Ministrii din zona euro se intalnesc din nou pentru a discuta situatia Greciei

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 08:43
1233 citiri
Ministrii din zona euro se intalnesc din nou pentru a discuta situatia Greciei

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni la 13 decembrie pentru a examina complexa operatiune de rascumparare de datorii efectuata de Grecia, a decide plata ajutorului financiar pentru aceasta tara si a face un bilant al situatiei din Cipru.

"Ne vom intalni din nou la 13 decembrie, in timpul diminetii", a declarat luni seara liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.

Aceasta noua reuniune va avea loc cu cateva ore inaintea unui summit european de 48 de ore la Bruxelles.

Aceasta va fi o ocazie pentru ministri de a da primele rezultate ale operatiunii de rascumparare a datoriilor, tocmai lansata luni de Atena. Obiectivul tranzactiei este de a reduce datoria Greciei la 124% din PIB pana in 2020, asa cum s-a convenit intre zona euro si FMI, aminteste AFP.

De succesul acestui program depinde deblocarea, asteptata la 13 decembrie, platii de catre UE si FMI a unor transe de imprumut acordate tarii, inghetate din iunie si vitale pentru a evita insolventa.

Ministrii vor evalua de asemenea nevoile financiare ale sectorului bancar cipriot. Aceasta tara are nevoie de un ajutor de 17 miliarde de euro, dintre care in jur de 10 miliarde pentru bancile ei.

#ministri zona euro, #reuniune zona euro Grecia, #recuperare datorii Grecia , #UE