Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eurogrupul sustine revenirea Irlandei si Portugaliei pe pietele de capital

Eurogrupul sustine revenirea Irlandei si Portugaliei pe pietele de capital


Ministri de finante din zona euro vor accepta, foarte probabil, sa acorde Portugaliei si Irlandei o extindere a perioadei de achitare a imprumuturilor de la UE, pentru a le ajuta sa revina pe pietele de capital, a declarat joi presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

Printre subiectele aflate pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, programata pentru vineri si sambata la Dublin, se vor afla viitorul uniunii bancare, stabilitatea economica si financiara a Uniunii Europene si optiunile de finantare pentru cresterea economica pe termen lung, transmite Reuters.

"Avem intentia sa adoptam extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor pentru Irlanda si Portugalia", a afirmat Dijsselbloem. Cele doua tari nu au mai reusit sa se imprumute de pe pietele de capital in 2010 si, respectiv, 2011, si au solicitat pachete de asistenta financiara iar extinderea achitarii acestor imprumuturi ar atenua povara achitarii datoriilor.

Lisabona a anuntat ca actualul calendar de achitare a imprumutului este "imposibil" si sustine ca merita o extindere, pe fondul masurilor dure de austeritate adoptate.

Jeroen Dijsselbloem a anuntat ca UE, BCE si FMI au propus o extindere de sapte ani a perioadei de achitare a imprumuturilor iar acum se discuta acest subiect.

"Sper ca vom reusi sa finalizam un acord la reuniunea Eurogrupului de la Dublin", a declarat seful ministrilor de finante din zona euro.

Portugalia va iesi din criza doar daca va reusi sa acceseze din nou pietele de capital

Ministrul portughez de externe, Paulo Portas, a afirmat ca un astfel de acord este vital deoarece conditiile de achitare a imprumutului sunt acum prea dure. "Este important deoarece dupa doua ani de masuri dure de austeritate si sacrificii impartasite de toti portughezii, daca obtinem acum, asa cum meritam, o prelungire, va fi un luvru bun pentru tara", a explicat oficialul portughez.

Si premierul finlandez Jyrki Katainen a laudat eforturile Portugaliei de reformare a economiei si a finantelor si a apreciat ca tara merita sa fie ajutata de partenerii sai europeni.

Portugalia indeplineste conditiile necesare pentru a reveni pe pietele de obligatiuni in cursul acestui an 2013, asa cum este preconizat in acordul cu UE si FMI, a declarat recent Ricardo Espirito Santo Salgado, directorul general al Banco Espirito Santo (BES), a doua mare banca portugheza dupa active.

Capacitatea Portugaliei de a se finanta de pe pietele de obligatiuni anul viitor va reprezenta factorul decisiv pentru iesirea tarii din criza, care a provocat anul acesta cea mai severa recesiune din 1970.

In aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia tara din zona euro (dupa Grecia si Irlanda) care a fost nevoita sa solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Portugalia a primit un pachet de sprijin in valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea bancilor portugheze.

Irlanda a reusit sa isi reia cresterea economica

Portugalia vrea sa urmeze exemplul Irlandei si sa revina complet pe pietele internationale de obligatiuni, pentru a se finanta fara ajutor extern. Exista semnale ca este aproape de indeplinirea acestui obiectiv, inregistrand costuri de creditare mai scazute.

Dublinul s-a angajat sa reduca cheltuielile si sa majoreze taxele cel putin pana in 2015, dupa ce a incheiat, in noiembrie 2010, un acord pentru obtinerea unui ajutor international in valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE si FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.

La acea data, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetara impusa de FMI si Uniunea Europeana care i-au acordat in repetate randuri calificative pozitive pentru programul sau de redresare economica.

Contrar Greciei si Portugaliei, alte doua tari din zona euro aflate sub asistenta financiara, Irlanda a inregistrat din nou crestere economica, desi fragila in continuare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1297 ori