Migratia fortei de munca: Cum sustine tapul ispasitor al politicienilor dezvoltarea economica

Marti, 05 Februarie 2013, ora 09:14
3788 citiri
Migratia fortei de munca: Cum sustine tapul ispasitor al politicienilor dezvoltarea economica
Foto: Thinkprogress.org

Migratia romanilor in Marea Britanie a devenit cap de afis in presa celor doua tari din ultima perioada, dar discursul anti-imigratie poate fi considerat mai degraba a fi unul politic, decat fundamentat economic, luand in considerare amploarea fenomenului la nivel mondial.

Migratia este astfel necesara tarilor dezvoltate pentru sprijinirea cresterii economice, tinand cont de beneficiile multiple pe care le ofera, de la cresterea competitivitatii economice, la stimularea antreprenoriatului sau reducerea deficitului demografic.

Reformele pentru stimularea imigratiei, centrale pe agenda politica SUA

Presedintele Obama doreste sa reia demersurile pentru reforma imigratiei din SUA si va acorda o prioritate ridicata obtinerii aprobarii Congresului pentru aceste reforme, au declarat oficiali ai Casei Albe, citati de Reuters.

In urma acestei reforme, Statele Unite ar putea permite unui numar de 11 milioane de imigranti ilegali sa devina cetateni americani si va introduce stimulente pentru a atrage si a pastra specialistii din domeniul tehnologic sau stiintific.

"Numeroase industrii din Statele Unite nu gasesc lucratorii de care au nevoie, chiar si acum, intr-o economie in stare proasta, pentru a-si finaliza comenzile si a-si extinde productia dupa cum o cere piata", a declarat un specialist in domeniu de la Institutul Cato.

Incurajarea imigratiei legale si schimbarea statutului imigrantilor ilegali ar putea aduce economiei americane 1,5 trilioane de dolari in urmatorii 10 ani, sustine si un expert din cadrul Universitatii California.

Aceasta suma ar reprezenta o crestere economica suplimentara de 0,8% pentru economia SUA, inclusiv prin impozitarea veniturilor pe care le obtin acum imigrantii ilegali.

In plus, 40% din cercetatorii din Statele Unite sunt imigranti, iar studiile arata ca probabilitatea ca acestia sa devina antreprenori este de doua ori mai mare decat in cazul nativilor americani, au mai declarat specialistii citati de Reuters.

Cresterea economica europeana, cladita cu ajutorul migratiei

Si Europa a beneficiat de pe urma imigratiei in ultimii zeci de ani si va avea nevoie de imigranti si de acum inainte.

In perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, marile economii europene au fost sustinute de afluxul de imigranti, care a acoperit astfel deficitul de forta de munca din aceste tari in care populatia fusese decimata de razboi, explica, pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Odata cu extinderea UE, au aparut noi valuri de imigratie, iar transferul de valoare pe care imigrantii il aduc in PIB-ul tarilor in care lucreaza "este evident, desi trebuie sa scadem sumele pe care acestia le-au trimis in tarile de provenienta", afirma Cosea.

"Avantajele sunt de ambele parti, dar in perioadele de boom economic avantajele sunt mai ales pentru tarile dezvoltate", prin acoperirea necesarului de forta de munca si stimularea mobilitatii socio-economice a populatiei autohtone, mai mentioneaza acesta.

Faptul ca tarile europene au beneficiat consistent de pe urma migratiei, o arata si un studiu publicat de Biroul Federal pentru Migratie si Refugiati al Germaniei cu privire la imigratia in aceasta tara.

Astfel, contributiile fiscale ale imigrantilor din Germania au depasit net ajutoarele sociale primite. La nivel general, imigrantii contribuit net la bugetul public german cu sume anuale intre 12 si 17 miliarde de euro, in ultima decada a secolului 20.

Intre 1988 si 1998, imigrantii au adus acestei tari o crestere suplimentara a PIB-ului de 1,3% si au creat 85.000 de noi locuri de munca prin afacerile pe care le-au deschis.

Contributia imigrantilor la cresterea economica a tarii este insa dependenta de statulul lor legal si de durata sederii in aceasta tara.

Acelasi studiu indica si faptul ca imigratia a avut, mai degraba, un efect de stimulare a cresterii salariilor pentru populatia autohtona, iar influenta asupra ratei de ocupare pentru aceasta a fost redusa.

In plus, din cauza scaderii demografice, creste dependenta tarilor dezvoltate din Occident de afluxul de imigrati tineri pentru acoperirea deficitului de forta de munca, dar si pentru sustinerea sistemului de asigurari sociale si pensii.

Se estimeaza astfel ca populatia Germaniei ar urma sa scada de la aproximativ 82 milioane la 50 de milioane de locuitori pana la sfarsitul acestui secol, chiar daca tara ar urma sa aiba un aflux net anual de 250.000 de imigranti.

De ce nu-i vrea Marea Britanie pe romani

Marea Britanie are un mesaj pentru romani: Nu veniti sa munciti aici!

Tinand cont de aceste beneficii clare ale imigratiei, se poate observa ca problema este mai degraba una contextuala, si nu generala.

In primul rand, Europa se confrunta in ultimii cativa ani cu o criza a locurilor de munca, ceea ce a crescut presiunea pe guvernele nationale de a se asigura ca locurile de munca existente sunt oferite in primul rand cetatenilor tarilor respective, explica Mircea Cosea.

In al doilea rand, observa analistul, muncitorii romani si bulgari au devenit mai scumpi, pentru ca tarile gazda trebuie sa le ofere exact aceleasi drepturi pe care le-ar oferi oricaror cetateni ai UE.

De aceea, pentru tari precum Marea Britanie ar fi mult mai ieftin sa lucreze cu muncitori extra-comunitari.

Insa in ciuda discursului politic cu tenta electorala, Marea Britanie si celelalte tari dezvoltate nu se pot opune imigratiei. "Ea va exista intotdeauna, nu poate fi oprita", arata Cosea.

In plus, Uniunea Europeana este cladita pe libera circulatie a fortei de munca, iar discursul guvernului britanic este simptomatic pentru problemele pe care aceasta tara le are cu uniunea, deoarece nevoia de imigranti ramane in continuare, mai ales de cei calificati, dupa cum o arata cererea de forta de munca straina in sectoare precum cel medical.

Marea Britanie, sanctionata de CE pentru atitudinea fata de romani si bulgari

#migratie romani Marea Britanie, #imigranti UE, #migratie Uniunea Europeana, #imigranti SUA, #reglementari imigratie, #imigranti Germania , #Forta de munca

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0004

1 USD = 4.5425 RON

0.0290
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  3. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  4. O companie a guvernului maghiar pregătește o lovitură de proporții în România. Vrea să preia o societate importantă dintr-un domeniu strategic
  5. Măsura dură ce ar putea afecta toți românii, din 2025: „Am avertizat, deja"
  6. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!
  7. Va renunța România la plafonarea prețurilor la energie? Ciolacu: "Comisia Europeană nu mi-a cerut niciodată nimic anormal"
  8. PSD pregătește impozitul progresiv înainte de campania electorală. Angajații ar putea rămâne cu sute de lei în plus în buzunar SURSE
  9. Județele unde românii câștigă cele mai mari salarii. 1 din 3 cetățeni se află la limita supraviețuirii
  10. Investiție uriașă de zeci de milioane de euro într-o fabrică de procesare a cartofilor pentru prăjit. Va fi cea mai mare din România și va produce de 6 tone pe oră