Noua administratie a comunei Vladimirescu, cea mai mare din judetul Arad, anunta ca va reduce taxele si impozitele locale cu aproximativ 50% pentru anul viitor, revenind la nivelul acestora din 2019, masura pentru care exista consens politic la nivelul Consiliului Local.
Primarul comunei Vladimirescu, Mihai Mag (PNL), a declarat luni, 2 noiembrie, ca s-a luat decizia de a se reveni la nivelul taxelor din 2019, pe fondul nemultumirilor exprimate de localnici dupa intrarea in vigoare in 2020.
Primarul a explicat ca taxele pentru 2020 au fost crescute automat cu aproximativ 50%, conform prevederilor Codului Fiscal, pentru ca nu a existat consens politic pentru aprobarea taxelor propuse de administratia locala.
"La finele anului 2019, am propus un proiect care crestea taxele doar cu 4,1%, reprezentand indexarea minima obligatorie prevazuta de Codul Fiscal, dar nu a existat consens politic pentru introducerea proiectului pe ordinea de zi a sedintelor. Neavand un proiect adoptat, taxele si impozitele locale din 2020 au crescut automat cu valoarea maxima prevazuta in Codul Fiscal, adica o medie de 50% la nivelul comunei Vladimirescu. A fost un oarecare soc pentru multi locuitori, iar acum reparam acest lucru si revenim la nivelul taxelor din 2019, la care se aplica doar indexarea minima obligatorie, care poate insemna cativa lei la o casa sau un teren", a spus Mihai Mag.
El a precizat ca exista asigurat sprijinul necesar al consilierilor, in conditiile in care PNL si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 06:08
Taxele si impozitele locale ar urma sa creasca cu 3,8% in 2021, conform indicelui inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei.
In raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului Fiscal, conform carora, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Potrivit informatiilor publicate de Finante, pentru anul 2019 rata inflatiei este 3,8%.
Conform proiectului, se mentine si in acest an prevederea conform careia bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie, a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de contribuabili pentru intregul an este de 10%.
In 2019, taxele si impozitele au fost majorate cu 4,6%, reprezentand indicele de inflatie. Primaria Capitalei explica intr-un comunicat, la momentul respectiv, ca prevederea legala este imperativa.
"Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti adopta hotarari privind impozitele si taxele locale pentru anul fiscal urmator.
Conform... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:10
Guvernul a renuntat sa mai creasca valorile impozabile pe locuinte, terenuri si masini, raportat la inflatie, majorare introdusa in proiectul din martie, si a decis sa pastreze cifrele anuntate in februarie, hotarand insa ca impozitele sa fie indexate de primari anual, nu la 3 ani ca in prezent.
Indexarea va fi raportata la nivelul inflatiei din anul anterior.
Ponta, interviu pentru Reuters: Ce se poate intampla cu taxele romanilor pana la finalul anului
Primarii vor fi lasati sa creasca aceste taxe cu pana la 50%, fata de doar 20% in prezent.
Codul Fiscal actual stabileste ca, in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, prin hotarare de guvern.
Citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal - Vesti importante despre taxele locale: Cand cresc si cine va fi responsabil" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 15:49
Impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate in fiecare an cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.
Impozitele si taxele vor fi majorate cu pana la 50% in functie de "conditiile specifice zonei", conform proiectului privind noul Cod Fiscal elaborat de Guvern.
Legislatia actuala stabileste ca impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota ...citeste mai departe despre "Guvernul a lasat impozitele locale la mana primarilor - majorari de pana la 50% in fiecare an" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 16:33
Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii, in caz contrar fiind obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari.
Conditiile pe care autoritatile locale trebuie sa le indeplineasca in mod obligatoriu pentru a evita cresterea taxelor si impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal.
In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.
Ulterior, in ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012 "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".
Premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 08:21
Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal, in regim de urgenta, prin introducerea unui singur articol care stabileste ca primarii sunt cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.
Noua prevedere va fi introdusa de Guvern printr-o ordonanta de urgenta ce urmeaza sa fie aprobata in perioada imediat urmatoare.
"In prezent, in concordanta cu prevederile din Codul fiscal, nivelul impozitelor si taxelor locale se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutie ratei inflatiei de la ultima indexare. Prin aceasta modificare, autoritatile deliberative ale administratiei publice locale decid cu privire la aplicarea indexarii, incepand cu anul urmator intrarii in vigoare a hotararii Guvernului", se arata in documentul obtinut de Mediafax.
In urma cu o saptamana, Guvernul a decis ca nivelul taxelor locale prevazute in grila creste pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.
Executivul estima ca, in urma aplicarii acestei indexari, veniturile bugetelor locale vor creste cu 527,73 milioane lei.
Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 14:18
Hotararea guvernului privind majorarea taxelor si impozitelor locare este un proces efectiv tehnic pentru a asigura corectia nivelului taxelor si impozitelor cu rata inflatiei si nu unul de structura, deoarece o orientare a guvernului in aceasta directie ar fi una sinucigasa, apreciaza analistul financiar Ionel Blanculescu.
"Este pur si simplu un fenomen tehnic, nu unul de structura, care vizeaza un anumit trend de crestere a taxelor, pentru ca nu cred va exista o astfel de orientare a guvernului. Aceasta ar fi una sinucigasa", a declarat Blanculescu, pentru Business24.
Singura cale prin care ar putea fi combatuta evaziunea fiscala este scaderea taxelor, cel putin in cazul TVA, nivelul de 24% pentru produsele de baza fiind contraproductiv, in conditiile in care in Uniunea Europeana se discuta de 5%, arata analistul financiar.
In legatura cu destinatia banilor care ar putea fi colectati suplimentar, Blanculescu afirma ca asigurarea infrastructurii si a utilitatilor ar trebui sa fie urgenta comunitatilor locale. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 16:15
Premierul Victor Ponta a oferit explicatii suplimentare, in ceea ce priveste majorarea taxelor si impozitelor locale din 2013, aprobata de Guvern in sedinta de miercuri, si a subliniat ca autoritatile locale sunt cele care dedic daca taxele vor fi sau nu majorate.
"Nu s-au mai actualizat taxele locale de trei ani. Legea Finantelor publice prevede ca acestea sa fie actualizate cu rata inflatiei. Daca autoritatile locale vor sa le creasca, o pot face, dar daca vor sa le scada, pot face, de asemenea, acest lucru".
O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia.
"Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe", a explicat Ponta, la B1TV.
Ponta a tinut sa precizeze ca beneficiile salariale suplimentare, acordate bugetarilor, raman suspendate pana la aprobarea bugetului pe 2013.
"Toate beneficiile bugetare sunt suspedate de guvernul Boc. Nimeni nu pierde un leu. Guvernul boc le-a amanat, pana la 31 decembrie 2012, calculand ca nu o sa mai fie prim ministru. Pana la momentul adoptarii bugetului, raman asa cum s-au suspendat. Nu se taie niciun leu, iar la buget, fiecare institutie decide ce vrea sa faca", a declarat premierul.
MFP estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 16:06
Premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010 - 2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.
Impozitele, amenzile si taxele locale vor creste cu 16,05% de la inceputul anului viitor, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010 - 2012, conform unui proiect de hotarare al Ministerul Finantelor, fiind asteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei in urmatorii trei ani.
Proiectul a fost prezentat miercuri in dezbatere publica, dupa ce a mai fost lansat in dezbatere si in primavara acestui an, in mandatul guvernului anterior.
"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti?. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta".
Dupa care m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 10:44