Victor Ponta, noul premier desemnat de Traian Basescu

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 17:30
2644 citiri
Victor Ponta, noul premier desemnat de Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier, vineri seara, pe presedintele PSD, Victor Ponta.

Guvernul Ungureanu a fost demis, in cursul zilei de vineri, dupa ce motiunea de cenzura depusa de USL a fost aprobata cu 136 de voturi.

Iata care au fost cele mai importante declaratii:

Declaratiile lui Victor Ponta la Cotroceni

- Conform prevederilor constitutionale, mi-a fost incredintat un mandat care sa obtina in Parlament votul de investitura. Este un moment special in viata noastra politica si inteleg, alaturi de colegii din USL, sa accept acest mandat si sa-l duc la indeplinire cu toate puterile pana la momentul alegerilor.

- Ma bazez in acest efort pe USL si pe toate ceilalti parlamentari care vor considera utila sustinerea unui asemenea mandat, limitat pana la alegeri.

- Responsabilitatea care trebuie sa-i revina fiecarui om politic trebuie sa functioneze si voi incerca sa formez un Guvern si sa asigur o guvernare care sa le dea romanilor speranta ca lucrurile se indreapta in directia buna.

- Voi prezenta in scurt timp lista Cabinetului si programul de guvernare si ne vom prezenta in fata Parlamentului cu ele.

Traian Basescu l-a desemnat premier pe Victor Ponta

- Exista un singur nume pronuntat: Victor Ponta, l-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a forma noul cabinet.

- Astazi nu s-a intamplat nimic dramatic pentru romani. A fost un proces democratic in Parlament, care a probat ca Guvernul Mihai Razvan Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentara. As vrea sa stiti cateva lucruri esentiale pentru Romania, pentru a nu da ocazia sa se creeze o panica, o agitatie inutila.

- Misiunea FMI ramane la nivel tehnic si isi continua activitatea, urmand ca, dupa validarea Guvernului, sa existe discutii pe continutiul scrisorii.

- In momentul de fata nu exista motive de panica pe piete cu atat mai mult cu cat este cunoscut faptul ca Romania are o rezerva consistenta la Finante, cu care poate face fata oricaror evenimente. Mi se pare corect sa va spun acest lucru - Guvernul Emil Boc a preluat guvernarea cu zero resurse. Cele 1,3 miliarde de euro din fondul de dezvoltare fusesera cheltuite, iar dobanzile cu care Romania se imprumuta pe piata interna erau de 14,26%. Azi, Romania s-a imprumutat pe piata interna cu 6,6%, o evolutie de credibilitate.

- In rezerva Finantelor, se afla 5 miliarde de de euro si un program de a imprumuta inca un miliard de euro de la Banca Mondiala pe termen lung. Romania nu are nici un motiv de panica.

- Sper ca ceea ce eu am rugat in Parlament, revenirea la salariile din 2010 sa se produca in timp util. Sper ca noul Guvern, care sper sa se instaleze foarte rapid, sa ia in consideratie aceasta rugaminte pe care am adresat-o Guvernului din acea vreme.

19:39: La ora 20:00, presedintele Traian Basescu anunta numele noului premier

Presedintele Traian Basescu va sustine vineri o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, la ora 20.00, in urma consultarilor generate de demiterea prin motiune de cenzura a Guvernului Ungureanu.

19:20: Presedintele se consulta cu reprezentantii UNPR

Surse: Traian Basescu il va desemna premier pe Victor Ponta

Presedintele Traian Basescu le-a transmis pedelistilor ca cel pe care-l va desemna premier va fi Victor Ponta, au declarat pentru NewsIn surse politice.

In acest moment, consultarile sunt inca in desfasurare la Palatul Cotroceni.

18:49: Traian Basescu se consulta cu minoritatile nationale

Consultarile de la Palatul Cotroceni continua cu discutiile dintre Traian Basescu si grupul minoritatilor nationale.

18:10: Reprezentantii UDMBR au iesit de la consultari

"Noi consideram ca ne-am indeplinit datoria si angajamentele facute in 2009. Este nevoie urgenta de un nou Guvern", a spus liderul UDMR Kelemen Hunor.

