Teama de roboti, nejustificata? Tehnologia produce mai multe joburi decat distruge

Marti, 18 August 2015, ora 17:00
2939 citiri
Teama de roboti, nejustificata? Tehnologia produce mai multe joburi decat distruge
Foto: Pixabay

Teama de noile tehnologii ne poate face sa reactionam precum luditii la inceputul secolului al XIX-lea, dar realitatea este ca avansul tehnologic inregistrat in ultimii 150 de ani a creat mai multe locuri de munca decat a distrus, arata o analiza efectuata de firma de consultanta Deloitte.

Economistii firmei au consultat recensamintele facute in Anglia si Tara Galilor inca din 1871, iar rezultatul analizei a fost uluitor: noile tehnologii au functionat precum o masinarie de creat locuri de munca, relateaza The Guardian.

Putere de cumparare

Conform economistilor Deloitte, numai in ultimul secol s-a observat o crestere masiva a numarului de locuri de munca din industria serviciilor.

Dupa 1950 s-a inregistrat o crestere masiva in randul angajatilor din baruri, ca si in cel al coafezelor, ceea ce demonstreaza si cresterea puterii de cumparare in randul clientilor, dupa cum afirma autorii studiului.

Cei trei autori ai studiului: Ian Stewart, Debapratim De si Alex Cole, sustin ca toate discutiile referitoare la noile tehnologii au fost deturnate pe panta efectelor distrugatoare asupra locurilor de munca, ignorand tocmai partea creativa a acestora.

"Tendinta de a limita numarul de angajati din agricultura si industria manufacturiera odata cu dezvoltarea noilor tehnologii a fost compensata de aparitia unor locuri noi de munca in alte sectoare", arata studiul.

Disparitia muncilor dure

Dupa cum au concluzionat cei trei autori, dezvoltarea tehnologica a eliminat locurile de munca din anumite industrii, in special pe cele periculoase, dure si monotone.

Cel mai afectat sector a fost, in prima faza, agricultura, dar acesta oferea slujbe obositoare si era marcat de o slaba productivitate a angajatilor.

In 1871, 6,6% din forta de munca din Anglia si Tara Galilor era clasificata ca muncitor agricol. Acum a scazut la doar 0,2%, marcand o descrestere de 95% in randul personalului uman angajat in munci agricole.

Tehnologia a eliminat si unele slujbe pe care cu greu ti le-ai putea imagina in prezent. In 1901, la o populatie de 32,5 milioane de locuitori, 200.000 de persoane isi castigau existenta din spalarea hainelor.

Acum, doar 35.000 de persoane ocupa posturi in spalatoriile chimice moderne, la o populatie de 56,1 milioane intalnita in Anglia si Tara Galilor, ca efect al coliziunii dintre noile tehnologii, introducerea apei curente, electricitate si apartia masinilor de spalat automate.

Schimbare profunda

Piata muncii inregistreaza modificari rapide de la deceniu la deceniu, nu doar pe perioade indelungate de timp, au observat autorii analizei.

"Nu s-a intrevazut tendinta de a elimina munca personalului uman in ultimul secol si jumatate", au concluzionat economistii Deloitte.

Accentul a fost pus pe ingrijire, educatie si prestarea de servicii pentru altii. Fata de 29. 743 de asistenti medicali inregistrati in insula, in 1992, numarul lor a crescut de 9 ori, pana la 300.201 in prezent.

In aceeasi perioada, sectorul educational a inregistrat o crestere de 580% a personalului, cresteri pe peste 150% fiind inregistrate si in domeniul asistentei sociale, inclusiv in randul ingrijitorilor la domiciliu.

In schimb, au fost eliminate: 57% dintre dactilografe, 50% dintre secretare si 79% din lucratoarele din industria textila.

Benefic pentru stiinta

In cercetare, medicina si alte sectoare care necesita un grad mare de cunostinte acumulate si de inventivitate, noile tehnologii au marcat intrarea intr-o epoca de dezvoltare continua.

"Accesul rapid la informatii si ritmul accelerat de dezvoltare a comunicarii au revolutionat industriile bazate pe cunoastere", sustin cei trei autori.

Progresul tehnologic i-a lasat pe britanici si cu mai multi bani in buzunare, reducand atat pretul alimentelor, dar si a altor obiecte uzuale: televizoare, computere personale sau electrocasnice.

In ultimii 25 de ani, costul real al unei masini noi s-a injumatatit, lasand sume importante pentru a le cheltui pe diverse distractii. Aceasta explica, probabil si cresterea numarului de angajati din baruri.

"In ciuda declinului inregistrat de pub-urile traditionale, recensamintele ne arata ca numarul angajatilor din aceste localuri a crescut de 4 ori in ultimii 60 de ani", sustin cei trei analisti ai Deloitte.

La fel se intampla cu alte zone de servicii care infloresc vazand cu ochii. De exemplu, in 1871, intalneai o coafeza sau un barbier la 1793 de cetateni din Anglia sau Tara Galilor. Acum raportul este de 1 la 287 de locuitori.

#locuri de munca, #dezvoltare tehnologii noi, #viitor piata muncii , #Angajari