Economia Ungariei se confrunta cu probleme, in ciuda atragerii investitorilor straini

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 13:08
1639 citiri
Economia Ungariei se confrunta cu probleme, in ciuda atragerii investitorilor straini

Alegerea grupului Daimler de a construi in Ungaria o noua fabrica, in valoare de 800 milioane euro, este reprezentativa pentru capacitatea tarii de a atrage proiecte de investitii straine directe, insa nu poate ascunde dificultatile cu care se confrunta economia, relateaza Financial Times. Succesul "proiectului Stella", numele dat de agentia de dezvoltare comerciala campaniei pentru a castiga proiectul de investitii Daimler, in locul concurentelor Romania si Polonia, nu poate ascunde faptul ca nivelul cresterii economice din Ungaria este cu mult sub cel al rivalelor din regiune.


Economia Ungariei este cea de-a sasea ca marime din fostul bloc sovietic, iar produsul intern brut pe cap de locuitor este depasit doar in Slovenia, Cehia si Estonia. Cresterea economica anuala este insa cea mai mica din grup, potrivit datelor oferite de Economist Intelligence Unit si de surse nationale.

Cand Financial Times desfasura interviuri pentru intocmirea studiului, la sfarsitul lunii septembrie, ministrii recunosteau deja ca tinta de crestere pentru 2009, de 3%, este optimista, insa vorbeau in continuare cu incredere despre cresterea economica, reduceri de taxe si diminuarea deficitului bugetar .


Pe 9 octombrie, guvernul a recunoscut ca este nevoie sa reorganizeze bugetul, anuntand ca actuala criza financiara a facut ca principalele estimari sa nu mai fie valabile.


Noile cifre urmeaza sa fie publicate vineri. Ministrul de finante, Janos Veres, insista ca guvernul sa mentina tinta stabilita pentru deficitul bugetar, de 3,2% din produsul intern brut.


Saptamana trecuta, analistii din cadrul Credit Suisse au coborat ratingul Ungariei, anuntand ca economia este printre cele puse in pericol in cazul in care riscurile crizei se vor extinde de la corporatii la statele suverane.


Seful departamentului de cercetare pentru Europa Centrala si de Est din cadrul Erste Bank sustine ca nu exista mari ingrijorari legate de calitatea activelor din regiune.


In cadrul unui raport recent, banca a precizat ca majorarea dobanzilor pe termen scurt si preferinta clara pentru lichiditate ar putea ingreuna finantarea externa pentru economiile din Europa Centrala si de Est.


Politicienii, managerii, investitorii si analistii din Ungaria sustin ca ar putea sa evite efectele primare ale crizei creditelor. Nu exista o bula in sectorul imobiliar, iar bancile locale par solvabile si bine capitalizate. Insa cu totii sunt de acord ca perspectiva economica se inrautateste si ca Ungaria se va confrunta cu efecte secundare, in contextul in care principalii parteneri comerciali se confrunta cu o incetinire economica.

Consumatorii fiind inca afectati de o majorare a taxelor, introdusa pentru a diminua deficitul bugetar in 2006, cheltuiele interne contribuie foarte putin la PIB. Cresterea este sustinuta de exporturi, majoritatea catre Uniunea Europeana, in special catre Germania.

In timp ce infrastructura bine dezvoltata a tarii si prezenta fortei de munca abundente si calificate au atras in ultimii ani investitii straine masive in sectoarele de export, sectorul domestic este intr-o stare mult mai dificila.


Dezvoltarea economica a fost sustinuta de investitii in sectorul fabricarii de masini, in farmacie si in cercetare biotehnologica, electronice, IT si logistica.


Insa sectorul intern este insuficient capitalizat, dependent in exces de cererea din sectorul public si afectat de aprecierea monedei, ce face exporturile mai putin competitive.


Intreprinderile mici si mijlocii, ce reprezinta pilonul de sustinere pentru majoritatea economiilor dezvoltate, nu au reusit sa prospere in Ungaria post-comunista.


Cele care prospera, o fac de obicei in afara economiei oficiale, fara a plati impozite catre stat. Veres sustine ca piata neagra reprezinta circa 18,20% din PIB. "Mai putin de o treime din afacerile operationale din Ungaria platesc impozite", a spus acesta.


Joi, Banca Centrala Europeana a acordat Ungariei un credit de 5 miliarde euro, destinat dinamizarii pietei locale de credite, afectata de criza globala financiara .