"Am sustinut inca de anul trecut necesitatea anticipatelor. Parlamentarii nostri vor sustine anticipatele. Daca exista in clasa politica un consesns, chiar in septembrie am putea organiza alegeri generale", a spus Hunor, dupa consultarile cu presedintele Traian Basescu.

17:40: Reprezentantii USL au iesit de la consultarile cu Traian Basescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la iesirea de la negocierile cu Presedintele Traian Basescu ca i-a propus acestuia proiectul de guvernare al USL, alaturi de candidatul lor pentru postul de premier, Victor Ponta.

"Ne-am comunicat pozitia pe care o cunoasteti. Grupurile parlamentare - PSD, PNL, PC, considera ca in urma demiterii Guvernului de astazi (n.r. vineri) nu mai avem o majoritate asa cum a fost ea asezata pana acum, si cel mai mare si mai capabil grup politic sa sustina un Guvern e USL. Propunerea noastra a fost ca Victor Ponta sa fie desemnat candidat de prim ministru", a declarat Crin Antonescu.

Spusele sale au fost sustinute de Victor Ponta, presedintele Parditului Social Democrat, care a mentionat ca mandatul prezentat de Antonescu reprezinta si pozitia PSD.

"Presedintele a luat act si a spus ca va comunica pozitia sa la sfarsitul turului de negocieri. Am facut cu totii eforturi sa avem un Guvern cat mai curand", a mai precizat Antonescu.

17:30: PDL a iesit de la consultarile cu Traian Basescu

Reprezentantii PDL au precizat ca actuala coalitie guvernamentala care a sustinut cabinetul Ungureanu nu mai exista.

Emil Boc, fost prim-ministru al Romaniei, a declarat ca PDL nu nominalizeaza un alt candidat pentru functia de prim-ministru, subliniind faptul ca cei care au reusit sa intruneasca majoritatea trebuie sa-si asume imediat guvernarea si sa formeze un nou guvern, cu sarcini si obligatii imediate.

"Stoparea instabilitatii politice este necesara fiindca are consecinte directe asupra instabilitatii economice.

Decizia a dus la fluctuatii pe bursa, la cresterea cursului, la stoparea vizitei FMI si orice zi face rau oricarui cetaten din aceasta tara.

Reintregirea salariilor trebuie luata imediat si noul guvern are obligatia ca, in noiembrie cand va preda guvernarea, sa asigure stabilitatea economica si prestigiul economic international. Cei care si-au asumat responsbailitatea de a darama guvernul au responsbailitatea sa formeze un nou guvern", a declarat liderul PDL, Emil Boc.

Misiunea de evaluarea a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a anuntat ca intrerupe negocierile cu autoritatile romane, dar continua discutiile tehnice in ceea ce priveste criteriile de indeplinit, dar si perspectivele macroeconomice.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca discutiile care vor fi continuate au legatura cu tintele pentru primul trimestru, reformele structurale si de asistenta tehnica.

Economia Romaniei, pusa in dificultate de caderea Guvernului

Odata cu caderea guvernului, situatia economica a Romaniei devine din ce in ce mai precara. Leul s-a depreciat puternic, la doar o ora dupa anuntarea trecerii motiunii de cenzura ajungandu-se la 4,4010 lei/euro, cea mai inalta cotatie din iunie 2010 si pana acum. Datorita interventiei agresive a Bancii Nationale a Romaniei pe piata, leul a fost readus in cotatiile din intervalul 4,3915 - 4,3950 lei/euro.

Pe langa problemele de pe cursul valutar, numarul dificultatilor prin care va trece Romania in perioada urmatoare este foarte mare.

"Multe lucruri vor fi blocate, nu vor functiona nici macar cum functionau pana acum. Sper sa fiu eu pesimist. Sunt subiectiv pentru ca stiam ce urma sa se faca dupa propunerile de la Consiliul Consultativ", este parerea lui Gabriel Biris, membru al Consiliului Consultativ al premierului Ungureanu.

Conform acestuia, organizarea noului Guvern va duce la blocarea luarii oricaror decizii pentru urmatoarele doua-trei luni.

