Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxele si impozitele cresc cu 16% in 2013, dar autoritatile locale au ultimul cuvant

Taxele si impozitele cresc cu 16% in 2013, dar autoritatile locale au ultimul cuvant


Nivelul taxelor si al impozitelor locale creste cu 16,05%, dupa ce vor fi actualizate cu rata inflatiei, se arata intr-un proiect initiat de Ministerul Finantelor si aprobat miercuri, in sedinta de Guvern.

"In concordanta cu prevederile Codului fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", se arata in document.

Ministerul estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 891 milioane lei.

Impozitul auto, pentru o masina Dacia, creste de la 48 de lei la 55 de lei. Masinile cu o capacitate de 1.600 cmc vor fi impozitate cu 72 de lei, fata de 64 de lei, iar
cele cu o capacitate de 2.400 cmc vor fi impoziate cu 1008 lei, fata de 864 de lei.

In ceea ce priveste impozitul pentru locuinte, proprietarii unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 80 de metri patrati, in zona A, vor plati de la 193 lei la 224 lei, cat achita in prezent. Apartamentele cu aceasi suprafata, din zona C, vor avea un impozit de 206 lei, de la 178 de lei.

Proprietarii apartamentelor de patru camere vor scoate din buzunar 232 de lei, cu 32 de lei mai mult fata de cat platesc acum.

Buget 2013: Ponta estimeaza ca va avea prima versiune pe 20 ianuarie

Ponta le da mana libera autoritatilor sa creasca taxele in 2013

In sedinta de Guvern de miercuri, premierul le permite autoritatilor locale sa creasca taxele cu 16%, din 2013. Anterior, Ponta a sustinut ca nu stie nimic despre proiectul de hotarare care reglementa o majorare.

Proiectul a fost scos de pe site-ul ministerului, dupa ce premierul a declarat ca nu stia nimic despre o astfel de masura, pe 4 octombrie. O majorare ar fi posibila doar in urma deciziei autoritatilor locale, sustinea, la acea data, Victor Ponta.

"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti? El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta", a declarat premierul.

Guvernul se cearta pe impozitele locale: Cresc sau nu cresc in 2013?

Seful Guvernului a explicat ca nu este exclusa o majorare a taxelor si impozitelor, insa aceasta decizie apartine autoritatilor locale si nu este obligatorie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 6168 ori