Premierul Greciei vrea mai mult timp pentru aplicarea reformelor

Miercuri, 22 August 2012, ora 09:35
1155 citiri
Premierul Greciei vrea mai mult timp pentru aplicarea reformelor

Premierul grec, Antonis Samaras, a cerut prelungirea perioadei in care sa fie aplicate reformele structurale in tara sa. Antonis Samaras a precizat ca iesirea Greciei din zona euro ar fi "o catastrofa".

Declaratia premierului grec a fost facuta in cadrul unui interviu care va aparea miercuri in cotidianul german Bild, relateaza AFP.

"Tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a repune economia pe roate si a creste veniturile statului. Mai mult timp nu inseamna in mod automat mai multi bani", a afirmat el in timp ce urmeaza sa mearga la Paris si Berlin la sfarsitul saptamanii.

Amintind eforturile deja depuse de Grecia si situatia dificila cu care se confrunta aceasta, seful Guvernului grec afirma "ca face totul pentru a mentine tara pe linia de plutire in timp ce vor fi puse in aplicare reformele".

"Ca lucrurile sa fie clare: nu cerem mai multi bani, noi ne respectam angajamentele si vrem sa ne indeplinim obiectivele", a adaugat el.

"Dar trebuie sa relansam economia deoarece acest lucru ne permite reducerea deficitelor", a adaugat el.

"Daca lasam Grecia sa cada acum, incertitudinea pentru celelalte tari si vulnerabilitatea lor vor creste", a apreciat el.

Samaras considera de altfel ca o iesire a Greciei din zona euro ar fi "o catastrofa".

"Acest lucru inseamna cel putin cinci ani de recesiune suplimentari si ar permite cresterea somajului la peste 40 la suta".

Potrivit lui, ar fi, prin urmare, "un cosmar pentru Grecia: un dezastru economic, tulburari sociale si o criza a democratiei inedita".

"Nivelul de trai grec in ultimii trei ani a scazut cu 35 la suta. O revenire la drahma ar insemna ca acesta sa scada imediat cu cel putin 70 la suta. Ce societate, ce democratie poate supravietui unei asemenea situatii?", se intreaba seful Guvernului grec.

Grecia, care a intrat in cel de-al cincilea an de recesiune, trebuie sa realizeze 11,5 miliarde de euro de economii prin taieri bugetare drastice si reforme structurale. Antonis Samaras ar vrea sa obtina un termen de doi ani, ca sa amane pentru 2016 revenirea la echilibrul conturilor publice, prevazut pana in prezent pentru 2014.

Grecia pregateste noi reduceri de salarii si concedieri

Dar Germania refuza pentru moment orice negociere a planului de ajutor si s-a limitat sa repete in ultimele saptamani ca nu va lua nicio decizie inainte de publicarea unui raport al creditorilor internationali (UE, FMI, BCE).

Acest raport asteptat in septembrie va evalua progresul reformelor puse in aplicare de Grecia, de care depinde plata unei transe de ajutor suplimentar, de 31,5 miliarde de euro.

Antonis Samaras se va intalni miercuri cu presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, inainte de a merge vineri la Berlin pentru a avea intrevederi cu cancelarul german Angela Merkel si apoi, sambata, la Paris pentru o intalnire cu presedintele francez Francois Hollande.

Juncker: Grecia nu va iesi din zona euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Antonis Samaras reforme Grecia, #perioada aplicare reforme Grecia, #Grecia aplicare reforme structurale, #grecia zona euro , #Grecia