Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rectificare bugetara: Vom cheltui mai mult decat producem, cu circa 2,5 mld. de lei

Rectificare bugetara: Vom cheltui mai mult decat producem, cu circa 2,5 mld. de lei


Proiectul de rectificare bugetara care urmeaza sa fie aprobat joi de guvern prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.

Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International.

Consiliul Fiscal anunta ca noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.

Premierul Victor Ponta a declarat ca prin aceasta rectificare de buget vrea sa rezolve o serie de probleme importante, precum banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap, situatia arieratelor sau finantarea sanatatii.

Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza pe de-o parte performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum si a incasarilor din alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii, ca urmare a implementarii taxei clawback (plus 907 milioane lei), dar si pe de alta parte unui plus de venituri din TVA (plus 2,37 miliarde lei), generat in cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere "in lant" de tip swap a arieratelor bugetare.

Conform acestei scheme, 2,26 miliarde lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat, astfel incat, in final, aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar.

Excluzand impactul schemelor de compensare, se estimeaza ca veniturile bugetare vor scadea cu 1,64 miliarde de lei, ca urmare a impactului nefavorabil al revizuirii descendente a veniturilor nefiscale (1,39 miliarde lei), veniturilor din accize (0,8 miliarde lei), veniturilor din capital (0,58 miliarde lei), dar si a diminuarii semnificative a sumelor primite de la UE in contul platilor efectuate (1,86 miliarde lei).

Unde vor ajunge banii inclusi in cheltuielile totale

Majorarea cheltuielilor totale cu 3,07 miliarde lei reflecta, pe de o parte, impactul schemei de stingere "in lant" de tip swap mai sus mentionate (2,26 miliarde lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli, "alte transferuri" - 712 milioane lei, "transferuri intre unitati ale administratiei publice" - 850 milioane lei, "cheltuieli de capital" - 450 milioane lei, "bunuri si servicii" - 250 milioane lei), iar pe de alta parte, suplimentarea cheltuielilor totale cu 807 milioane lei.

Cresterea cheltuielilor totale a fost decisa pentru a se implementa o noua etapa de recuperare a reducerilor salariale din sectorul bugetar operate in 2010, masura pentru care s-au alocat 1,15 miliarde lei, pentru cheltuieli cu bunuri si servicii (1,037 miliarde lei, alimentate pe partea de venituri bugetare in principal din taxa de clawback), pentru cheltuieli cu dobanzile ca urmare a cresterii costurilor de finantare si a deprecierii leului (1 miliard de lei), dar si alocari suplimentare catre fondul de rezerva (332 milioane lei).

Unde vor fi efectuate reduceri de cheltuieli

Reduceri de cheltuieli sunt previzionate in principal la nivelul categoriei "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare" (772 milioane lei), in timp ce cheltuielile de capital si "alte transferuri" nete de impactul schemelor de compensare sunt diminuate cu 196 milioane lei si, respectiv, 1,156 miliarde lei.

In cadrul bugetului general consolidat, la bugetul de stat proiectul de rectificare prevede ca veniturile pe anul 2012 se diminueaza cu 2,158 miliarde lei (0,4% din produsul intern brut), iar cheltuielile bugetului de stat, pe sold, se diminueaza cu suma de 753,8 milioane lei (0,12% din produsul intern brut).

Reducerea cheltuielilor bugetului de stat se acopera, in principal, prin anularea sumelor retinute de 10% din bugetul aprobat, in conformitate cu prevederile art. 21 din Legea privind finantele publice nr.500/2002. Conform legii, ordonatorii principali de credite repartizeaza la inceputul anului creditele bugetare, dupa retinerea unui cuantum de 10% din suma.

Aceasta suma retinuta este repartizata in semestrul al II-lea al anului, dupa analizarea de catre Guvern a executiei bugetare pe primul semestru.

Cheltuielile de personal cresc cu 648,0 milioane lei (0,1% din produsul intern brut), in principal ca urmare a majorarii salariilor in sistemul bugetar, cheltuielile cu dobanzile se majoreaza cu 862,1 milioane lei (0,1% din produsul intern brut), ca urmare a modificarii indicatorilor macroeconomici si a majorarii deficitului bugetar de la 1,9% din produsul intern brut estimat initial la 2,2% din produsul intern brut, iar cheltuielile aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile se diminueaza cu 1,421 miliarde lei (0,2% din PIB).

Cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice va fi majorat cu 7,4% incepand cu data de 1 decembrie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Impactul aplicarii masurii de majorare a salariilor bugetarilor cu 8% din iunie 2012 si cu 7,4% din decembrie 2012 asupra cheltuielilor bugetare este estimat pentru anul in curs la 1,525 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut).

De asemenea, impactul masurii reparatorii de restituire a sumelor retinute pensionarilor in primele patru luni ale anului, ca si contributii de asigurari de sanatate, este de 1,299 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB.

Consiliul Fiscal: Salariile au fost marite fara nicio baza fiscala

Consiliul Fiscal: Venituri bugetare peste estimari din TVA, dar prea mici din accize in S1

Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetara prevede un deficit bugetar de 2,25% din PIB

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1526 ori