Principalele cauze ale fenomenului inflationist au fost, in ultima perioada, majorarea TVA si sustragerea de la plata impozitelor, a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta.
Minea considera ca in continuare am putea asista la o stagnare sau crestere a inflatiei, relateaza Agerpres.
'Majorarea taxei pe valoarea adaugata, de la 19% la 24%, nu a avut drept consecinta sporirea incasarilor, ci cresterea nivelului evaziunii fiscale. Ca urmare, s-a creat un cerc vicios, al carui rezultat este tocmai cresterea inflatiei in ultima perioada.
Adrian Vasilescu: Cresterea inflatiei nu este un motiv de panica
In plus, Romania nu are inca o productie agricola stabila, ceea ce ne face foarte dependenti atat de comunitatea europeana, cat si de moneda euro. In ceea ce priveste nivelul inflatiei pentru perioada urmatoare, este posibil sa se inregistreze o stagnare sau chiar o majorare', a declarat Sorin Minea.
Presedintele Romalimenta considera ca plafonarea pretului la alimente si masurile mai eficiente pentru combaterea evaziunii fiscale sunt masurile de baza cu care guvernul ar putea lupta cu inflatia.
Desi tinta BNR pentru 2012 este de 3,2%, rata anuala a inflatiei a crescut in septembrie la 5,33%, de la 3,88% in august, conform datelor INS. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 15:49
Impozitarea tuturor veniturilor ar fi fost o masura mai buna decat majorarea TVA, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Potrivit ministrului, decizia Guvernului a fost una "grea", dar trebuia asigurat echilibrul macroeconomic.
"Ar fi fost o masura mai buna sa impozitam toate veniturile, dar va spun ca la nivel politic a fost greu sa se ia o decizie de acest gen. Si vedem ca mai multe tari din UE mai bine au majorat TVA decat sa extinda impozitarea tuturor veniturilor. A fost o decizie greu de luat, dar a avut un efect prociclic, a influentat consumul. Dar de ce s-a luat decizia de a majora un impozit? Pentru ca era afectat echilibrul macroeconomic. Nu puteam sustine politicile de restabilire a echilibrului macroeconomic", a spus Ialomitianu, vineri, la Bistrita, in cadrul unei intalniri cu mediul de afaceri local.
Ministrul Finantelor considera ca Romania nu era pregatita la sfarsitul anului 2008 sa faca fata crizei.
"Nu vreau sa politizez, dar la sfarsitul lui 2008 Romania nu era pregatita pentru a face fata crizei. Era un dezechilibru la nivel macroeconomic, am avut un deficit foarte mare, care era greu de finantat, Romania pierduse increderea pe pietele financiare. Sectorul economic a inceput sa se ajusteze, sa se adapteze crizei. Ce era de facut? Unul din urmatoarele lucruri: sa stingem focul, adica sa asiguram un echilibru la nivel macroeconomic, pentru ca sistemul de cheltuieli cu salariile, cheltuielile sociale, aceste... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 14:07
Guvernul italian s-a angajat marti sa majoreze TVA si sa propuna introducerea in Constitutie a unui amendament care sa prevada obligativitatea unui buget echilibrat, in timp ce sute de mii de oameni au protestat fata de planul initial de austeritate, anunta Mediafax.
Odata cu amplificarea presiunilor asupra obligatiunilor italiene, guvernul premierului Silvio Berlusconi a cedat cererilor de inasprire a masurilor care au rolul sa echilibreze bugetul pana in 2013.
Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), in prezent de 20%, va fi marita la 21% si o taxa speciala, de 3%, va fi impusa veniturilor de peste 500.000 de euro, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Ministrii vor aproba introducerea in Constitutie a regulii de aur a bugetelor echilibrate si transferul activitatilor guvernamentale din provincie catre regiuni, pentru a simplifica administratiile locale.
Alte schimbari prevad cresterea varstei de pensionare a femeilor care lucreaza in sectorul privat, din 2014.
Guvernul va cere un vot de incredere pentru aprobarea in Senat a programului, miercuri, inaintea reuniunii de joi a consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), care a presat autoritatile de la Roma sa ia masuri.
Pentru ca programul sa fie adoptat trebuie sa fie aprobat si de camera inferioara a legislativului.
"Majorarea TVA si dorinta de a reforma sistemul de pensii vor contribui la calmarea pietelor", a declarat Fabio Fois, analist la Barclays Capital.