"In momentul in care se schimba guvernul nu va mai face nimeni nimic asteptand sa fie inlocuiti ori asta inseamna ca putem uita de orice discutie impotriva evaziunii fiscale, de absorbtia fondurilor europene. Putem uita de toate lucrurile acestea pentru ca vor trebui cel putin doua trei luni de zile ca sa isi puna oamenii acolo", a precizat avocatul pentru Business24.

Parerea sa este ca in cele 80 de zile de mandat, guvernul Ungureanu nu putea sa faca mai multe.

"Exclus ca guvernul Ungureanu sa fi facut mai multe in cele doua luni. Cred ca din momentul asta vom vedea cum incep sa scada procentele USL-ului. Pentru ca din cauza nenorocirii de sistem, ca totul este ultra politizat si ca inclusiv femeile de serviciu in anumite institutii sunt puse politic. Statul roman nu este ca statul belgian sa functioneaza doi ani de zile fara Guvern" a precizat Gabriel Biris.

Opinia sa in legatura cu performantele Guvernului sunt impartasite de economitul Ionel Blanculescu. Intrebat daca Mihai Razvan Ungureanu si ministrii sai ar fi putut face mai multe, Ionel Blanculescu a declarat ca, in mod realist, nu, deoarece s-au facut oricum destule intr-un interval atat de scurt.

Andreea Paul, consilierul pe probleme economice al primului ministru, a declarat vineri pentru NewsIn ca in economia Romaniei se vor resimti turbulentele politice, dar reformele vor continua indiferent de culoarea politica viitorului Guvern.

"Vestea nu este buna pentru economie, in general. Economia va resimti turbulentele politice, cu atat mai mult cu cat ele sunt tocmai in preajma alegerilor electorale. Din pacate, argumentele consistente prezentate de catre premierul Mihai Razvan Ungureanu nu au putut inlocui jocurile politice si de culise care au dat acest vot palamentar. Dar, pana la urma, este un exercitiu democratic, Parlamentul are aceasta atributie, de a demite Guvernul", a mentionat Andreea Paul.

In ceea ce priveste posibile masuri luate de viitorul guvern, Blanculescu afirma ca e devreme de analizat, deoarece depinde de ce vrea Presedintele si de "culoarea" pe care o va purta executivul.

"E dificil de spus pentru ca nu stim ce vrea Presedintele acum. Daca vrea politic, premierul poate sa fie numit fie de la USL, fie in continuare de la PDL, fie sa mearga pe o varianta, asa cum a solicitat si Iliescu, pe un guvern de tranzitie, guvern tehnocrat, care sa nu aiba treaba nici cu stanga, nici cu dreapta. Sunt trei variante si pe toate trei sunt mai multe nume", conchide economistul.

Ce se intampla in perioada urmatoare?

Delegatiile partidelor pot fi formate din cate 12 membri, fiecare urmand sa intre in negocieri cu Presedintele in functie de un orar prestabilit. Discutiile vor dura cate jumatate de ora, iar prima "programare" o are delegatia Partidului Social Democrat. Dupa acestia urmeaza membrii PNL, apoi conservatorii, incepand cu ora 18.00. De la 18.30 intra la negocieri grupul minoritatilor nationale, urmati de UDMR si UNPR, pentru ca de la ora 20.00 Presedintele sa inceapa intalnirea cu PDL.

Conform Constitutiei, pentru adoptarea unei motiuni de cenzura este nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Motiunea de vineri, 27 aprilie, a fost votata de 235 de parlamentari, cu patru mai multi decat era nevoie pentru ca Guvernul sa fie demis.

Acum, mingea este in terenul Presedintelui, care trebuie sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii cu partidele reprezentate in Parlament, lucru care se va intampla in aceasta seara. Candidatul va cere, conform Constitutiei, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului de guvernare si a intregii liste de ministrii.

In cazul in care Parlamentul nu acorda votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, Presedintele are dreptul sa dizolve Parlamentul.

Conform Constitutiei, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data in decursul unui an, ori in ultimele sase luni ale mandatului Presedintelui.

#demitere Guvern, #demitere guvern Ungureanu, #guvern Romania 2012, #Ponta demitere guvern, #consultari Cotroceni premier, #Victor Ponta premier , #Guvernul Romaniei