Exit-ul Greciei: Cum va arata Europa dupa "tragedia elena"

Vineri, 18 Mai 2012, ora 18:05
2610 citiri
Exit-ul Greciei: Cum va arata Europa dupa "tragedia elena"

Desi nu este tocmai cea mai buna idee ca Grecia sa paraseasca zona euro, insa europenii trebuie sa se pregateasca de exit-ul acesteia, deoarece "Grexit", asa numita plecare a Greciei din zona euro, poate deveni in cateva saptamani o realitate.

Iar daca bancile grecesti vor suferi retrageri de capitaluri in masa, de vreme ce deponentii se vor teme de depreciere odata cu convertirea banilor in drahme, soarta Greciei ar putea fi solutionata chiar mai devreme, scrie The Economist.

Liderii politici din Grecia, in special Alexis Tsipras, liderul de stanga al partidului Syriza, si-a anuntat intentia de a pune capat acordului de salvare a Greciei cu creditorii sai europeni si cu FMI. Creditorii, in special Germania, au ramas fermi pe pozitie, anuntand Grecia ca santajul acesteia nu mai poate continua. In cazul in care Grecia nu-si va respecta acordurile, nu va mai primi fondurile de salvare.

Bancile centrale discuta deschis despre posibilitatea ca statul elen sa paraseasca zona euro. Partizanii acestei idei spun ca astfel, statul elen ar putea obtine o valuta mai ieftina si pe de alta parte, politica unei uniuni fiscale si financiare intre membrii ramasi in zona euro, ar fi mai usoara fara o tara care nu ar fi trebuit sa li se alature de la bun inceput.

Cu toate acestea, analistii de la The Economist spun ca o iesire a statului elen nu ar fi un rezultat de dorit. Inainte de a fi prea tarziu, politicienii greci trebuie sa fie sinceri cu privire la ceea ce presupune o iesire din zona euro, iar politicienii europeni trebuie sa actioneze mult mai indraznet pentru a proteja restul zonei euro, in cazul in care acest scenariu se intampla.

Europa, dupa iesirea Greciei

Majoritatea grecilor doresc ca statul sa renunte la politicile de austeritate, pe care au dat vina pentru situatia lor financiara. Liderul de stanga al partidului Syriza este convins de faptul ca statul elen poate evita cumva austeritatea si in acelasi timp, sa ramana in zona euro. De fapt, grecii nu pot evita sub niciun scenariu austeritatea, fie ei in zona euro sau in afara ei.

Este adevarat faptul ca statul elen poate supravietui in continuare in regiune doar cu o ajustare istovitoare a salariilor si a preturilor si cu reduceri bugetare dureroase si reforme structurale. Cu toate acestea, in cazul in care Grecia ar parasi zona euro, "medicamentul" care ar trebui sa i se administreze, ar fi si mai puternic.

Daca va ramane fara fondurile externe, tara ar fi obligata sa se adaptateze la o austeritate fiscala si mai stricta. Acest lucru ar insemna o politica monetara disciplinata si reforme structurale indraznete pentru a evita hiperinflatia. Iar disciplina si reforma nu sunt concepte familiare in politica Greciei.

Poate ca Grecia este o economie mica, dar iesirea ei din zona euro, ar fi un eveniment dramatic atat pentru liderii politici, cat si pentru populatie... In plus, plecarea acesteia ar costa bancile europene, firmele si contribuabilii, o multime de bani.

Aceste pericole necesita o actiune urgenta. In primul rand, Banca Centrala Europeana trebuie sa fie gata sa inunde cu lichiditati bancile elene, crescand astfel pierderile contribuabililor europeni in cazul in care statul elen paraseste zona euro. Apoi, pentru a stopa pierderea increderii in cascada in alte economii periferice, zona euro trebuie sa se supuna unei integrari fiscale si financiare mai rapid decat se asteptau politicienii europeni.

Pentru a proteja bancile din Portugalia si Spania, factorii de decizie europeni vor trebui sa infiinteze o forma de asigurare a depozitelor in euro. Si, pentru a reasigura investitorii de pe pietele indatorate, va trebui sa se grabeasca procesul de "impartire" a datoriei intre membrii monedei unice. Analistii considera ca liderii europeni ar fi trebuit sa se ocupe de aceste lucruri inca de la inceputul acestui an. Acum, modificarile trebuie facute in graba.

"Un vot pentru leaganul democratiei"

Alegerile din Grecia reprezinta de fapt un referendum in cazul in care tara va ramane in zona euro. Speranta inca nu a murit. O coalitie greaca, care va promite ca va respecta acordurile de salvare ale statului elen, ar castiga de partea ei Europa.

In acelasi timp, promisiunea crearii unor eurobonduri ar insemna ca, in sfarsit, euro ar supravietui crizei, iar pericolele de contaminare ar putea disparea.

#criza grecia, #iesire grecia zona euro, #Grecia moneda euro, #UE eurobonduri, #grecia drahma , #Grecia