Costul imprumuturilor Italiei a crescut... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 20:34
Reducerea pensiilor, masura vizata anul trecut de Guvern, ar fi fost o solutie mult mai buna decat majorarea TVA si ar fi ajutat Romania sa iasa mai rapid din recesiune, insa nu a avut suficient sprijin politic, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax"Economia a incercat de doua ori sa iasa din recesiune, dar toate aceste balbe cu TVA-ul...
Cred ca solutia propusa initial de Guvern pentru realizarea corectiei unde erau deficitele cele mai mari, in bugetele de asigurari sociale - si unde exista in continuare - si nu prin taxarea consumului intregii populatii prin majorarea TVA si crearea de inflatie (...) era mult mai buna din punct de vedere financiar.
Nu a fost sustenabila politic. Nu a fost sprijinita suficient politic, dar ne ajuta sa iesim mult mai repede din recesiune. Si era probabil mai benefica si pentru cei carora li s-a dat sentimentul ca vor suferi mai putin", a spus Isarescu la un seminar pe teme economice.
El a aratat ca unul dintre lucrurile pe care le-a invatat atunci cand a fost premier, in 1999-2000, a fost ca "intre logica economica si financiara si cea politica exista diferente".
Isarescu a spus, de asemena, ca una dintre invatamintele crizei este ca sectorul public trebuie sa faca loc treptat sectorului privat in dezvoltare.
"Acesta este viitorul. Binenteles ca vom pastra mereu un sector public, care trebuie sa fie eficient si aceasta este o chestiune cu care se ocupa in prezent Guvernul.
Dar ce am facut in 2006-2008, sa dezvoltam... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:59
Cresterea ratei anuale a inflatiei de anul trecut la 7,96%, de la un nivel de 4,74% in decembrie 2009, a fost determinata in special de majorarea TVA, precum si de influentele adverse ale evolutiei preturilor produselor alimentare si combustibililor pe plan international, potrivit Newsin.Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) precizeaza joi ca rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,96% in luna decembrie 2010, in linie cu prognozele bancii centrale, insa semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei."Prognoza actuala evidentiaza perspectiva reluarii dezinflatiei la inceputul anului 2011 si a accentuarii acestui proces pe masura disiparii efectelor de runda intai ale majorarii TVA. Aceasta implica o configurare a ansamblului conditiilor monetare reale in scopul ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste, pentru a contracara riscul manifestarii efectelor de runda a doua ale socurilor inflationiste ale ofertei".Reprezentantii BNR subliniaza ca analiza indicatorilor statistici releva persistenta deficitului de cerere agregata, mentinerea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si ramanerea in teritoriu negativ a dinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat.
In acelasi timp insa, se remarca continuarea tendintei de normalizare a nivelului ratelor dobanzilor practicate de banci in relatiile cu clientii nebancari, in paralel cu ameliorarea conditiilor lichiditatii de pe piata monetara.
Potrivit BNR,... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:30
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, considera ca majorarea TVA la 24% nu a dus la o crestere a incasarilor la buget din cauza capacitatii de administrare reduse a Guvernului, a declarat presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului, informeaza NewsIn."Jeffrey Franks a recunoscut ca din cauza capacitatii de administrare reduse a Guvernului, majorarea TVA nu a dus la o crestere a incasarilor la buget.
Franks a mentionat ca si-ar dori o tara cu o baza mare de impozitare si cu o fiscalitate mai redusa, dar se pare ca mingea se afla in curtea Guvernului, care nefiind in stare sa reduca gradul de evziune in toate domeniile, inclusiv pe piata fortei de munca, nu poate relaxa fiscalitatea", a mentionat Coraci.
In ce priveste modificarea Codului Muncii, Coraci a mai spus ca reprezentantul Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) a sustinut in cadrul discutiilor de miercuri de la Consiliul Economic si Social ca nimeni nu trebuie sa considere ca modificarea legislatiei muncii va fi intrument de dezvoltare sau de crestere economica in Romania, ci dimpotriva, daca aceste modificari se vor face fara acordul partenerilor sociali, cu tulburari sociale, asta s-ar putea sa aiba un efect pervers si sa duca la continuarea crizei in Romania. mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 15:22
Majorarea TVA de la 19% la 24% putea fi evitata si a pus presiune mare pe mediul de afaceri, in timp ce reducerea fondului de salarii din sectorul bugetar are cele mai bune efecte pe termen lung, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax."Majorarea TVA putea sa fie evitata din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasa. Sper ca am trecut cu - nu spun succes, ca nu poti sa vorbesti de succes in asemenea situatii dificile - dar cu o anumita rezonabilitate despre consecintele ei.
