Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orban: Iesirea Greciei din zona euro va fi discutata oficial pe 23 mai

Orban: Iesirea Greciei din zona euro va fi discutata oficial pe 23 mai


Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, ca scenariul unei iesiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat in calcul pentru prima oara de catre Consiliul European la reuniunea informala din 23 mai, de la Bruxelles.

"E clar ca nu e un subiect de ministri de finante, este un subiect care trebuie discutat de lideri. Nu ma astept la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor referitoare la modul in care trebuie abordata Grecia. Mesajul politic este ca Grecia trebuie tinuta in UE, dar pot sa confirm ca sunt tot mai multi oficiali din tarile UE care calculeaza si iau in considerare diferite scenarii referitoare la Grecia. Sunt tot mai multe opinii ca o iesire controlata a Greciei din zona euro trebuie luata in considerare. E greu de anticipat care va fi decizia finala, dar pot sa va spun ca optiunea de a lasa Grecia sa paraseasca chiar va fi pe masa, pentru prima data in ultimii ani", a declarat Orban, la o intalnire cu membrii Camerei de Comert Romano-Britanice.

De asemenea, el a subliniat ca personal sustine mentinerea Greciei in Eurozona si a adaugat ca, desi iesirea Greciei si revenirea la drahma a devenit "o optiune", "consecintele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet" nu doar atat pentru Grecia, care va fi afectata semnificativ, ci pentru intreaga economie europeana, inclusiv pentru Romania.

Totodata, Orban a aratat ca sunt estimari referitoare la o reducere peste noapte cu 40% a standardului de viata al grecilor in urma revenirii la drahma, ceea este "enorm", insa unele studii facute in Marea Britanie anticipeaza chiar o reducere cu 75%.

Ministrul Afacerilor Europene a aratat ca organizarea de noi alegeri dupa luarea unei eventuale decizii de iesire a Greciei din zona euro ar putea duce la o ascensiune si mai mare a formatiunilor extremiste.

Romania va fi afectata daca Grecia iese din zona euro

Totodata, Orban a subliniat ca nu vede nicio consecinta pozitiva pentru Romania in urma iesirii Greciei din zona euro, ci dimpotriva, "numai negative".

"BNR e foarte prudenta si a luat unele masuri pentru a proteja leul de o evolutie negativa in Grecia. E clar ca vom fi afectati, nu doar direct din cauza bancilor grecesti care detin o cota importanta din sectorul bancar, ci si indirect, prin faptul ca suntem situati in aceeasi regiune cu Grecia. Si acum avem multe dificultati prin reducerea investitiilor straine directe, care s-au diminuat semnificativ comparativ cu acum doi-trei ani in urma. O consecinta a iesirii Greciei din zona euro va fi si la nivelul imaginii regiunii, care e vazuta cu ingrijorare de investitori", a estimat Orban.

El a subliniat ca, in aceste conditii, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa fie foarte atente la indicatorii bugetari. "Trebuie sa fim foarte atenti ce facem in Romania in termeni bugetari, la ce promitem populatiei, pentru ca ne vom confrunta cu mari dificultati bugetare daca Grecia va iesi din euro", a spus Orban.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1207 ori