Otelul european, in pericol. Producatori: China strica si aceasta piata!

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 11:37
4462 citiri
Otelul european, in pericol. Producatori: China strica si aceasta piata!
Foto: Wikimedia

Acordarea statutului de economie de piata functionala Chinei ar avea un impact urias asupra industriei siderurgice din Europa. In aceasta situatie, in Romania s-ar putea pierde pana la 200.000 de locuri de munca, spun marii producatori.

De fapt, intreaga industrie siderurgica din Europa este in alerta. Importurile de otel din China si Belarus au destabilizat piata, provocand pierderea a 85.000 de locuri de munca in sector.

Pretul de dumping la care este livrat otelul produs in China ii face pe reprezentantii siderurgistilor europeni sa ceara masuri de protectie comerciala in fata asaltului dat de concurenta din afara blocului comunitar.

Plan de urgenta

Reprezentantii Asociatiei Europene a Otelului (Eurofer) cred ca guvernele statelor membre UE trebuie a vina cat mai urgent cu un set de masuri menite sa protejeze industria siderurgica de pe continent.

"Pentru a evita daunele iminente si ireparabile asupra industriei siderurgice din Uniunea Europeana, factorii de decizie trebuie sa ia masuri imediate, folosind un set complet de instrumente de protectie comerciala disponibile, inclusiv accelerarea aplicarii acestor masuri", arata reprezentantii Eurofer.

Din 2008 si pana in prezent, sectorul siderurgic european a redus cu 20% numarul locurilor de munca, 5000 de disponibilizari fiind facute numai in ultimul trimestru.

De altfel, vizita presedintelui chinez Xi Jinping in Anglia, de luna trecuta, a fost marcata de ample proteste ale siderurgistilor britanici, nemultumiti de politica guvernului de a lasa cale libera importurilor de otel ieftin din China si alte state extracomunitare.

Printre marile companii afectate de lipsa unei politici de protectie comerciala a industriei siderurgice din Europa se numara ArcelorMittal, Tata Steel, ThyssenKrupp Steel, SSAB, Voestalpine, Riva, Celsa si Salzgitter AG.

"Europa trebuie sa modernizeze rapid instrumentele sale de protectie comerciala. In prezent, poate dura un an si jumatate de la plangere pana la masuri anti-dumping definitive. Acest proces este prea lent.

Partenerii nostri comerciali pot implementa instrumente de protectie comerciala mai rapid si mai eficient. De asemenea, U.E. nu trebuie sa renunte la principiile sale economice, sociale si de mediu acordand statutul de economie de piata Chinei, inainte ca tara sa intruneasca criteriile UE.

Oricum, U.E. ar trebui sa realizeze o evaluare completa a impactului si sa se coordoneze cu principalii parteneri comerciali inainte ca o astfel de evaluare sa fie facuta", afirma Robrecht Himpe, presedintele Eurofer.

Sperietoarea comertului global

China este o adevarata spaima pentru restul pietelor dezvoltate din lumea intreaga.

Statul asiatic a dobandit statutul de membru al Organizatiei Mondiale a Comertului fara a indeplinii criteriile unei economii de piata functionale, fapt care face imposibila o verificare a diferentelor de pret inregistrate la produsele vandute pe piata interna si cele exportate.

Numai in septembrie 2015, reprezentantii OMC au fost bombardati cu 22 de plangeri din UE privind practicarea unor preturi de dumping de catre exportatorii chinezi.

Printre produsele reclamate se numara si prefabricatele din otel. Din acest punct de vedere, siderurgistii europeni au de ce sa se teama, China avand capacitati de productie care acopera de doua ori consumul de otel de pe piata europeana.

In urma avertismentelor date de inspectorii OMC, China a anuntat ca va face publica lista preturilor produselor de pe piata interna incepand cu data de 11 decembrie 2016, moment in care a doua mare economie a lumii ar urma sa obtina statutul de economie de piata in baza vechimii de 15 ani in cadrul organizatiei.

Din 2001 si pana in prezent, Beijingul a primit peste 100 de reclamatii privind practicarea unor preturi de dumping, cele mai multe sesizari venind de la oficiali din Statele Unite si Uniunea Europeana.

Europa, lovita din greu

Nici macar publicarea listei de preturi a produselor produse si vandute in China nu rezolva criza declansata de gigantica economie a statului asiatic in UE, un studiu recent aratand ca obtinerea statutului de economie de piata de catre China ar periclita numarul locurilor de munca din Europa.

Robert E. Scott si Xiao Jiang, doi economisti ai Economic Policy Institute, au estimat ca recunoasterea statutului de economie de piata al Chinei de catre UE ar putea pune in pericol intre 1,7 si 3,5 milioane de locuri de munca in Europa.

Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, Polonia, Romania, Olanda si Spania ar urma sa fie tarile in care somajul ar putea creste subit incepand cu 2017, explica cei doi economisti.

Scott si Xiao au plecat de la prezumtia ca, dupa acordarea statulului de economie de piata pentru China, importurile de produse chinezesti pe piata europeana ar urma sa creasca cu 25 pana la 50 de procente, destabilizand diverse sectoare ale economiei europene.

Insa, impactul este cu mult mai mare daca tinem cont si de faptul ca, in acest moment, deficitul comercial inregistrat de UE in relatia cu China se ridica la 182 miliarde de euro.

Pentru piata muncii din Romania, impactul ar urma sa duca la pierderea a aproape 200.000 de joburi, reprezentand intre 1,2 si 2,5 procente din totalul locurilor de munca din tara.

"Un sector siderurgic puternic si inovator este esential pentru indeplinirea obiectivelor U.E. pentru o economie prospera, durabila, care utilizeaza eficient resursele si care are emisii reduse de carbon.

Pentru ca acest lucru sa se intample, industria siderurgica europeana are nevoie extrem de urgent de conditii de concurenta echitabile cu competitorii sai globali si de o perspectiva pe termen lung in Europa", explica presedintele Eurofer.

Cifra de afaceri a sectorului siderurgic european este de aproximativ 170 de miliarde de euro. Peste 330.000 de angajati din cele 500 de facilitati producatoare de otel din Europa genereaza o productie anuala de 170 de milioane de tone.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#pret dumping otel, #criza industrie siderurgica UE, #somaj UE, #statut economie de piata China , #Concedieri