Statul Kentucky reincepe, dupa 50 de ani, productia de canepa. Care sunt perspectivele industriei romanesti

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 08:30
4038 citiri
Statul Kentucky reincepe, dupa 50 de ani, productia de canepa. Care sunt perspectivele industriei romanesti
Sursa foto: Liberty Voice

Schimbarea abordarii in politicile internationale de combatere a traficului de droguri serveste unei industrii sacrificate de teama pierderii controlului: producerea si procesarea canepii. Kentucky, un producator traditional de canepa, care a asigurat odata, 94% din productia nationala a SUA, se numara acum printre primele state care ar putea profita de relaxarea restrictiilor care privesc consumul de cannabis si cultivarea canepii industriale.

Este o veste pe care romanii trecuti de prima tinerete o primesc cu nostalgie, la amintirirea performantelor pe care si Romania le-a inregistrat inainte ca tranzitia anilor '90 si legile foarte restrictive sa ingroape o traditie milenara a acestor pamanturi: cultivarea si procesarea canepii.

Mai exact, in anii '80, Romania obtinea superlative peste superlative in acest domeniu: al treilea producator mondial dupa CSI si China, cea mai mare statie de prelucrare din Europa - Sanniculau Mare si dezvoltarea unuia dintre cele mai competitive soiuri de canepa din lume - Lovrin 110.

In 1989, canepa se cultiva pe o suprafata de 55.000 de ha si o productie de aproape 30.000 de tone, care astazi ar genera venituri de miliarde de euro, prin lantul de procesare. Cu toate acestea, doar 74 de hectare de teren au fost cultivate cu canepa in 2012, iar productia a fost de 33 de tone.

Iata insa ca soarta ii surade acum unui fost competitor. Si in Kentucky, canepa a fost interzisa incepand cu anii 1970, dar acum statul american se pregateste sa revina la statutul sau istoric, relateaza Liberty Voice.

Kentucky era principalul producator de canepa din SUA. Sursa foto: Liberty Voice

Comisarul pentru agricultura al statului Kentucky, James Comer, a anuntat la inceputul saptamanii ca statul va reincepe, pentru prima oara in ultimi 50 de ani, productia legala de canepa. Universitatile statului au primit aprobarea sa conduca cinci proiecte prin care va testata aceasta productie din diferite zone unde, anterior, au fost prezente diferite industrii si sa masoare daca aceasta cultura poate remedia solul poluat.

Proiectele sunt sustinute de diferiti particulari si sunt posibile datorita unei noi legi semnate de presedintele Barack Obama.

Canepa poate elimina poluarea din sol

Sustinatorii spera ca productia de canepa sa revigoreze zonele industriale din intreaga regiune Appalacia din estul statului Kentucky, de unde industria si mineritul s-au retras. Canepa s-a aratat capabila sa extraga din sol multe substante contaminante si are potentialul de a ajuta statul american sa modernizeze si sa recupereze o parte din zonele poluate.

Cultura de canepa in Fayette County, Kentucky. Sursa foto: Liberty Voice

Productia de canepa in Kentucky este posibila numai datorita recentelor modificari legislative. In timp ce eliminarea poluarii este de mare valoarea si este considerata o cauza nobila, extinderea acestor proiecte privind productia de canepa poate depinde si de pontentialul veniturilor obtinute. Comisarul Comer a anuntat ca echipa sa vrea sa afle daca proiectul va avea avantaje nu doar pentru cercetare, iar cantitatea cultivata este dependenta de aceste raspunsuri.

Comer spera ca reusind sa implice Kenucky in productia de canepa, statul va fi printre primii producatori, situatie excelenta pentru statul american, mai ales ca va crea si multe locuri de munca intr-o industrie promitatoare.

Will Snell, profesor la Universitatea Kentucky, a afirmat ca statul ar trebui sa se implice mai mult in cercetare si marketing cat mai repede pentru a face fata competitorilor de pe aceasta piata. Canepa este cultivata in prezent in California, Colorado, Maine, Montana, Dakota de Nord, Oregon, Vermont, Washington, and Virginia de Vest.

O industrie romaneasca de excelenta, distrusa in 20 de ani de haos so restrictii

In Romaia, infrastructura de procesare a fost devalizata in perioada de tranzitie, iar o confuzie legislativa a reusit sa "ingroape" definitiv culturile de canepa. In legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri nu s-a facut distinctia intre cannabis sativa - canepa folosita in industria textila cu continut de THC sub limita europeana de 0,2% si cannabis indica - canepa cu continut ridicat de substanta narcotica, cunoscuta si sub numele de marihuana. Astfel, toate culturile de canepa au devenit ilegale.

In prezent, legea a fost rectificata, iar agricultorii pot cultiva aceasta planta, in baza unei autorizatii de la Directia Agricola si a unui contract semnat cu un procesator.

In ultimii ani, cunoscuti oameni de afaceri si-au aratat interesul pentru acest domeniu si prospecteaza piata in incercarea de a revitaliza industria. Printre ei se numara Dan Lazarescu, omul care a pus pe picioare companii precum TotalSOft sau Medicover, celebra creatoare de moda Irina Schrotter sau fostul sportiv Ivan Patzaichin.

Compania romaneasca Canah International, deschisa in 2007 de omul de afaceri Dan Lazarescu, este singurul producator integrat de produse din seminte de canepa din Europa. Peste 80% din productia fabricii merge catre Europa (Anglia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Belgia, Olanda, Franta, Cehia, Slovenia, Italia), Statele Unite si Israel sub trei forme: produse marca proprie, produse cu marca importatorilor sau vrac (aici inregistrandu-se cea mai mare cerere).

In paralel, exista si alte proiecte in acest sector, care apartin unor oameni de afaceri la fel de inspirati ca Dan Lazarescu. Creatoarea de moda Irina Schrotter si fostul sportiv Ivan Patzaichin pregatesc, impreuna cu un grup de oameni de afaceri romani, un cluster in industria canepii, care isi propune sa readuca faima de altadata acestui sector falimentar.

#productie canepa, #canepa kentucky, #proiecte agricultura , #Stiri International