Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Olli Rehn: Europa are nevoie de FMI

Olli Rehn: Europa are nevoie de FMI


Europa are nevoie de expertiza combinata a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a gestiona criza datoriilor din zona euro, a declarat joi comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, respingand sugestiile potrivit carora troica ar trebui desfiintata, transmite Reuters.

"Troica a fost infiintata in 2010 la initiativa statelor membre din zona euro ca un element cheie al raspunsului nostru la criza cu care se confrunta Grecia", a declarat Olli Rehn.

"Niciuna dintre aceste situatii nu este una usoara", a adaugat Rehn referindu-se la programele cu Grecia, Portugalia, Irlanda si Cipru pe care troica le supervizeaza in prezent. "Insa aceasta face si mai important avantajul pe care il putem obtine de pe urma combinarii expertizei celor trei institutii", a spus Rehn.

Zilele trecute, comisarul european pentru justitie Viviane Reding a cerut ca troica formata din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) sa fie dizolvata, adaugand ca institutiile europene s-ar putea descurca si fara FMI.

Insa Rehn a subliniat ca echipele celor trei institutii lucreaza bine impreuna "deseori in cele mai dificile situatii" iar orice evaluare a modului in care opereaza va putea fi facuta doar in viitor.

"Cu siguranta ca ar trebui sa analizam modalitati pentru a imbunatati guvernanta in zona euro, inclusiv mecanismele de solutionare a crizelor. Acesta ar fi momentul si contextul adecvat pentru pentru a discuta daca si in ce forma va fi mentinut modelul troicii", a apreciat Rehn.

Multi europeni cred ca reduceri bugetare impuse de troica au accentuat cea mai lunga recesiune pe care o cunoaste zona euro de la crearea monedei unice in 1999. Tensiunile dintre cele trei institutii au izbucnit luna trecuta dupa publicarea unui raport al FMI care reproseaza Uniunii Europene ca nu a gestionat in mod corect planul de salvare a Greciei in 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1227 ori