Majorarea TVA putea sa aiba consecinte mult mai serioase din punct de vedere al finantarii bugetului, al finantarii economiei in general", a afirmat Isarescu, la TVR 1.
El a aratat ca majorarea TVA are consecinte nu numai asupra preturilor, dar, in plan secundar, si asupra dobanzilor.
"In primele 3-4 luni dupa majorarea TVA ati observat pe de o parte dificultati in finantarea bugetului, iar pe de alta parte tendinte clare de crestere a dobanzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci pe piata monetara.
Cred ca majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar masura cea mai riscanta pentru ca a pus sub o mare presiune mediul de afaceri", a explicat guvernatorul bancii centrale.
Pe de alta parte, Isarescu considera ca, din punct de vedere al consecintelor pe termen lung, "asezarea" fondului de salarii pentru bugetari in limitele pe care le poate duce bugetul si economia este masura cu efectele cele mai bune.
"Aceasta exuberanta dinainte si imediat... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 11:00
Deputatii au adoptat, luni, cu 172 voturi favorabile, 48 "impotriva" si trei abtineri, OUG 58/2010 privind majorarea TVA de la 19% la 24% in forma Guvernului, informeaza NewsIn.Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus luni suplimentarea ordinii de zi a sedintei de plen cu acest act normativ, propunere adoptata cu majoritate de voturi, dar criticata de opozitie.
"Domnul Toader a cerut suplimentarea ordinii de zi cu OUG 58 pentru ca FMI si-a adus aminte si a spus Guvernului ca, daca Ordonanta nu se transforma in lege, nu-i primesc la negocieri", a comentat social-democrata Aura Vasile.
"Inteleg graba cu care se doreste sa se faca modificari in Codul fiscal, dar sa venim cu un act atat de important, si sa suplimentam ordinea de zi, nu putem fi de acord pentru ca nu se cunosc implicatiile pe care le poate avea acest act normativ.
PNL va vota impotriva, nu suntem de acord cu majorarea TVA", a anuntat viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu.
Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a adoptat duminica un raport de admitere asupra OUG 58/2010 privind majoararea TVA la 24%, fara amendamente.
Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera, Viorel Stefan, a anuntat ca adoptarea OUG 58 priveste o conditionalitate a FMI de a fi adoptata majorarea TVA la 24% pana la sfarsitul acestui an in Parlament. mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 14:55
Fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu a declarat, intr-un interviu pentru money.ro, ca decizia de majorare a TVA la 24% este mult mai nociva decat reducerea sau impozitarea pensiilor pentru ca, prin aceasta masura, s-a lovit "alandala, in toata lumea", conform NewsIn."Pentru Romania era o decizie (reducerea pensiilor, n.r) mai buna decat majorarea TVA-ului. Pentru ca era o masura care se adresa bolii. Locului in care bugetul avea o problema. Asa (cu majorarea TVA, n.r.)...am dat in toata lumea, alandala.
Inclusiv in cei care se spune ca erau protejati in situatia asta. N-au fost protejati. Au fost loviti tare. Si in toti ceilalti. Si am dat in economie. Masura este mult mai nociva decat reducerea sau impozitarea pensiilor", a spus Vladescu.
Acesta a precizat ca a semnat decizia de majorare a TVA si nu si-a dat demisia din Guvern la acel moment deoarece ceea ce avea de facut era mai important decat dezamagirea provocata de majorarea taxei."A fost o decizie pe care am semnat-o. In situatia de la acel moment, cel mai normal lucru era sa-mi dau demisia.
Insa demisia mea la acel moment ar fi fost mai nociva decat acceptarea respectivei semnaturi. Oricum, demisia mea ar fi facut doar sa intarzie lucrurile, sa blocheze lucrurile(...)Am ramas pentru ca ce aveam de facut era mai important decat dezamagirea mea ca s-a majorat TVA-ul", a afirmat Vladescu.Pe de alta parte, Vladescu a vorbit si despre contradictia din acordul cu Fondul Monetar International (FMI).
"Pe partea de... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 12:04