Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creditorii si-au pierdut speranta: Grecia nu isi va atinge obiectivele stabilite

Creditorii si-au pierdut speranta: Grecia nu isi va atinge obiectivele stabilite


Creditorii Greciei considera ca obiectivele fixate Atenei, in special in ce priveste reducerea datoriei sale, sunt irealizabile.

"Pana in prezent, creditorii plecau de la principiul ca, pana in anul 2020, Grecia va ajunge la un nivel sustenabil al datoriei. Aceasta tinta nu mai poate fi atinsa", scrie cotidianul german Habdelsblatt, citand surse apropiate de troica finantatorilor (Uniunea Europeana, BCE, FMI).

Conditiile fixate pentru cel de-al doilea plan de ajutorare a Greciei - in valoare de 130 de miliarde euro credite, la care se adauga 70 de miliarde datorii sterse de creditorii privati - sunt din aceasta cauza depasite, adauga Handelsblatt.

Planul prevedea ca nivelul de indatorare a Greciei sa scada la 120,5% din PIB cel mai tarziu in 2020, nivel considerat sustenabil pentru o tara europeana, fata de 161% asteptat pentru sfarsitul lui 2012.

Dar pentru a atinge acest nivel, Atena trebuie sa afiseze un excedent primar (in afara rambursarii datoriei) de 4,5% din PIB cu incepere din 2014. Potrivit surselor jurnalului german, acest lucru nu se va intampla inainte de 2016.

Grecia negociaza cu zona euro in aceste zile o amanare a termenului pentru aplicarea reformelor si atingerea obiectivelor fixate.

Mai multi ministri de finante din zona euro, reuniti la sfarsitul saptamanii in Cipru, au dat Atenei motive de speranta. Þarile cele mai reticente, cum este Germania, se tem ca o amanare acordata Greciei inseamna acordarea unor noi fonduri acestei tari.

Þinand cont de aceste rezerve, zona euro trebuie sa astepte raportul celor trei creditori ai Greciei, la mijlocul lunii octombrie, pentru a se pronunta in legatura cu cererea de relaxare a programului sau de austeritate.

Guvernul grec si Banca Europeana de Investitii (BEI) au cazut de acord asupra unui imprumut rapid de 750 de milioane de euro, majoritatea banilor urmand sa mearga catre companiile mici si mijlocii, dar si pentru proiecte in transporturi, energie si educatie.

Grecia imprumuta 750 milioane de euro de la BEI

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1349 ori