Ministrii de finante din zona euro, reuniti joi in Luxemburg, au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Anuntul a fost facut de ministrul olandez Jeroen Dijselbloem, presedintele eurogrupului.
Pentru a evita intrarea in insolventa in iulie, cand ajung la scadenta unele datorii externe, Grecia ar fi avut nevoie urgenta doar de sapte miliarde de euro.
La reuniune a participat si directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, care a anuntat ca va cere consiliului de administratie al Fondului sa aprobe participarea la cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza France Presse.
Creditorii internationali ai Greciei aveau pana acum pozitii diferite fata de al treilea pachet de salvare, desi guvernul de la Atena a implementat mai multe masuri de reforma in cei sapte ani de la impactul crizei financiare. FMI considera ca mai trebuie sterse o parte din datoriile Greciei. Joi, comisarul european pentru economie Pierre Moscovici a declarat, potrivit AFP: "Am reusit sa gasim un acord global care va permite Greciei sa lase in urma o perioada atat de dificila".
Pe 22 mai, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun si au amanat pentru iunie decizia privind o noua transa de imprumut catre Grecia.
Citeste si:
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize... citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:36
Palavrageala intretinuta pe diverse tonuri, timp de sase luni, intre oficialii eleni si creditorii din zona euro ar putea da startul unor modificari radicale in uniunea monetara europeana.
Doi dintre ministrii de finante ai tarilor din zona euro cred ca este vremea ca structura uniunii monetare sa fie supusa unui control financiar strict exercitat de un ministru de Finante si autoritati fiscale proprii, arata Bussines Insider.
Propunere germana
Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului Der Spiegel, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat deschis la ideea de a avea un singur ministru de Finante responsabil pentru aplicarea politicii fiscale din zona euro.
In acelasi interviu, Schaeuble a declarat ca o mare parte din resursele financiare ar putea fi asigurate chiar de Germania.
Ideea se regaseste de asemenea si in Raportul Celor 5 Presedinti (The Five Presidents Report), proiectul de reformare al zonei euro lansat de presedintele CE Jean Claude Junker in colaborare cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi si Martin Schulz, ceilalti patru alesi din funtea mecanismelor UE.
In documentul lansat la inceputul acestei veri, Junker recunoaste insa ca decizia finala in realizarea acestei reforme sta in mainile unor lideri de state europene, Germania fiind una din aceste tari.
Deschiderea manifestata de Wolfgang Schaeuble fata de aceasta varianta de coordonare a politicii fiscale in interiorul uniunii monetare nu este singurul semnal... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:00
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis nu are un inceput bun de saptamana, avand in vedere ca omologii sai din zona euro il evita.
Oficialul elen este "din ce in ce mai izolat", iar seful Eurogroup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, vrea sa ia legatura direct cu premierul de la Atena, Alexis Tsipras, informeaza Financial Times.
Grecia spera sa obtina o transa de 7,2 miliarde de euro la summit-ul ministrilor de Finante din zona euro care a avut loc, vineri, la Riga, insa acest lucru nu s-a intamplat.
In consecinta, la Atena a fost creat un nou grup de lucru, care va conduce negocierile cu partenerii din zona euro. Acesta va fi condus de Euclid Tsakalotos, purtatorul de cuvant al Executivului pe probleme economice.
Varoufakis va face parte si el din echipa, insa puterea lui de decizie va fi mai mica, arata cotidianul elen To ...citeste mai departe despre "Ministrul grec de Finante e izolat, pentru binele tarii? Miscarea de sah facuta de zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 17:49
Ministrii de Finante din zona euro se intalnesc iar, vineri seara, pentru a discuta despre viitorul Greciei, care a cerut o extindere a programului de finantare, care a fost, insa, respinsa de Germania.
Este a treia reuniune de acest gen, iar apele par in continuare tulburi, deoarece se pare ca nu se va ajunge nici azi la o concluzie.
Grecia a cerut, joi, in mod oficial, extinderea cu sase luni a actualului program de asistenta, pe care l-a incheiat cu creditorii internationali.
Este o mare concesie din partea Guvernului de la Atena, condus de Alexis Tsipras, care nu a fost apreciata de Germania.
"Elenii incearca sa obtina o finantare fara sa indeplineasca conditiile din actualul program de salvare", a precizat purtatorul de cuvant al ministrului de Finante de la Berlin, Martin Jaeger.
Citeste mai departe despre "Se pregateste Europa de o iesire a Greciei din zona euro? - LIVE" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 18:34
Ministrii de Finante din zona euro se intalnesc, luni, la Bruxelles, sa discute despre viitorul Greciei, in conditiile in care planul de salvare in valoare de 172 miliarde de euro expira la sfarsitul lunii. Negocierile anterioare au esuat, Atena si Bruxelles-ul tinand cu dintii de ideile lor, astfel ca un compromis pare a fi o idee foarte indepartata.
Pe de o parte, elenii vor ca actualul program sa se incheie. Ei s-au saturat de masuri de austeritate si pe deasupra mai cer si renegocierea datoriei.
O propunere ce ar putea fi pe masa negocierilor o reprezinta stabilirea unui program intermediar de asistenta financiara, pe 6 luni, care sa le dea timp celor doua parti sa discute fara a mai fi presate de timp.
Insa celelalte state din zona euro sustin ca ei nu concep o renegociere, ci doar o extindere a programului actual.
Citeste mai departe despre "Discutii cruciale pentru Grecia: Tsipras sfideaza UE - ce le promite elenilor - LIVE" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 18:00
Saptamana aceasta este decisiva pentru Grecia in ceea ce priveste ramanerea in zona euro, in conditiile in care ministrii de Finante din zona euro se intalnesc luni pentru a lua o decizie in legatura cu datoria publica a guvernului de la Atena, relateaza Reuters si The Wall Street Journal.
