Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pacaleala "romanul nu va simti supracciza": Cati bani ar pierde statul, daca n-ar creste pretul la pompa

Pacaleala "romanul nu va simti supracciza": Cati bani ar pierde statul, daca n-ar creste pretul la pompa

Statul roman ar fi avut de doua ori de pierdut, daca marii comercianti de combustibil din tara noastra ar fi ales sa internalizeze dubla majorare a accizei. Astfel spus, erau doua variante: fie au de pierdut comerciantii si statul, fie consumatorii.

Explicatia este una simpla - prin faptul ca supraacciza se regaseste in pretul combustibilului, Guvernul castiga si de pe urma TVA din plata accizei majorate, dar si de pe urma impozitului pe profit.

Din TVA aferenta majorarii de accize, Guvernul roman ar putea sa incaseze 551 de milioane de lei, teoretic, scrie Profit.ro. In realitate, suma va fi aproximativ la jumatate, deoarece in cazul transportatorilor TVA este deductibila 100%, iar in cazul firmelor 50%. Chiar si asa, este o suma important care intra in bugetul statului.

Apoi, marii jucatori de pe piata combustibililor ar pierde aproximativ 2,9 miliarde de lei din profit, in urma internalizarii costurilor cu supracciza. Ar rezulta astfel o scadere a impozitului pe profit pe care aceste companii il platesc cu circa 464 de milioane de lei.

In plus, mai exista si banii pe care companiile ii platesc statului roman din dividende si din impozitul pe dividende.

Astfel, in total, Guvernul roman ar pierde anual peste trei sferturi de miliard de lei, iar comerciantii o suma mult mai mare, daca supraacciza nu ar fi platita din buzunarul cetateanului de rand.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1443 ori