Banca Angliei a avertizat recent ca pana la 15 milioane de locuri de munca din Marea Britanie ar putea disparea in era automatizarii, cand masinarii sofisticate vor realiza activitati care anterior erau rezervate oamenilor.
In ultimul timp, numeroase alte voci au atras atentia cu privire la transformarile radicale pe care tehnologia le va aduce pe piata muncii in doar cateva decenii.
In Marea Britanie, sunt amenintati de automatizare aproape jumatate dintre angajati, iar acest fenomen va duce la cresterea prapastiei dintre bogati si saraci, a afirmat economistului sef al bancii centrale, Andy Haldane, potrivit Guardian.
Sunt vizate in special joburile din administratie si productie, arata un studiu realizat de Banca Angliei. Cu toate acestea, nimeni nu va apela prea curand la un robot pentru o tunsoare, a tinut sa precizeze Haldane, intr-un discurs la Congresul Sindicatelor.
Insa, spre deosebire de situatiile cunoscute in trecut, impactul actual al tehnologiei asupra ...citeste mai departe despre "Jumatate dintre angajatii britanici ar putea fi inlocuiti de roboti. Scenariu similar pentru restul lumii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2015, ora 08:15
Teama de noile tehnologii ne poate face sa reactionam precum luditii la inceputul secolului al XIX-lea, dar realitatea este ca avansul tehnologic inregistrat in ultimii 150 de ani a creat mai multe locuri de munca decat a distrus, arata o analiza efectuata de firma de consultanta Deloitte.
Economistii firmei au consultat recensamintele facute in Anglia si Tara Galilor inca din 1871, iar rezultatul analizei a fost uluitor: noile tehnologii au functionat precum o masinarie de creat locuri de munca, relateaza The Guardian.
Putere de cumparare
Conform economistilor Deloitte, numai in ultimul secol s-a observat o crestere masiva a numarului de locuri de munca din industria serviciilor.
Dupa 1950 s-a inregistrat o crestere masiva in randul angajatilor din baruri, ca si in cel al coafezelor, ceea ce demonstreaza si cresterea puterii de cumparare in randul clientilor, dupa cum afirma autorii studiului.
Cei trei autori ai studiului: Ian Stewart, Debapratim De si Alex Cole, sustin ca toate discutiile referitoare la noile tehnologii au fost deturnate pe panta efectelor distrugatoare asupra locurilor de munca, ignorand tocmai partea creativa a acestora.
"Tendinta de a limita numarul de angajati din agricultura si industria manufacturiera odata cu dezvoltarea noilor tehnologii a fost compensata de aparitia unor locuri noi de munca in alte sectoare", arata studiul.
Disparitia muncilor dure
Dupa cum au concluzionat cei trei autori, dezvoltarea tehnologica a... mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 17:00
Cetatenii britanici nu s-au aratat interesati sa ocupe un loc de munca platit cu 16.000 de lire sterline (peste 19.000 de euro) pe an oferit de o companie, care in acest context se va indrepta spre Romania, in speranta ca va reusi sa gaseasca un candidat potrivit.
Doar doua persoane si-au depus candidaturile pentru acest loc de munca la compania lui Jason Harris, dar niciuna dintre ele nu era potrivita, relateaza Daily Express, in editia electronica. In plus, una dintre ele a venit cu o ora intarziere la interviu si a parut interesata doar de semnarea documentelor pentru a nu pierde ajutorul social.
Harris crede ca somerii britanici se simt mult prea bine sa traiasca pe spezele statului, incat sa se mai deranjeze sa mai caute locuri de munca.
In acest context, el se asteapta la un interes sporit din Romania si Bulgaria, dar vorbeste cu agentii din toata Europa. "Dupa cea mai profunda recesiune din memoria recenta, multe companii incearca sa isi creasca forta de munca, dar este mai greu decat isi poate imagina cineva", afirma el. mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 15:16
Un think thank britanic, Migration Watch , a calculat cati romani si bulgari vor veni in Marea Britanie anual dupa anularea restrictiilor pe piata muncii, anul viitor.
