Liderii politici greci au cazut de acord pentru noi reduceri bugetare

Joi, 02 August 2012, ora 13:20
1118 citiri
Liderii politici greci au cazut de acord pentru noi reduceri bugetare

Liderii politici greci au ajuns la un acord privind reducerile "de austeritate" de 11,5 miliarde de euro solicitate in schimbul salvarii tarii.

Acordul dintre liderii politici greci deschide calea catre un acord cu creditorii straini, in interval de o luna, potrivit responsabililor de la Atena, relateaza miercuri Reuters.

"Propunerea premierului, Antonis Samaras, a fost acceptata de liderii politici", a declarat ministrul de finante Yannis Stournaras in fata presei, dupa o reuniune de circa trei ore.

Liderul socialist Evangelos Venizelos, care afirmase ca Grecia trebuie sa ceara timp suplimentar pentru a atinge obiectivele cerute, a renuntat deocamdata la aceasta solicitare.

Samaras le-a spus partenerilor sai politici ca Grecia nu are alta optiune decat sa accepte acum masurile respective, putand sa le renegocieze mai tarziu, au indicat apropiati ai premierului.

Marti, un purtator de cuvant al guvernului elen a afirmat ca in luna august va fi facut un anunt privind reducerea cheltuielilor in 2013 si 2014 cu aproximativ 11,5 miliarde de euro, masura ceruta de UE si FMI in schimbul acordarii urmatoarei transe din imprumut.

Reprezentantii creditorilor internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) se afla la Atena pentru a se asigura ca masurile de reducere a deficitului sunt in grafic. Fara urmatoarele transe de bani din imprumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra in incapacitate de plata in septembrie. Ultima transa ar fi trebuit sa ajunga in iunie, dar institutiile internationale au amanat-o din pricina alegerilor.

Comisia Europeana sustine ca necesitatile de finantare ale Greciei vor fi acoperite in august, dar o decizie privind urmatoarea plata va fi luata la inceputul lunii septembrie. Fara progrese suficiente, Grecia risca sa nu primeasca urmatoarea transa de 31,5 miliarde de euro.

#masuri austeritate grecia, #masuri anticriza Grecia, #reduceri cheltuieli bugetare Grecia , #Grecia