Grecii au fost dusi de nas. Si totusi apare prima fisura in zidul Germaniei

Joi, 19 Februarie 2015, ora 18:00
10866 citiri
Grecii au fost dusi de nas. Si totusi apare prima fisura in zidul Germaniei
Foto: Novinite

Grecii au fost pacaliti sa faca primul pas, au inghitit in sec si au facut concesii, iar acum, cel mai probabil, se simt tradati de germani, care i-au trimis la plimbare.

Totusi, in premiera, un apropiat al Angelei Merkel si-a exprimat dubiul fata de vehementa cu care Berlinul face tandari solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara, semn ca ar mai fi totusi o ultima speranta.

Atena a facut primul pas: Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual

Raspunsul Germaniei: Tensiuni intre Germania si Grecia: Berlinul respinge cererea elenilor

"Varoufakis a facut primul pas trimitand noua propunere si se astepta ca partenerii de dialog sa apeleze la reciprocitate in acest gest. Presedintele consiliului de ministri, Jeroen Dijsselbloem, a fost cu siguranta de acord cu solicitarea grecilor, altfel nu ar fi convocat consiliul pentru maine.

Grecii trebuie sa se simta tradati de germani", dupa ce acestia le-au refuzat solicitarea, considera analistul economic al postului TV britanic Channel 4, Paul Mason, citat de The Telegraph.

O prima reactie a Atenei arata ca delegatia elena nu are de gand sa mai faca vreun pas inapoi in sedinta de maine.

"Au doua optiuni: sa accepte oferta noastra sau sa o respinga", a spus o sursa din interiorul guvernului grec.

Pe de alta parte, presedinte social-democratilor germani, Sigmar Gabriel, unul din aliatii Angelei Merkel, a iesit la rampa pentru a afirma ca "decizia de a refuza propunerea venita din partea Greciei a fost luata pripit", lucru care indica si aparitia unei prime fisuri in zidul de care s-au izbit pana in prezent negociatorii eleni.

Berlin: Nein!

Faptul ca solicitarea Greciei de continuare a programului de asistenta financiara a fost respinsa de germani nu este o veste imbucuratoare pentru cei care sperau ca reprezentantii guvernului de la Atena si creditorii din zona euro vor ajunge vineri la un compromis.

In plus, refuzul autoritatilor germane de a cauta o alta varianta de lucru impreuna cu debitorii de la Atena pune inca o data la test rezistenta pietelor europene si globale, ca si viitorul zonei euro, arata ziarul The Guardian.

Zona euro se schimba de pe-o zi pe alta

Esecul clar al celor doua runde de negocieri purtate intre ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis si ceilalti ministri de finante din zona euro a arata cat de real este pericolul unei iesiri a Greciei din zona euro.

Cu toate acestea, razboiul nervilor intre cele doua parti se poarta tot mai incrancenat, dupa cum observa Kathleen Brooks, analist Forex.com.

"Criza greceasca ramane fluida, iar situatia continua sa se schimbe de la o zi la alta. Ieri (miercuri - n.red.), interventia Bancii Centrale Europene pentru sprijinirea bancilor elene a inviorat un pic spiritele.

Astazi, vestea ca ministrii de finante din zona euro se vor reuni vineri pentru a discuta noua propunere a guvernului de la Atena a dat sperante ca oficialii greci au facut destule compromisuri pentru a obtine un acord.

Oricum, optimismul este din nou tinut in frau de raspunsul negativ venit imediat din partea Germaniei", arata aceasta.

O criza permanenta

Cea de-a treia intalnire a celor 19 ministri de finante din zona euro se va organiza totusi vineri, pentru a analiza cererea Greciei de acordare a unui nou imprumut si prelungire a acordului de asistenta financiara pentru o perioada de sase luni.

Insa, chiar si cu conditia aprobarii acestei cereri, Grecia va reusi sa-si plateasca cei 21 de miliarde de euro care trebuie acitati pana in august, doar pentru a se reintoarce la aceeasi masa de negocieri, cu aceleasi solicitari, pe care creditorii le considera inacceptabile.

Este greu de crezut ca guvernul de extrema stanga de la Atena va renunta prea curand la promisiunea facuta electoratului, pentru a accepta frara cracnire masurile impuse de creditori.

"Nu trebuie sa ne asteptam ca aceasta criza sa dispara doar pentru ca vom primi vestea unor evolutii pozitive in derularea negocierilor pe urmatoarele zile.

In piata, activele grecesti au fost doborate de comentariul germanilor de respingere a propunerii facute de Atena, dar chiar si asa obligatiunile cu maturitate la 10 ani inca sunt cotate cu un randament de aproximativ 10%.

Intrebarea este daca Germania va consimti o intelegere cu Grecia, in cazul in care ceilalti membri ai grupului de ministrii de finante se declara in favoare acesteia.

Daca acest lucru se va intampla, activele cu risc din Europa vor inregistra o crestere.

Daca nu, vom fi martori la o crestere a aversiunii fata de risc", mai spune Brooks.

O noua runda de discutii, maine

Sedinta consiliului de Ministri de Finante din zona euro va incepe vineri, de la ora 17:00, iar Comisia Europeana spera inca la un deznodamant fericit al acestei runde de negocieri, a mentionat unul din purtatorii de cuvant ai CE, Margaritis Schinas.

#negocieri grecia ue, #asistenta financiara Grecia, #criza Grecia zona euro , #Grecia