Principalele uniuni sindicale din Grecia desfasoara marti o greva de 24 de ore la scara nationala in semn de protest fata de un proiect de lege elaborat de guvernul elen care prevede reducerea numarului de angajati in sectorul public si diminuarea in continuare a deficitului bugetar, relateaza The Telegraph si Russian Athens.
Adoptarea acestei legi, care include, de asemenea, masuri privind colectarea de impozite, privatizarea, reforma in sanatate si sectorul financiar reprezinta o conditie prealabila pentru deblocarea promisa de Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar Internatonal (FMI) a unei noi transe de imprumut.
Sindicatele elene sunt nemultumite de aceste planuri ale executivului care intentioneaza deja in timpul imediat urmator sa treaca 12.500 de angajati din sectorul public in asa-numita "in rezerva de lucru", cu pastrarea a 75 la suta din salariu. In cazul in care in decurs de opt luni acest personal nu va putea transferat in alte locuri de munca din sectorul public, oamenii vor fi concediati.
Pana la sfarsitul anului 2013, conform acordului cu creditorii, ar urma sa fie disponibilizati 2.400 de angajati din administratia publica, 2.200 de agenti de paza din scoli, 1.500 de cadre didactice, 3.500 de angajati ai politiei municipale, precum si functionari din diverse ministere.In total, guvernul grec intentioneaza sa trimita in concediu administrativ pana la sfarsitul anului 25.000 de angajati, asupra carora planeaza riscul... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:50
Creditorii externi ai Greciei, statele zonei euro si FMI, i-au sugerat sa diminueze cheltuielile pentru aparare prin renuntarea la serviciul militar obligatoriu, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
De asemenea, acestia au recomandat utilizarea in mai mare masura a licitatiilor online "pentru o viitoare rationalizare a cheltuielilor".
Propunerile sunt incluse intr-un proiect de raport al Bancii Centrale Europene asupra progreselor Greciei, datat 27 noiembrie.
Surse din Ministerul Apararii au declarat, insa, ca "serviciul militar este obligatoriu si va ramane astfel".
Economia Greciei se afla in al cincilea an de recesiune, iar analistii se asteapta la continuarea contractiei PIB si anul urmator. Statul elen, cu un nivel al datoriei nesustenabil, a fost salvat de la colaps de tarile zonei euro si FMI prin doua pachete de imprumuturi externe, in total de 240 de miliarde de euro.
Ajutorul extern a fost conditionat, insa, de masuri dure de austeritate, care au agravat recesiunea.
Germania critica Grecia: Decenii de greseli nu se repara in doi ani mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 11:37
Guvernul Greciei prezinta, luni, in Parlament pachetul de masuri de austeritate in valoare de 13,5 miliarde de euro, crucial pentru deblocarea urmatoarei transe de 31,5 miliarde de euro din ajutorul oferit de FMI si UE.
Masurile de austeritate prevad reduceri bugetare masive si cresterea taxelor si impozitelor. In plus, guvernul condus de premierul Samaras doreste sa introduca reglementari mai permisive pentru companii cu privire la angajarea si concedierea personalului, scrie Reuters.
In replica, populatia Greciei a demarat un nou val amplu de proteste, in asteptarea rezultatului votului de miercuri din parlament.
Cele mai importante federatii sindicale, atat din sectorul de stat, cat si din cel privat, vor fi in greva marti si miercuri, urmand sa organizeze marsuri de protest in centrul Atenei.
Protestele au inceput insa de luni, cu manifestatii ale jurnalistilor si greva lucratorilor din serviciile de transport ale Atenei, atat metroul cat si transporturile feroviare fiind oprite in capitala elena.
Mai mult, la Atena au aparut si zvonuri privind demisia unui ministru care nu doreste sa sustina pachetul de austeritate, scrie The Guardian.
Ministrul Justitiei, Antonis Roupakiotis, ar putea fi obligat sa plece din guvern in cazul in care nu va contrasemna propunerea legislativa privind taierile bugetare si cresterea impozitelor. mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 16:17
Guvernul elen pregateste noi taieri de salarii si pensii din sectorul public, precum si concedierea catorva mii de bugetari, in cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a convinge creditorii externi sa acorde urmatoarea transa din programul de finantare.
