Frictiuni la nivel inalt: Intalnirea ministrilor de finante din UE a ramas in aer

Vineri, 30 Martie 2012, ora 17:14
1214 citiri
Frictiuni la nivel inalt: Intalnirea ministrilor de finante din UE a ramas in aer

Presedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker, suparat pe ministrul austriac Maria Fekter, a intrerupt reuniunea de la Copenhaga si a lasta nerezolvata problema viitorului sef al acestui for, precum si cea a numirii sau nu a luxemburghezului Yves Mersch in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).

Juncker a pus capat mai devreme intalnirii celor 17 ministri de Finante din zona euro, a BCE si a Comisiei Europene, inainte ca problema posturilor sa poata fi discutata, nervos ca ministrul austriac Maria Fekter a anuntat inaintea sa acordul de majorare a fondurilor de salvare, relateaza Reuters.

"Decizia nu a fost posibila, a fost amanata pana la jumatatea lui aprilie", a declarat Juncker, vizibil suparat, la iesirea din cladirea unde a avut loc intalnirea.

Conferinta de presa care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul reuniunii a fost anulata, eveniment rar pentru Eurogroup.

"Nu avea rost sa sustinem o conferinta de presa pentru ca ministrul austriac de Finante a anuntat deja acordul in timp ce reuniunea era inca in desfasurare", a spus Juncker jurnalistilor, in timp ce astepta liftul la hotel.

Fekter a declarat anterior anuntului oficial ca guvernele tarilor din zona euro au convenit plafonarea capacitatii fondurilor de urgenta la 800 de miliarde de euro, respingand cereri pentru resurse mai ample destinate protejarii statelor cu probleme impotriva crizei datoriilor.

Eurogroup a anuntat ulterior ca statele din zona euro au crescut capacitatea de sprijinire a tarilor cu probleme financiare de la 500 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, insa totalul fondurilor mobilizate pentru combaterea crizei din zona euro se ridica la 800 de miliarde de euro, incluzand imprumuturi de 106 miliarde de euro pentru Grecia de la statele din zona euro si UE, care se vor incheia pana la intrarea in vigoare a noului sistem de siguranta.

Purtatorul de cuvant al lui Fekter a declarat ca ministrul si-a cerut scuze in fata lui Juncker si ca tot ce a facut a fost sa prezinte presei liniile generale ale negocierilor, urmand ca anuntul oficial sa revina sefului Eurogroup.

Ministrii de Finante urmau sa discute vineri numirea unui nou membru in consiliul guvernatorilor BCE, dupa expirarea mandatului spaniolului Jose Manuel Gonzalez-Paramo, principalul candidat fiind Yves Mersch, seful bancii centrale din Luxemburg.

Daca Mersch va fi numit in conducerea BCE la sfarsitul lunii mai, va fi mai dificil ca Juncker, care provine tot din Luxemburg, sa ramana presedinte al Eurogroup.

El a afirmat in mai multe randuri ca nu vrea sa mai ramana in functia detinuta in ultimii sapte ani si jumatate, desi exista zvonuri ca va fi rugat sa continue, avand in vedere criza datoriilor din zona euro.

Surse apropiate situatiei au declarat ca cel mai probabil succesor al lui Juncker este ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble.

Pozitia de presedinte al Eurogroup este una dintre cele mai influente din Europa.

Alte posturi care trebuie sa fie ocupate in urmatoarele luni sunt cea de presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si cea de sef al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care va deveni operational in iulie.

In ultimii doi ani, Juncker s-a plans de probleme de sanatate, cel mai recent de pietre la rinichi, si de oboseala, dupa doi ani de criza a datoriilor in zona euro.

Doua surse au spus ca Juncker nu a participat la pranzul ministrilor de Finante de vineri. In schimb, a fost vazut in parcarea hotelului, vorbind intens la telefon, dupa care a revenit in camera de hotel.

O sursa a declarat ca Juncker a tipat la Fekter in timpul intalnirii de dimineata, de fata cu ceilalti ministri, pentru ca a informat presa despre decizia de crestere a fondurilor de sustinere.

Aceeasi sursa a spus ca Juncker s-a infuriat si din cauza ca publicatia spaniola El Pais a publicat in detaliu o transcriere a ultimei reuniuni a Eurogroup, calificand aceste scurgeri de informatii drept un comportament inacceptabil.

Daca Schaeuble va prelua sefia Eurogroup, Germania va detine un control mai mare asupra temelor intalnirilor lunare ale ministrilor de Finante din zona euro, desi va trebui sa isi adapteze stilul pentru a actiona in numele tuturor celor 17 state din uniunea monetara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Eurogroup reuniune, #Ministri finante zona euro , #UE