Grecia: "actiunile prioritare" cerute de creditori au fost indeplinite

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 08:35
1284 citiri
Grecia: "actiunile prioritare" cerute de creditori au fost indeplinite

Ministrul grec de finante, Yannis Stournaras, a declarat, duminica, ca "actiunile prioritare" cerute de creditorii Greciei pentru a realiza economii ar fi gata la timp, in ajunul unei saptamani cruciale de discutii privind viitorul tarii in zona euro.

"Am terminat coordonarea cu toate ministerele si toate actiunile prioritare vor fi gata la timp", a declarat Stournaras duminica seara, dupa o intalnire cu primul ministru Antonis Samaras si ceilalti ministri.

"Chiar si ultimele chestiuni importante ramase" ar trebui sa fie gata, a mai spus el.

Dar el a subliniat ca Uniunea Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE), care formeaza "troica", raman sceptice fata de unele aspecte ale refomelor propuse in domeniul fortei de munca.

Potrivit lui Stournaras, reprezentantii troicii de asemenea "au refuzat sa accepte" ca privatizarile sa fie aprobate de Parlament.

"Actiunile prioritare" trebuie sa fie incluse in noul memorandum pregatit intre tara si creditorii ei, ce prevede 13,5 miliarde de economii bugetare in doi ani.

Fiecare ministru trebuie sa prezinte in detaliu luni economiile pe care le realizeaza ministerul sau, a indicat sambata televiziunea publica Net.

Luni, inalti functionari din zona euro trebuie sa examineze progresele realizate de Grecia inaintea unei conferinte telefonice miercuri a ministrilor de finante din zona euro.

Planul de austeritate ce prevede economii de 13,5 miliarde este necesar pentru a debloca plata unei transe vitale de 31,5 miliarde de euro catre Grecia, care are nevoie urgenta de lichiditati pana pe 16 noiembrie.

Luni, grupul de lucru al zonei euro trebuie sa studieze cererea Greciei de a-i acorda o amanare de doi ani pentru a-si finaliza planul de ajustare fiscala. Dar o noua amanare s-ar traduce printr-un cost suplimentar ce ar putea ajunge pana la 30 de miliarde de euro, noteaza AFP.

Duminica, saptamanalul german Der Spiegel a afirmat, citand o versiune provizorie a raportului expertilor, ca Grecia ar obtine doi ani suplimentari, dar ca ea inca ar trebui sa efectueze 150 de noi reforme ale economiei sale.

#austeritate Grecia 2012, #creditori grecia , #Grecia