orice idee potrivit careia banii contribuabilor ar depinde de o institutie in care oficialii suedezi nu au nicio influenta.

#uniunea bancara Romania, #avantaje uniunea bancara Romania, #dezvantaje uniunea bancara Romania , #Analiza economica