Germania insista ca Europa sa continue politica de austeritate

Marti, 01 Mai 2012, ora 17:45
1240 citiri
Germania insista ca Europa sa continue politica de austeritate

Zona euro trebuie sa-si urmeze planul de recuperare urmand politicile de austeritate, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, semnaland deschiderea limitata a Berlinului pentru promovarea cresterii sustinuta de unii lideri europeni.

Singurul mod de a obtine cresterea necesara in regiune este de a continua reducerea deficitelor bugetare si a indatorarii, a spus Schauble, laudand bugetul Spaniei, care include noi taxe si reduceri de cheltuieli de 27 miliarde de euro, scrie Financial Times.

Consolidarea fiscala - conditie pentru cresterea sustenabila in Europa

"Prima preconditie pentru a avea crestere sustenabila in toata Europa este consolidarea fiscala. Daca vorbim acum despre crestere, nu trebuie sa se inteleaga o schimbare de directie. Asta ar fi o greseala", a spus Schauble, intr-o conferinta de presa cu omologul sau spaniol, Luis de Guindos.

Remarcile lui Schauble vin in contextul dezbaterilor politice din Franta, Grecia si Olanda, cauzate de nemultumirea privind politicile de austeriate.

Suplimentarea capitalului BEI, sprijinita de liderii europeni

Planul care obtine cel mai mult sprijin in consultarile dintre liderii europeni este asigurarea de fonduri noi Bancii Europene pentru Investitii (BEI), care investeste alaturi de sectorul privat in infrastructura si alte proiecte de dezvoltare in Europa, potrivit unor oficiali europeni, citati de Financial Times.

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a propus, in aprilie, suplimentarea capitalului BEI cu 10 miliarde de euro, in urma caruia capacitatea de creditare a bancii ar urca la 60 de miliarde de euro. Propunerea a primit, intre timp, sprijin din partea lui Francois Hollande, favorit in sondaje pentru scrutinul prezidential din Franta, dar si a cancelarului Merkel.

Schauble a declarat ca BEI are o "buna experienta" in atragerea de capital privat prin proiecte de cofinantare.

Germania si BCE se opun masurilor de relaxare a noilor reguli bugetare dure

Din cauza contractiei economice peste asteptari din unele tari, o serie de oficiali au cerut relaxarea noilor reguli bugetare dure care au fortat Belgia, Spania si Olanda sa taie cheltuielile publice cu miliarde de euro, in pofida agravarii recesiunii.

FMI sustine o astfel de relaxare, iar oficialii europeni citati de Financial Times afirma ca exista un anumit sprijin si in cadrul Comisiei Europene. Banca Centrala Europeana se opune insa puternic, iar astfel de planuri nu sunt sustinute de Germania.

#Germania masuri austeritate Europa, #politici austeritate zona euro, #suplimentare capital BEI , #Criza economica

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO