Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa majorarile din ultima vreme, Romania are cea mai mare acciza la carburanti dintre tarile din regiune

Dupa majorarile din ultima vreme, Romania are cea mai mare acciza la carburanti dintre tarile din regiune
Romania are cea mai mare acciza la carburanti dintre statele membre UE din regiune, in contextul in care Guvernul a majorat in doua etape acest bir.

Potrivit datelor Comisiei Europene, valoarea accizei la benzina era de 431,16 euro la mia de litri in tara noastra, in timp ce in Bulgaria era de 363 euro, in Polonia de 393,3 euro, iar in Ungaria - 395,82 euro.

Deci avem cea mai mare acciza la benzina din regiune.

Interesant mai e si faptul ca nivelul acestui bir e destul de apropiat de cel din Luxemburg (462,09 euro la mia de litri) si Austria (493 euro), state mult mai bogate, unde salariul mediu net e de sase, respectiv patru ori mai mare ca la noi.

Situatia e mai grava in cazul motorinei.

Acciza in Romania la acest carburant este de 400,99 de euro la mia de litri, fata de 330,3 euro, cat e in Bulgaria, 344,29 euro in Polonia si 364,08 euro in Ungaria.

Deci avem cea mai mare acciza si la motorina din regiune.

Ba mai mult, in Luxemburg nivelul este de 335 euro, sub cel din tara noastra, in timp ce in Austria e doar cu cativa euro peste (409,64 euro). De asemenea, birul e mai mare la noi ca in Spania, Malta, Letonia, Lituania si Estonia.Reamintim ca accizele pentru benzina si motorina in Romania s-au majorat gradual, in doua etape, cu 0,16 lei/litru, incepand cu 15 septembrie 2017, si cu inca 0,16 lei/litru, incepand cu 1 octombrie 2017.

Carburantii si taxele

Numai ca accizele nu sunt singurele taxe care intra in componenta pretului carburantilor. Aici mai conteaza si TVA. Iar cu 19%, Romania are cea mai mica cota din regiune. Comparativ, Bulgaria are 20%, Polonia - 23% si Ungaria - 27%. Astfel, suntem oarecum salvati de nivelul redus al taxei pe valoare adaugata.

Datele Comisiei Europene arata ca birurile noastre reprezinta 55% din pretul final al benzinei si 52% din cel al motorinei, in conditiile in care media la nivelul UE e de 63%, respectiv 57%.In stabilirea cotatiei la pompa mai conteaza pretul barilului de petrol, transportul si alte cheltuieli pe care le au benzinarii.

Astfel, in prezent, Romania are a treia cea mai ieftina benzina din UE (dupa Bulgaria si Polonia) - 1,098 euro/litru, respectiv a opta cea mai ieftina motorina - 1,121 euro/litru (luxemburghezii, de exemplu, scot mai putini bani ca noi pentru un litru din acest carburant).La finalul lunii august, anterior intrarii in vigoare a celor doua etape de majorare a accizei, un litru de benzina costa in Romania 1,01 euro, iar unul de mot ...citeste mai departe despre "Dupa majorarile din ultima vreme, Romania are cea mai mare acciza la carburanti dintre tarile din regiune" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1035 ori