Centrul britanic de reflectie un nivel anual de aproximativ 50.000 de romani si bulgarii migranti in primii cinci ani dupa anularea restrictiilor, avertizand asupra unor "consecinte semnificative" asupra locuintelor si locurilor de munca. Cetateni din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a circula in cadrul Uniunii incepand din 2014.
In schimb, ministri britanici afirma ca un calcul in acest sens este dificil, iar Ministerul de Interne a anuntat ca lucreaza la masuri destinate reducerii imigratiei.
Premierul David Cameron a declarat anterior ca detaliile unor asemenea estimari "nu sunt inca" disponibile, iar ministrul pentru Comunitati si Administratie Locala Eric Pickles a avertizat ca un "aflux" de romani si bulgari, dupa deschiderea pietei muncii in decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuintele, existente deja in tara.
Ministerul britanic de Interne a anuntat ca vrea sa reduca numarul imigrantilor de la "sute de mii" la "zeci de mii" pana la sfarsitul acestei legislaturi. Incepand de anul viitor, romanii si bulgarii, ca orice alti cetateni UE, obtin un acces nerestrictionat pe piata muncii din M.Britanie, unde, in prezent, au nevoie de o autorizatie.
Migration Watch, care sustine un control mai puternic asupra migrarii, afirma ca studiul sau sugereaza ca estimarile... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 08:34
In ciuda restrictiilor temporare impuse romanilor pe piata muncii, poti obtine un permis de munca in Marea Britanie. Tot ce-ti trebuie pentru a incheia un contract de munca este permisul impreuna cu pasaportul sau cartea de identitate.
Daca decizi sa emigrezi pentru o anumita perioada in Anglia, poti alege sa lucrezi ca: angajat cu contract de munca, iar in acest caz ai lucra doar pentru un singur angajator, angajat al unei agentii de munca, unde vei lucra pentru mai multe firme, insa vei fi platit de o singura agentie si liber profesionist.
In ultimul caz poti lucra pentru mai multe companii engleze si vei fi platit de fiecare in parte. Pentru ultima categorie, permisul de munca nu este obligatoriu. Daca totusi, jobul pe care il obtii iti necesita un astfel de permis, il poti obtine de la Agentia de Granita.
Un lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare in momemtul in care decizi sa lucrezi pentru o companie engleza este ca acolo o intelegere verbala cu angajatorul are aceeasi putere legala ca una scrisa, potrivit tjobs.ro.
Avantajul este ca in Marea Britanie, un contract de munca nu poate fi modificat fara acordul comun al celor doua parti, insa exista si situatii speciale, cand compania este preluata de alta companie. Potrivit legislatiei, noul angajatorul are obligatia de a va acorda un nou contract de munca pentru cel putin doua luni.
Daca constatati ca angajatorul nu si-a respectat termenii contractului de munca, primul pas este discutia directa... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 18:48
Comisia Europeana a primit pana in prezent de la Marea Britanie si Irlanda, notificari privind intentia acestora de a mentine si dupa 31 decembrie 2011 masurile tranzitorii impuse lucratorilor romani si bulgari.
Cea mai recenta notificare a fost trimisa vineri Comisiei de catre autoritatile de la Dublin, dupa ce Londra facuse acelasi lucru in 24 noiembrie.
Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe pietele lor de forta de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE.
Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani)
In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul acestora (asa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
Statele membre care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.
Marea Britanie, Olanda si... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 19:34
Restrictiile de munca pentru cetatenii romani si bulgari se extind in Marea Britanie pana la sfarsitul anului 2013, a anuntat, miercuri, ministrul britanic al Imigratiei, Damian Green.
