Grecia trebuie sa faca rost de bani pana in noiembrie

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 17:24
1050 citiri
Grecia trebuie sa faca rost de bani pana in noiembrie

Coalitia de guvernamant a Greciei trebuie sa ia o decizie in ceea ce priveste implementarea masurilor de austeritate, necesare pentru plata urmatoarei transe de 31,2 miliarde de euro, din ultimul acord de salvare destinat statului elen.

Fara acesti bani, Grecia se va afla in imposibilitate de a achita datoria pe termen scurt de 6,6 miliarde de euro, scadenta la 16 noiembrie.

Liderii coalitiei de la guvernarea Greciei s-au intrunit marti pentru a discuta un acord privind noile masuri de austeritate care au fost deja negociate cu troica UE-BCE-FMI.

Pachetul de masuri tinteste reduceri a cheltuielilor bugetare de 13,5 miliarde de euro si reprezinta o conditie a creditorilor internationali pentru eliberarea urmatoarei transe de 31,2 miliarde de euro, din ultimul acord de salvare destinat Greciei.

Premierul Antonis Samaras, presedintele Noii Democratii, s-a intalnit cu aliatul sau socialist, Evangelos Venizelos, si cu Fotis Kouvelis, liderul partidului Dimar, reprezentand stanga moderata. Ambii si-au exprimat rezerve cu privire la anumite sacrificii cerute de troica, mai ales in materie de dereglementare a pietei muncii.

"Se pare ca ne apropiem de un compromis acceptabil", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului pentru AFP, precizand, cu putin timp inaintea reuniunii de marti: "Asteptam un acord final, nu avem inca o unda verde" a coalitiei de guvernare.

Executivul elen ar fi acceptat, se pare, sa micsoreze pensiile cele mai ridicate si sa majoreze varsta de pensionare, pentru a doua oara in ultimii doi ani, dar ar avea rezerve fata de reducerea in continuare a numarului de angajati publici si a indemnizatiilor de concediere, asa cum recomanda troica.

In cazul ajungerii la un acord, textul va fi inaintat in parlament pentru a fi votat cat mai rapid posibil. "Problema este ca suntem presati de timp", a subliniat purtatorul de cuvant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate grecia, #coalitie guvernare Grecia, #salvare grecia, #criza economica grecia , #Grecia