O eventuala iesire din zona euro a Greciei ar fi "cea mai scumpa solutie atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro", a declarat Klaus Regling, seful Mecanismului European de Stabilitate, care a precizat ca liderii europeni incearca sa evite aceasta situatie, potrivit The Wall Street Journal, transmite Mediafax.
Guvernul de la Atena vrea sa renegocieze cu creditorii sai termenii pachetului de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro primit in 2010. In acest sens, premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca guvernul sau cauta un acord pe sase luni, care sa duca apoi la un "nou contract" cu zona euro.
Datoria Greciei se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de euro si reprezinta 175% din PIB.
Ministrii de finante din zona euro se intalnesc luni pentru a lua o decizie in legatura cu situatia din Grecia, dupa ce miercuri o reuniune extraordinara a Eurogrupului s-a incheiat fara un acord intre Grecia si partenerii sai din zona euro.
Mai multi oficiali greci s-au intalnit in acest weekend cu reprezentanti ai creditorilor internationali, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pentru a discuta termenii tehnici ai... mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 09:35
Ministrii de Finante din zona euro se reunesc luni la Bruxelles intr-un climat de tensiune, in contextul in care impasul politic din Grecia ridica temeri privind o eventuala iesire a tarii din Uniunea Monetara.
De asemenea, Spania incearca sa-si convinga partenerii de capacitatea de a-si respecta angajamentele bugetare.
Ministrii de Finante din cele 17 state membre vor incerca sa transmisa un mesaj de fermitate Atenei, care se afla in incapacitatea de a forma un guvern dupa alegerile de la 6 mai si care pune astfel sub semnul intrebarii planul de austeritate.
Obiectivul reuniunii este de a reaminti Greciei ca nu va mai primi niciun ban in cadrul programului de ajutor daca nu pune in aplicare reformele cerute de creditori - Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Zona euro a transmis deja un mesaj saptamana trecuta, cand a refuzat sa livreze in totalitate sumele promise Atenei, considerand ca nevoile financiare ale tarii sunt acoperite pana in iunie.
"Daca acordurile nu vor fi respectate, nu sunt intrunite conditiile de a continua cu o tara care nu-si respecta angajamentele", a declarat vineri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, evocand o iesire a Greciei din "clubul" euro. Un mesaj similar a fost transmis de alti responsabili europeni, in special din Germania.
O noua reuniune a liderilor politici din Grecia s-a desfasurat duminica in incercarea de a forma un guvern, insa intalnirea s-a incheiat fara niciun rezultat. O... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 17:43
Presedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker, suparat pe ministrul austriac Maria Fekter, a intrerupt reuniunea de la Copenhaga si a lasta nerezolvata problema viitorului sef al acestui for, precum si cea a numirii sau nu a luxemburghezului Yves Mersch in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
Juncker a pus capat mai devreme intalnirii celor 17 ministri de Finante din zona euro, a BCE si a Comisiei Europene, inainte ca problema posturilor sa poata fi discutata, nervos ca ministrul austriac Maria Fekter a anuntat inaintea sa acordul de majorare a fondurilor de salvare, relateaza Reuters.
"Decizia nu a fost posibila, a fost amanata pana la jumatatea lui aprilie", a declarat Juncker, vizibil suparat, la iesirea din cladirea unde a avut loc intalnirea.
Conferinta de presa care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul reuniunii a fost anulata, eveniment rar pentru Eurogroup.
"Nu avea rost sa sustinem o conferinta de presa pentru ca ministrul austriac de Finante a anuntat deja acordul in timp ce reuniunea era inca in desfasurare", a spus Juncker jurnalistilor, in timp ce astepta liftul la hotel.
Fekter a declarat anterior anuntului oficial ca guvernele tarilor din zona euro au convenit plafonarea capacitatii fondurilor de urgenta la 800 de miliarde de euro, respingand cereri pentru resurse mai ample destinate protejarii statelor cu probleme impotriva crizei datoriilor.
Eurogroup a anuntat ulterior ca statele din zona euro au crescut capacitatea de sprijinire a... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 17:14
Ministri de Finante din zona euro se vor reuni luni, prima oara in acest an, pentru stabilirea unor detalii ale masurilor anticriza, cu speranta ca ce a fost mai greu a trecut, chiar daca Grecia continua sa fie in pericol de faliment.
In pofida retrogradarii de catre Standard&Poor's a noua state din zona euro, pietele financiare nu au reactionat, iar state cu economii considerate fragile precum Spania si Italia au reusit sa se imprumute in aceasta saptamana la dobanzi in scadere puternica.
"Am incredere ca euro se va comporta mai bine in 2012", a estimat in aceasta saptamana presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a salutat progresele realizate la nivelul Europei in privinta a doua probleme profunde, lipsa disciplinei bugetare si a reformelor structurale.
AFP se intreaba insa daca zona euro a depasit cu adevarat varful crizei, sau este vorba doar despre o perioada de acalmie, datorita imprumuturilor de aproape 500 de miliarde de euro acordate de BCE bancilor europene, care le permit sa cumpere din nou obligatiuni suverane.
Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro va fi urmata, luni seara, de o reuniune la nivelul reprezentantilor de profil din toate statele membre, iar discutiile vor continua si marti.
Grecia ramane o problema in pofida atmosferei mai calme de pe pietele financiare si nu este exclus ca UE sa ii ceara noi economii bugetare.
Autoritatile de la Atena trebuie sa incheie un acord urgent cu creditorii privati pentru... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 14:30