BCR, profit mai mic cu 19,5% in S1

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 09:00
1419 citiri
BCR, profit mai mic cu 19,5% in S1

Profitul net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare ale grupului BCR a scazut in primul semestru cu 19,5%, la 488,5 milioane lei, in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, generate de contractia economiei, care a avut un impact negativ major asupra clientilor, transmite Mediafax.

Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite si sume de platit in avans au totalizat 974,7 milioane lei, in urcare cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si au fost rezultatul constrangerilor resimtite in special de IMM-uri in ceea ce priveste fluxurile de numerar si lichiditatea. 

Profitul operational al grupului a urcat in primul trimestru cu 19,8%, la 1,63 miliarde lei, fiind rezultatul unui avans al venitului operational, concomitent cu un control eficient al costurilor, potrivit bancii.

Astfel, venitul operational a fost de 2,43 miliarde lei, in urcare cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar principalul motor al cresterii a fost o majorare de 9,7% a venitului net din dobanzi, la 1,9 miliarde lei.

Venitul net din taxe si comisioane a inregistrat o scadere anuala de 2,9% si a reflectat nivelul redus al cheltuielilor de consum ale clientilor, care s-a suprapus cu strategia BCR de a incuraja clientii sa utilizeze tranzactiile fara numerar, mai ieftine si mai comode.

In prima parte a anului, cheltuielile operationale au fost de 802,8 milioane lei, in scadere cu 9,7% fata de nivelul din perioada similara a anului anterior.

O reducere importanta pe partea de cheltuieli a fost taierea costurilor cu personalul cu 21,3%, de la 504,3 milioane de lei la 397,1 milioane de lei, banca neprecizand, insa, in ce masura scaderea a fost determinata de reducerea personalului sau a salariilor. 

Evolutia portofoliului de credite a fost influentata de nivelul creditelor neperformante, care s-au mentinut la un nivel "suportabil", de 14,7% din portofoliul de credite, desi au urcat de la 13,1% la sfarsitul anului 2009.

Rata de acoperire a creditelor neperformante (garantii si provizioane) a fost la finele primelor sase luni de 128%.

Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2 era de 12,45% conform RAS, fata de cerinta BNR de minimum 10%, in urcare de la 11,9% la finele anului trecut, in contextul majorarii capitalului social cu 237,7 milioane de lei in primavara acestui an.

In ceea ce priveste eficienta si managementul riscurilor, raportul cost/venit s-a imbunatatit in prima jumatate a anului la 32,9%, de la 39,5% in aceasi perioada din anul precedent. Rentabilitatea capitalului s-a diminuat la 14,3, in contextul mentinerii unui mediu economic dificil.

Activele totale la nivelul grupului au fost de 70,77 miliarde de lei, in urcare cu 2% fata de nivelul raportat la finele anului trecut.

Toate datele financiare prezentate reprezinta rezultatele financiare consolidate, neauditate, ale grupului BCR la data de 30 iunie 2010, in conformitate cu IFRS.

In ceea ce priveste doar ativitatea BCR, activele totale ale bancii (valori neconsolidate, IFRS) s-au mentinut relativ stabile, acestea inregistrand o crestere usoara, de la 64,53 miliarde lei la 31 decembrie 2009 la 65,57 miliarde lei la finele lunii iunie, ca urmare a unei performante imbunatatite in trimestrul doi.

Volumul cumulat al imprumuturilor acordate clientilor BCR (inainte de provizioane, IFRS) a fost de 47,69 miliarde lei, usor peste nivelul la finele primului trimestru, de 46,51 miliarde de lei. 

Creditarea corporate s-a majorat cu 7% in sold fata de perioada similara din anul trecut, fiind sustinuta de necesarul de capital de lucru al companiilor si de cererea de finantare din partea administratiilor locale.

Portofoliul de credite retail (inclusiv microintreprinderile) s-a majorat usor, cu 0,4%, in concordanta cu evolutia pietei si a veniturilor consumatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#bcr, #profit, #active , #stiri BCR