Grecia: Reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro amanate

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 13:01
1452 citiri
Grecia: Reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro amanate

Grecia si creditorii internationali au decis sa reia dupa o saptamana discutiile privind reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro, conditie necesara pentru ca statul elen sa beneficieze de ajutor financiar.

Reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene au declarat ca misiunea lor la Atena va lua o "scurta pauza" si se vor intoarce in capitala Greciei dupa o saptamana, potrivit Blomberg.

"Misiunea a avut discutii productive cu autoritatile de la inceputul lui septembrie si a facut progrese importante in aceasta perioada", au spus reprezentantii creditorilor internationali.

Premierul grec Antonis Samaras incerca de doua saptamani sa ajunga la un acord cu troica si partenerii sai de coalitie. Acest acord prevede reduceri bugetare de sapte miliarde de euro, prin taierea salariilor, pensiilor si altor beneficii, intr-o tara care a intrat deja in al cincilea an de recesiune si unde somajul este o problema cu care se confrunta un sfert din populatie.

Cele mai mari sindicate din Grecia au decis sa organizeze o greva generala pe data de 26 septembrie.

Greva generala pe 26 septembrie in Grecia

Antonis Samaras este increzator in rezultatele pe care le va avea coalitia sa guvernamentala in restaurarea credibilitatii Greciei si a mentinerii acestei tari in zona euro.

Pachetul de reduceri bugetare trebuie prezentat pe data de 28 septembrie, la intalnirea ministrilor de Finante din zona euro. Ministrii de finante din zona euro vor lua o serie de decizii privind masurile bugetare pe data de 8 octombrie.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Greciei a scazut sub 20% pentru prima data dupa data de 29 martie, ajungand la 19,93%.

Planurile lui Samaras au fost respinse pe data de 20 septembrie pentru a treia oara in mai putin de doua saptamani de catre liderul stangii democrate, Fotis Kouvelis, si presedintele Pasok, Evangelos Venizelos.

"Troica trebuie sa opreasca atacurile impotriva societatii elene", a spus Kouvelis. "Troica trebuie sa inteleaga ca exista limite".

Un oficial al Ministerului de Finante a spus joi ca a fost aprobat un plan de austeritate ce prevede reduceri de 9,5 miliarde de euro, din care o suma de 6,5 miliarde de euro provine din taierea pensiilor, salariilor si a alator beneficii. O crestere a varstei de pensionare pana la 67 de ani, de la 65 de ani, va genera economii de un miliard de euro.

Kouvelis a mentionat insa ca nu s-a ajuns la nicio decizie finala in ceea ce priveste aceste masuri. O noua intalnire a liderilor coalitie de guvernare va avea loc saptamana viitoare, a adaugat oficialul grec.

Acordul Troicai este obligatoriu pentru eliberarea unei transe de imprumut de 31 miliarde de euro, destinata recapitalizarii bancilor nationale.

Membrii coalitiei cer prelungirea termenului de aplicare a masurilor de austeritate

Presedintele Pasok, Evangelos Venizelos, a cerut ca planul de austeritate sa fie prezentat Parlamentului si sa includa o conditie care sa stea la baza formarii coalitiei de guvernare. Conditia se refera la prelungirea termenului de aplicare a masurilor de austeritate, de la doi la patru ani.

Creditorii internationali ai Greciei au ezitat sa acorde acestei tari fonduri de salvare sub forma a doua pachete totalizand 240 miliarde de euro, in urma alegerilor din mai si iunie. Ca urmare a acestor alegeri, reformele au fost deraiate, vanzarea activelor de stat a fost blocata, iar viitorul Greciei in zona euro a devenit incert.

57% dintre greci considea ca tara nu trebuie sa ofere angajamente in schimbul ajutorului extern, din moment ce politicile de salvare au esuat, in timp ce 40% sunt de parere ca statul elen trebuie sa isi onoreze angajamentele.

UE: Grecia trebuie sa dovedeasca indeplinirea angajamentelor asumate

Liderii europeni i-au spus lui Samaras ca Grecia trebuie sa dovedeasca implementarea angajamentelor luate la inceputul acestui an, pentru ca tara sa beneficieze de al doilea pachet de ajutor financiar.

Al doilea pachet de ajutor financiar este conditionat si de preluarea de catre investitorii privati a unei pierderi de 53,5% din valoarea obligatiunilor Greciei, reducand astfel datoria publica a tarii cu aproximativ 100 miliarde de euro.

Ministrul german de Finante, Wolfgand Schaeuble, a respins orice ajutor suplimentar pentru Grecia, spunand ca ultimul pachet financiar acordat a reprezentat limita la care au ajuns creditorii internationali.

"Este important ca Grecia sa-si indeplineasca complet obligatiile", a declarat Wolfgang Schauble in cursul intrevederii de la Berlin cu omologul sau grec, la inceputul lunii septembrie.

Germania: Grecia trebuie sa continue reformele promise

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia imprumut FMI, #discutii Grecia FMI, #amanare discuti Grecia FMI, #grecia masuri austeritate, #Grecia acord FMI , #Zona euro