Rosia Montana. Ponta recunoaste ca nu a desecretizat toate documentele

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 14:49
1775 citiri
Rosia Montana. Ponta recunoaste ca nu a desecretizat toate documentele

Premierul Victor Ponta a recunoscut joi, intr-o conferinta de presa, ca nu au fost desecretizate toate documentele privind exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana de catre firma controlata de Gabriel Resources, dupa ce miercuri declarase ca documentatia aferenta proiectului va fi desecretizata pentru ca problema sa poata fi discutata in cunostinta de cauza.

"Vreau sa fac cateva precizari: licenta de exploatare emisa de catre Guvernul Romaniei in 1999 si transferata ulterior catre RMGC sub semnatura ministrilor aflati atunci in cadrul Executivului e confidentiala si, in baza deciziilor instantelor de judecata, s-a decis respingerea desecretizarii.

Insa anumite aspecte de interes public pot sa vi le spun: durata licentei e de 20 de ani, pana in 2019, titularul platea o redeventa de 2% din valoarea productiei, initial, insa la renegocieri a ajuns la 6%, iar aceasta crestere se poate face doar prin lege", a afirmat Victor Ponta.

"Daca nu exista alte specificatii, informatiile vor fi tinute confidentiale si nu vor fi divulgate", iar instantele de judecata au respins pana acum cererile de furnizare a licentelor, a completat Ponta.

Atat prim-ministrul, cat si ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova sustin insa, in continuare, ca Romania este pasibila sa plateasca despagubiri uriase catre Gabriel Resources in cazul in care proiectul de lege privind exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana nu va fi aprobat.

Declaratiile au fost facute de catre cei doi membri ai Guvernului intr-o conferinta de presa comuna.

"Conform articolului 18, litigile rezultate vor fi solutionate in Austria, de catre Camera Economica Federala", a mai spus Ponta.

"In baza respingerii legii e clar ca proiectul nu se va realiza. Instiintarile oficiale facute intre 1997 si 2012 sunt estimate la 550 de milioane de euro, obligatiile de mediu ecologizare - 150 de milioane de euro si de protectia patrimoniului - 480-500 de milioane de euro, iar incasarile potentiale 2,7 miliarde de dolari", a declarat premierul in legatura cu despagubirile.

Ministrul delegat Dan Sova a adaugat pe acest subiect ca "Atunci cand afirma domna Boagiu ca vom plati un miliard de euro in cazul Bechtel am spus ca e o prostie, acum spun ca statul e intr-o situatie dificila".

In plus, Ponta a reiterat faptul ca proiectul de lege a fost semnat de toti ministrii, "inclusiv doamna Plumb a semnat si aprobat si a precizat ca, in masura in care se va aproba proiectul, va acorda si avizul de mediu".

Premierul a refuzat sa mai faca alte declaratii, dar ministrul Sova a anuntat ca personal va vota in Parlament pentru realizarea proiectului, cu exceptia situatiei in care disciplina de partid ii va impune altfel.

#guvern Rosia Montana, #proiect lege Rosia Montana, #despagubiri Gabriel Resources, #vot Parlament Rosia Montana , #Gabriel Resources