Recesiunea face ravagii in Spania. Cel mai dur program de austeritate nu da rezultate

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:49
2289 citiri
Recesiunea face ravagii in Spania. Cel mai dur program de austeritate nu da rezultate

Programul de austeritate aplicat de guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy, este cel mai dur de la revenirea Spaniei la democratie, in 1978, dar nu a reusit sa tina sub control deficitul, din cauza adancirii recesiunii.

Spania anunta cel mai sever program de austeritate

Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului.

Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar

Guvernul a majorat o taxa pe vanzari si a redus cheltuielile pentru asistenta medicala, dar chiar si asa deficitul bugetar din acest an ar putea sa se apropie de nivelul de 9,4% din PIB atins in 2011, a declarat Ignacio Conde-Ruiz, analist la Fundatia pentru cercetari aplicate in economie din Madrid.

Consecintele bugetare si politice ale masurilor de austeritate adoptate pe fondul contractiei economice scot in evidenta dilema cu care se confrunta Rajoy. Pentru a obtine sprijin financiar european, Rajoy ar putea fi nevoit sa ia noi masuri de austeritate, repetand tiparul din Grecia, Portugalia si Irlanda.

"Nu exista nicio sansa ca Spania sa respecte obiectivele. Tinta deficicitului este sinucidere economica", a afirmat Megan Greene, director pentru economie europeana la Roubini Global Economics.

Rajoy aplica un program de majorari de taxe si reduceri ale cheltuieilor in valoare de peste 100 de miliarde de euro, in timp ce declinul economic reduce veniturile si impinge somajul spre 25%.

Rata somajului ramane ridicata, dar stabila in Europa. Romania, sub media UE

Premierul se confrunta totodata cu riscul secesiunii Cataloniei si cresterea tulburarilor sociale in regiunile autonome nevoite la randul lor sa taie din cheltuieli din cauza datoriilor.

Spania: Catalonia cere un ajutor de 50 miliarde de euro de la guvernul central

Rajoy a declarat insa saptamana trecuta ca nu este iminenta o cerere de ajutor financiar european.

Spania a obtinut in iunie o linie de credit de pana la 100 de miliarde de euro din partea zonei euro pentru sustinerea bancilor.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

FMI anticipeaza ca Spania va inregistra in acest an un deficit bugetar de 7% din PIB, excluzand costul sustinerii bancilor. Pentru anul viitor, Fondul anticipeaza un deficit de 5,7%, peste tinta de 4,7%.

Datoria guvernamentala va urca in acest an cu 17 puncte procentuale, la 85% din PIB, statul absorbind costul sustinerii bancilor, a sistemului energetic si a contractorilor publici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania masuri de austeritate, #Spania deficit bugetar, #program austeritate Spania, #Spania datorie publica , #Zona euro