Grecia: Parlamentul a votat planul de austeritate

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 08:33
1053 citiri
Grecia: Parlamentul a votat planul de austeritate

Deputatii greci au adoptat in cursul noptii de miercuri spre joi, cu o mica majoritate, noul plan multianual de austeritate cerut de creditorii internationali ai Greciei - UE si FMI - in schimbul reluarii ajutorului financiar acordat Atenei, potrivit unei numaratori a voturilor realizate de AFP.

Peste 150 de deputati ai partidului conservator (Noua Democratie) si socialist (PASOK) ce sustin executivul au fost de acord cu aceste masuri care prevad realizarea unor economii de 18 miliarde euro pana in 2016, in pofida contestarii acestora in cursul zilei de peste 70.000 de manifestanti adunati in fata cladirii Parlamentului.

Masurile de austeritate prevad reduceri bugetare masive si cresterea taxelor si impozitelor. In plus, guvernul condus de premierul Samaras doreste sa introduca reglementari mai permisive pentru companii cu privire la angajarea si concedierea personalului.

Greva generala cuprinde Grecia

Populatia Greciei a demarat un nou val amplu de proteste, in asteptarea rezultatului votului de miercuri din parlament.

Cele mai importante federatii sindicale, atat din sectorul de stat, cat si din cel privat, sunt in greva si au organizat marsuri de protest in centrul Atenei.

Transportul este unul din sectoarele cele mai afectate de greva, dar tramvaiele, metrourile si trenurile din Atena sunt asteptate sa-si reinceapa activitatea dupa ora 13.00.

Transporturile feroviare din suburbii, autobuzele, taxiurile si feriboturile vor continua greva pana la miezul noptii.

Farmaciile au ramas si ele inchise, in timp ce spitalele functioneaza cu personal redus. Inginerii, avocatii, procurorii, profesorii, lucratorii postali, precum si cei din sectorul bancar se afla, de asemenea, in greva.

Marsuri ample de protest vor avea loc in dupa-amiaza de miercuri, iar controlorii de trafic aerian isi vor intrerupe activitatea intre orele 12.00 si 16.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate Grecia vot parlament, #masuri Grecia FMI, #proteste Grecia austeritate , #Grecia