Detaliile planului nu sunt inca oficiale, insa surse guvernamentale elene au afirmat ca printre noile masuri se va numara o taiere "larga" a prestatiilor din sistemul public de pensii, precum si reduceri salariale si concedieri in sectorul public, potrivit Wall Street Journal.
Premierul Antonis Samaras trebuie sa prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro in urmatorii doi ani, pentru a convinge Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa deblocheze urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit in prima parte a acestui an in prelungirea acordului de 110 miliarde euro incheiat in 2010.
FMI ar putea acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut
Transa a fost programata initial pentru luna iunie, dar turbulentele politice de la Atena au determinat amanari.
Samaras se va intalni miercuri cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, forul ministrilor de Finante din zona euro, care va efectua o vizita de o zi la Atena. Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discutii cu cancelarul german Angela Merkel, dupa care se va intalni la... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:22
Liderii politici greci au ajuns la un acord privind reducerile "de austeritate" de 11,5 miliarde de euro solicitate in schimbul salvarii tarii.
Acordul dintre liderii politici greci deschide calea catre un acord cu creditorii straini, in interval de o luna, potrivit responsabililor de la Atena, relateaza miercuri Reuters.
"Propunerea premierului, Antonis Samaras, a fost acceptata de liderii politici", a declarat ministrul de finante Yannis Stournaras in fata presei, dupa o reuniune de circa trei ore.
Liderul socialist Evangelos Venizelos, care afirmase ca Grecia trebuie sa ceara timp suplimentar pentru a atinge obiectivele cerute, a renuntat deocamdata la aceasta solicitare.
Samaras le-a spus partenerilor sai politici ca Grecia nu are alta optiune decat sa accepte acum masurile respective, putand sa le renegocieze mai tarziu, au indicat apropiati ai premierului.
Marti, un purtator de cuvant al guvernului elen a afirmat ca in luna august va fi facut un anunt privind reducerea cheltuielilor in 2013 si 2014 cu aproximativ 11,5 miliarde de euro, masura ceruta de UE si FMI in schimbul acordarii urmatoarei transe din imprumut.
Reprezentantii creditorilor internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) se afla la Atena pentru a se asigura ca masurile de reducere a deficitului sunt in grafic. Fara urmatoarele transe de bani din imprumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra in incapacitate de plata in septembrie. Ultima transa ar fi trebuit sa... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 13:20
Parlamentul grec a aprobat marti seara o noua serie de reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei in schimbul noului plan de ajutor financiar, potrivit numaratorii oficiale a voturilor.
O majoritate de peste 202 deputati din totalul de 283 care au participat la vot au aprobat reduceri ale cheltuielilor in valoare de 3,2 miliarde de euro pentru 2012, a anuntat presedintele de sedinta Grigoris Niotis, citat de AFP.
El a precizat ca 80 de parlamentari au votat impotriva si unul s-a abtinut de la vot.
Aceste masuri vor presupune reduceri ale celor mai mari pensii primite de functionari publici, ale salariilor liderilor de colectivitati locale si de organisme publice de cercetare.
Noile economii bugetare erau conditia fixata de creditorii tarii pentru acordarea unui al doilea imprumut de 130 de miliarde de euro, care se adauga stergerii unor datorii de 107 miliarde de euro in curs de parafare cu creditorii privati ai Greciei.
Atena trebuie sa ramburseze obligatiuni in valoare de aproape 15 miliarde de euro care ajung la termen la 20 martie, ceea ce statul nu poate face fara asistenta financiara.
Partidul socialist Pasok si cel conservator Noua Democratie, care formeaza coalitia guvernamentala condusa de fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) Lucas Papademos, dispun de 193 de deputati din totalul de 300 din Parlament.
Liderul partidului Noua Democratie, Antonis Samaras, facuse apel la Parlament sa voteze aceste masuri impopulare pentru a... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 09:50
Guvernul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy a anuntat ca va face economii de 8,9 miliarde de euro (aproximativ 11,5 miliarde de dolari), in cadrul unui nou program de masuri de austeritate dure. Spania este obligata sa reduca drastic cheltuielile bugetare pentru a face fata crizei datoriilor.