In urma acestei decizii, cetatenii romani si bulgari care intentioneaza sa munceasca in Marea Britanie vor trebui, ca si pana acum, sa obtina in prealabil un permis de munca de la Agentia britanica pentru Frontiera (UK Border Agency).
"Prin mentinerea restrictiilor dorim sa ne asiguram ca migratia aduce beneficii Regatului Unit si nu are un impact negativ asupra pietei britanice a muncii. Guvernul reformeaza radical sistemul de imigratie. A anuntat deja plafonul anual pentru vize de munca si noi reguli stricte pentru studenti, astfel incat migratia neta sa fie redusa de la sute de mii la zeci de mii", a spus Damian Green.
El a sustinut ca necesitatea extinderii restrictiilor deja existente pentru romani si bulgari a fost demonstrata de catre Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee).
Potrivit sursei citate, decizia face parte din "strategia Guvernului de la Londra de a reduce dependenta angajatorilor fata de muncitorii imigranti, in special in sectoarele unde se cere forta de munca necalificata", scopul fiind ca ca somerii sa fie ajutati sa isi gaseasca o slujba.
Un raport recent al organismului independent Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee) a analizat impactul pe care eliminarea restrictiilor l-ar avea asupra... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:33
Mii de locuri de munca bine platite sunt oferite romanilor in Marea Britanie, in timp ce patru din cinci britanici cred ca tara lor este "aglomerata", potrivit unui nou sondaj de opinie.
Potrivit unui nou raport, 4.000 de locuri de munca sunt oferite in Marea Britanie prin agentii de recrutare in tarile est-europene, ceea ce contravine promisiunilor repetate ale Guvernului de la Londra de a oferi posturi mai intai britanicilor someri, comenteaza Daily Star, in editia electronica.
Datele arata ca 178.000 de persoane au ramas fara locuri de munca in Marea Britanie in ultimele trei luni.
Printre posturile oferite romanilor se numara cele de soferi de taxi sau infirmiere platite cu cate 2.000 de lire sterline pe luna, sau medici care pot castiga cate 1.000 de lire sterline pe saptamana.
In ultima luna, 16.270 de romani si-au depus candidatura pentru locuri de munca in Marea Britanie, subliniaza cotidianul.
Intre timp, patru din cinci britanici cred ca tara lor este "aglomerata" si peste o treime cred ca aceasta este "foarte aglomerata", potrivit unui sondaj YouGov. mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 09:12
Eticheta "Made in Chine" a ajuns cunoscuta pe intreg mapamondul, insa ambitia statului chinez nu se opreste aici. Companiile chineze nu se mai rezuma la a fabrica jucarii ieftine, reproduse dupa personajele animate din Walt Disney, ci isi doresc branduri high-tech cunoscute la nivel mondial.Privind la ultimele vizite facute de premierul chinez Wen Jiabao, analistii internationali sunt de parere ca statul chinez isi doreste sa puna "un picior in Europa".
Calatoria Chinei spre taramul european devine mult mai usoara pe fundalul crizei datoriilor suverane.
In ciuda crizei datoriilor europene, China este atrasa de potentialul pe care il au de oferit statele membre UE.
Pietele europene sunt mature, pline de marci consacrate si cu usile deschise pentru investitii.
Statul european care i-a facut "cu ochiul" chinezilor a fost Marea Britanie.
Potrivit firmei de consultanta Dealogic, inca din 2008, companiile din China au cumparat actiuni in valoare de 12 miliarde de lire sterline la 33 de firme din Marea Britanie.
Companiile britanice care au atras investitiile chineze activeaza in domeniul mineritului, logisticii si serviciilor financiare.
De exemplu, fabrica auto Longbridge din Birmingham face parte acum din Corporatia Shanghai Automotive Industry. Aceasta investitie a revigorat industria auto din Marea Britanie dar a si oferit corporatiei chineze un brand englezesc de renume.
China, in cautarea puterii
Achizitia unor branduri de renume este doar o mica parte... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 18:58