Printre masurile adoptate de guvernul spaniol se numara majorarea impozitelor, incepand din primul trimestru al anului viitor. Reprezentantii guvernului iberic au declarat, vineri, ca taxele vor fi crescute pentru cei care incaseaza mai multi bani.
Cu alte cuvinte, Mariano Rajoy va impozita luxul si miliardarii, dupa modelul adoptat de Mario Monti, in Italia, transmite Reuters.
Guvernul Spaniei, condus anterior de Jose Luis Zapatero, a reinstaurat taxa pe avere, pe care o abolise in 2008, chiar inaintea declansarii crizei economice. Noul guvern din Spania a fost silit sa faca rost de 6 miliarde de euro din cresterea taxelor, in asa fel incat tinta de deficit bugetar de 8% sa fie atinsa, scrie Bloomberg.
Executivul spaniol se teme ca tinta aceasta este substantial mai mare decat cea estimata anterior si este hotarat ca pragul de 8% sa nu fie depasit. Spania isi fixase o tinta de deficit de 6%, in perioada mandatului lui Jose Luis Zapatero.
O alta masura de austeritate adoptata vineri de guvernul spaniol se refera la inghetarea salariilor functionarilor publici, cel putin pana in martie 2012, precizeaza Reuters. Guvernul spaniol a mai declarat ca anul viitor... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 19:04
Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca programul Greciei de consolidare fiscala decurge conform planului pentru acest an, insa Atena trebui sa amelioreze controlul cheltuielilor bugetare si colectarea taxelor, transmite Reuters."Programul ambitios de consolidare fiscala decurge conform planului, insa ies in evidenta anumite puncte de presiune", se arata intr-un raport al FMI.
Guvernul elen va cheltui, probabil, cu patru miliarde de euro mai putin decat a prevazut initial, la inceputul anului, ceea ce va ajuta la acoperirea golului lasat de veniturile din taxe mai mici decat s-a anticipat si de cheltuielile spitalelor de stat si ale administratiilor locale, mentioneaza raportul.
Grecia a promis in schimbul unui ajutor financiar international de 110 miliarde de euro, stabilit de FMI si Uniunea Europeana, sa implementeze o serie de masuri de austeritate "dureroase", destinate reducerii deficitului bugetar de la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2009 la 8,1% din PIB anul acesta, noteaza Reuters.
Salariile din sectorul public au fost diminuate cu 15%, iar Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) a fost majorata cu patru puncte procentuale, la 23%. Masurile de austeritate afecteaza veniturile bugetare si activitatea economica, aruncand Grecia intr-o recesiune adanca.
Premierul elen, George Papandreou, a admis saptamana trecuta ca veniturile bugetare sunt intr-adevar slabe, insa a asigurat ca obiectivele bugetare de sfarsit de an vor fi atinse fara masuri aditionale de... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 10:56
Premierul grec George Papandreou a anuntat reduceri bugetare suplimentare de circa 4,8 miliarde euro, in contextul in care incearca sa convinga investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.In contextul in care tara se confrunta cu presiuni din partea Uniunii Europene si a investitorilor, pentru a reduce cel mai mare deficit bugetar din UE, masurile includ majorarea accizelor la alcool si tutun, pentru a obtine venituri suplimentare de 2,4 miliarde euro.
Guvernul va reduce, de asemenea, cu 30% primele de sarbatori acordate salariatilor din sectorul public, masura amenintata de sindicate cu noi proteste.
Grecia se angajeaza la masuri si mai drastice de austeritate, cu doua zile inainte de intrunirea dintre Papandreou si cancelarul german Angela Merkel, iar eforturile ar putea ajuta cancerarul sa justifice acordarea unor ajutoare pentru Grecia in fata contribuabililor germani si aliatilor politici, care considera ca Grecia nu ar trebui sa fie ajutata, dupa ani de excese.
Masurile anuntate miercuri echivaleaza cu circa 2 puncte procentuale din produsul intern brut (PIB), aproximativ jumatate din reducerea promisa de Grecia pentru acest an.
Masurile includ majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 21% si majorarea accizelor la alcool si tutun pentru a doua oara in acest an.
"Avem nevoie de sustinerea partenerilor nostri.
Pentru a obtine acest ajutor, trebuie sa convingem cetatenii acestor tari,... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2010, ora 15:21